Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΥΠΡΟΥ
Επικράτησαν οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων

Οι κοινοί υποψήφιοι των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Προέδρου Παπαδόπουλου, επικράτησαν των υποψηφίων του ΔΗΣΥ και εκλέχτηκαν δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στην Πάφο και στον Στρόβολο.

Στη Λευκωσία εκλέχτηκε η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, η οποία υποστηρίχτηκε από το κόμμα της, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Η Ε. Μαύρου εκλέχτηκε δήμαρχος (σσ με βάση τη νομοθεσία για την εκλογή χρειάζεται απλή πλειοψηφία) με ποσοστό 34,93%. Η Αννα Μαραγκού, που υποστηρίχτηκε από τον ΔΗΣΥ, πήρε 32,17%, ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχαλάκης Ζαμπέλας 27,32% και ο Νίκος Μεσαρίτης 5,58%.

Στο Δήμο Λεμεσού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου, δήμαρχος εκλέχτηκε ο κοινός υποψήφιος ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, Ανδρέας Χρήστου, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 55,01%, έναντι της βουλευτίνας του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 44,99%.

Στο Δήμο Στροβόλου, δεύτερος σε μέγεθος Δήμος της Κύπρου, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος Σάββας Ηλιοφώτου (57,56%), ο οποίος ήταν κοινός υποψήφιος ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ.

Την επανεκλογή του εξασφάλισε και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως, κοινός υποψήφιος ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, με ποσοστό 52,37%.

Στην Πάφο, με ποσοστό 64,59%, εκλέχτηκε δήμαρχος ο Σάββας Βέργας, κοινός υποψήφιος ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Στο Δήμο της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου εκλέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και άλλοτε σημαίνον στέλεχος του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός (55,77%), ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΔΗΣΥ. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιαννάκης Σκορδής, ο οποίος ήταν κοινός υποψήφιος ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ συγκέντρωσε 44,23%.

Στο Δήμο της κατεχόμενης πόλης της Κερύνειας εκλέγεται η κοινή υποψήφια ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Μαρία Ιωάννου (34,44%), ενώ στο Δήμο της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου επανεκλέχτηκε, χωρίς ανθυποψήφιο, ο νυν δήμαρχος Χαράλαμπος Πίττας.

Οι εκτιμήσεις των κυπριακών κομμάτων

Ικανοποιημένα παρουσιάστηκαν όλα τα μεγάλα κόμματα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε ανατροπή τη νίκη της Ελένης Μαύρου στη Λευκωσία, γιατί κέρδισε, παρά τις πρώτες ενδείξεις ότι υπολειπόταν κατά πολύ των άλλων δύο συνυποψηφίων της.

«Το ΑΚΕΛ όταν θέλει, μπορεί. Αυτή η νίκη είναι φοβερά σημαντική για ολόκληρη την Κύπρο. Θα δούμε μια νέα Λευκωσία, είπε ο Δ. Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι εκείνο που οδήγησε στην ανατροπή και συνέβαλε στην εξασφάλιση του Δήμου Λευκωσίας ήταν η σκληρή δουλιά των μελών του ΑΚΕΛ, που εργάστηκαν χέρι με χέρι με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ο Δ. Χριστόφιας είπε πως την έδρα της κ. Μαύρου στη Βουλή θα πάρει η πρώην υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου, αν το θελήσει η ίδια. Το ΑΚΕΛ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι αναδείχτηκε δήμαρχος της αριστεράς στο Δήμο Λευκωσίας, στον οποίο ο δήμαρχος εδώ και πενήντα τρία χρόνια προερχόταν από τη δεξιά.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία έχει αντέξει και σε αυτή τη δοκιμασία και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας να προέρχεται από τις τάξεις του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεδριακή απόφαση ότι το θέμα «θα συζητηθεί την κατάλληλη στιγμή».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αναδεικνύουν το κόμμα σε πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, το ΑΚΕΛ, τόσο στην ανάδειξη δημάρχων όσο και δημοτικών συμβουλίων και κοινοτικών αρχών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα ότι οι υποψήφιοι της συνεργασίας στη Λευκωσία και στη Λεμεσό αναδείχτηκαν με ποσοστό που είναι κατά 20 και πλέον εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τα ποσοστά των τριών κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σημείωσε ότι τα κόμματα της τριμερούς συνεργασίας «κατάφεραν να πετύχουν μόνο κατά το ήμισυ το στόχο τους, χάνοντας επτά δημάρχους από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές». Η τριμερής, είπε ο Ν. Αναστασιάδης, εξέλεξε μόνο 17 δημάρχους, σε σύγκριση με 24 που είχε, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός από μόνος του εξέλεξε 11 δημάρχους και άλλοι πέντε εκλέχτηκαν με τη στήριξη και του ΔΗΣΥ. Είπε επίσης ότι παραδοσιακοί δήμοι της Αριστεράς και της τριμερούς έχουν κερδηθεί από υποψηφίους που υποστήριξε ο ΔΗΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι για το κόμμα του τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Πρόσθεσε ότι τα ποσοστά επιβεβαιώνουν την πολιτική συνοχή των δυνάμεων της τριμερούς, αλλά και την ουσιαστική αύξηση της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στα Δημοτικά Συμβούλια, τόσο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και με τα ποσοστά που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μ. Καρογιάν ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές και ότι είναι πρόωρο να συζητείται αυτό το θέμα. Ομως πρόσθεσε πως όταν αρχίσουν οι διεργασίες για τις προεδρικές, το ΔΗΚΟ ένα σημαίνον μέλος της τριμερούς, θα έχει και λόγο και απόψεις και θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η δημοτική συνεργασία έχει επιτύχει σε μεγάλο αριθμό Δήμων. Ωστόσο σχολίασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν έχουν εκλεγεί τέσσερις δήμαρχοι που προτάθηκαν από την ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι θα μελετηθούν οι λόγοι για τους οποίους δε λειτούργησε όπως έπρεπε η συνεργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναστασιάδης - Μαλάς στο β' γύρο (2013-02-19 00:00:00.0)
Θετική η πολιτική Χριστόφια (2008-05-06 00:00:00.0)
Εκτός κυβέρνησης (2007-07-11 00:00:00.0)
Σήμερα η εκλογή του προέδρου της Βουλής (2006-06-01 00:00:00.0)
Προβληματισμός για τις απώλειες στο ΑΚΕΛ (2004-06-15 00:00:00.0)
Προεκλογικό κλίμα στην Κύπρο (2004-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org