Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα

Στο «αηδόνι» με τη γλυκιά και εκφραστική φωνή, την Μαριάννα Χατζοπούλου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες φωνές της πενταετίας 1955-1960, αγγίζοντας ένα ευρύτατο κοινό που άκουγε με την ίδια διάθεση και τα ελαφρά και τα λαϊκά τραγούδια.

Η ζωή δε στάθηκε εύκολη για την τραγουδίστρια με την εκφραστική φωνή, καθώς από μικρό παιδί, το τελευταίο μιας πολύτεκνης οικογένειας, είχε σοβαρά προβλήματα με την όρασή της, που την καθιστούσαν σχεδόν τυφλή. Ωστόσο, με θάρρος, υπομονή και επιμονή, κατάφερε να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες και να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλή τραγουδίστρια με τραγούδια που θα τραγουδιούνται πάντα.

Μετά από μια επιτυχημένη οφθαλμολογική εγχείρηση στον «Ευαγγελισμό» που τη βοήθησε αρκετά, η Μαριάννα Χατζοπούλου, που ονειρευόταν από έφηβη να γίνει τραγουδίστρια, πήγε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων για να υποβάλει αίτηση για ακρόαση. Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ήταν ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος, μόλις την άκουσε, επέμενε να κάνει αυτήν την αίτηση οπωσδήποτε. Αμέσως μετά την ακρόαση, της πρότειναν ημίωρη εκπομπή στο ραδιόφωνο, ενώ ένας από τους ακροατές της ήταν ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Ηταν ο άνθρωπος, που την πήγε στην εταιρεία «Κολούμπια», η οποία όμως την απέρριψε. Η Μαριάννα Χατζοπούλου στράφηκε στην εταιρεία «Οντεόν - Παρλοφόν», από την οποία δεν έφυγε ποτέ, ενώ η επιμονή του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που πάντα πίστευε στη φωνή της, τελικά αποδείχτηκε σωστή όταν το 1955 η Χατζοπούλου τραγούδησε στο ραδιόφωνο τη θρυλική «Ζαφείρα» σε στίχους δικούς του και μουσική του Ακη Σμυρναίου.

Το τραγούδι αυτό άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στη Μαριάννα Χατζοπούλου, στην οποία εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους οι μεγαλύτεροι δημιουργοί του λαϊκού τραγουδιού. Ταυτόχρονα, η Χατζοπούλου έγινε περιζήτητη σε κέντρα και θέατρα της εποχής, ενώ σε ό,τι αφορά τις «φωτεινές επιγραφές» το όνομά της έμπαινε ψηλά με ίσου μεγέθους γράμματα με εκείνα των Καζαντζίδη, Περπινιάδη και Διονυσίου.

Η επιτυχία της όμως δε σταμάτησε στην Αθήνα, καθώς η Μαριάννα Χατζοπούλου διατήρησε ισχυρούς δεσμούς με τον ελληνισμό όπου Γης μέσω εκατοντάδων εμφανίσεων στις ΗΠΑ, στον Καναδά και την Αυστραλία.

Η Μαριάννα Χατζοπούλου αποσύρθηκε από το τραγούδι με ψηλά το κεφάλι και με αλώβητη την αξιοπρέπειά της, όπως κάνουν, άλλωστε, όλοι οι αληθινοί εργάτες της Τέχνης. Ζούσε πάντα στον Αγιο Νικόλαο Αχαρνών, τη γειτονιά που έκανε τα πρώτα της βήματα.

«Εφυγε», λησμονημένη και αυτή, στις 9 Μάη 2002, αφού ακόμα μια φορά στη ζωή της, την τελευταία, αλίμονο, πάλεψε 70 μέρες με το θάνατο στην Εντατική Μονάδα του ΚΑΤ, καθώς είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στην οδό Αχαρνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ