Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το σύστημα των ληστών

Να, λοιπόν, που, μέρα τη μέρα, μοιάζουμε όλο και περισσότερο με το πρότυπό μας. Σιγά σιγά θα γίνουμε «κατ' εικόνα και ομοίωση», πού θα πάει! Το στοίχημα, οπωσδήποτε, θα κερδηθεί! Ζεις στην Αμερική χωρίς όπλο; Δε ζεις! Ούτε στην Κερατέα ζεις! Πάρε, λοιπόν, το νόμο στα χέρια σου! Βούτα τον «γκρα» και βάρα στο ψαχνό! Καλύτερα δυο τουφεκιές. Μια στην καρδιά, μια στο κούτελο. Η μια απ' τις δυο θα τον τελειώσει! Αν τον πετύχουν και οι δυο, καλύτερα, φυσικά! Το κράτος, όπως γνωρίζεις, έχει φροντίσει να καλύψει την πράξη σου! Βρισκόσουν σε άμυνα! Είδες μια σκιά να κινείται, σκιάχτηκες για τη ζωή σου, για την οικογένειά σου, για την περιουσία σου και σημάδεψες!

Αντιλαμβάνομαι, δεν υπάρχει καιρός για σοβαρότερες σκέψεις. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Το κράτος έχει σηκώσει τα χέρια... Η αστυνομία το έβαλε στα πόδια... Οι ληστές έχουν αποθρασυνθεί. Η μόνη λύση, που σου έμεινε, είναι η αυτοδικία! Οπως στην Αγρια Δύση. Μπαμ! Κάτω ο λαγός!

Εγώ, βέβαια, δε συμμερίζομαι τις επιλογές σου, και τη λογική αυτών που σου τις επέβαλαν. Οι ληστές, το ξέρεις, γνωρίζουν καλύτερα από σένα σημάδι. Πριν γεμίσεις, αυτοί θα σου έχουν τινάξει τα μυαλά στον αέρα. Στη συνέχεια, θυμωμένοι και εκστασιασμένοι, θα πέσουν επάνω στη γυναίκα σου, στην κόρη σου. Μια δολοφονία την ακολουθεί πάντα ένας βιασμός. Και, στη συνέχεια, το άρπαγμα της περιουσίας! Και εσύ θα κείτεσαι νεκρός στην αυλή του σπιτιού σου, νεκρός και σκοτωμένος!

Η καραμπίνα σου δε σε σώζει, πάρ' το απόφαση! Αυτοί έχουν δυο, τρεις, απόσπασμα ολόκληρο είναι! Στο μέλλον μπορεί να συγχωνευτούν σε τραστ ληστών. Στα πρότυπα του κεφαλαίου. Τι θα κάνεις, θα καταφύγεις στο σερίφη; Θα μισθώσεις μισθοφόρους; Και κάθε φορά που ο νόμος και ο παράνομος θα μονομαχούν, εσύ θα κλείνεσαι πίσω από τα σφαλισμένα παράθυρα περιμένοντας με αγωνία την έκβαση της μάχης, όπως γίνεται στα καουμπόικα έργα; Και αν σκοτωθεί ο Γκάρι Κούπερ και μείνει όρθιος ο κακός; Πού σε πονεί και πού σε σφάζει, τότε!

Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία, αγαπητέ μου, σε βεβαιώνω! Σε βεβαιώνω εγώ που με «λήστεψαν» δυο φορές! Θα γεμίσουν τα Μεσόγεια, για να σταθούμε μόνο σε μια περιοχή, πτώματα! Το σήκωμα της κάννης δε λύνει το πρόβλημα. Γιατί ενώ εσύ θα σκοτώνεις, το σύστημα θα βγάζει καινούριους ληστές! Μετά την καραμπίνα, θα πάρεις κανόνι; Και μετά; Ατομική βόμβα; Θα σηκώσεις τείχη γύρω από το χωριό σου, από την πόλη σου; Θα ζεις μέσα σε φρούριο; Θα βάλεις και τάφρους γύρω γύρω, για να τους κόψεις την πρόσβαση;

Λέω, να σοβαρευτούμε! Ο,τι μέτρα κι αν πάρεις, το «κοινό έγκλημα» δεν εμποδίζεται! Είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Ενα κεφάλι κόβεις εσύ, αυτή βγάζει δυο! Τη Λερναία Υδρα πρέπει, λοιπόν, να σκοτώσεις. Την αιτία, φίλε μου! Και εδώ, χωρίς να αποκλείεις και ειρηνικούς τρόπους, παρότι η Ιστορία τους έχει αποκλείσει, μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τον «γκρα». Ομως, σε καμία περίπτωση παλαβά και απομονωμένα! Θέλει οργάνωση αυτή η υπόθεση, θέλει γνώση και, προπαντός, πίστη στο όραμα! Ολα τα άλλα είναι τουφεκιές στον αέρα!

Το ξέρω, σου ζητάω πολλά! Σου ζητάω να παραμερίσεις τον ληστή, για να δεις ποιος κρύβεται πίσω του. Και μετά να παραμερίσεις και αυτόν, για να δεις το εργοστάσιο που παράγει το «κοινό έγκλημα». Σε βεβαιώνω, φίλε μου, πως αν δεν κάνεις αυτήν τη διαδρομή, από σήμερα και στο εξής, θα βρίσκεσαι διαρκώς με ένα όπλο στο χέρι. Τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους. Ακόμα και οι ηθικοί κανόνες, που έβαλε η Γαλλική Επανάσταση στο ξεκίνημά της, ξεπεράστηκαν. Σήμερα πια η αστική δημοκρατία γκρέμισε τα προσχήματα. Ο ένας σημαδεύει τον άλλον.

Σε αυτό το αλληλοφάγωμα καλείσαι να πάρεις θέση. Το ζήτημα δεν είναι εσύ και ο ληστής. Είναι εσύ και το σύστημα των ληστών.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ