Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σφίγγει η θηλιά γύρω από την Κύπρο και τους λαούς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις συμπληγάδες των «στρατηγικών» συμφερόντων του ευρωπαϊκού (και αμερικανικού) ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να συνθλιβεί το δίκιο της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και το ατέλειωτο διπλωματικό παιχνίδι ήρθαν να διαψεύσουν πανηγυρικά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ότι δηλαδή η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα διευκόλυνε μια «δίκαιη και βιώσιμη» λύση του Κυπριακού. Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο. Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε μοχλό άσκησης ασφυκτικών πιέσεων στην κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να επιβληθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό (διάβαζε «σχέδιο Ανάν»), το οποίο άλλωστε ευθύς εξαρχής είχαν υποστηρίξει οι Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να «νομιμοποιήσει» τις βλέψεις και διεκδικήσεις της τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο, μέσα από τις διαδοχικές αποφάσεις των οργάνων της...

Από το 1999 που «συνδέθηκε» η Κύπρος με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - από τη σκοπιά βέβαια της τελωνειακής-εμπορικής ένωσης της ΕΕ και όχι της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων (ποτέ δεν τέθηκε τέτοιος όρος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ...) - αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ, με πρώτη τη Βρετανία που αποτελεί τον επίσημο ατζέντη της Τουρκίας για λογαριασμό και των συμφερόντων των ΗΠΑ, προσπάθησαν συστηματικά να βγάλουν αυτό το «εμπόδιο» από τον «ευρωπαϊκό δρόμο» της Τουρκίας.

Αρχικά και κάτω από την πίεση των λαών που δε θέλουν, για διάφορους λόγους, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ορισμένες κυβερνήσεις ισχυρών χωρών - κυρίως Γαλλίας, Γερμανίας - χρησιμοποίησαν την Κύπρο και «οχυρώθηκαν» πίσω της για να «φρενάρουν» την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ. Ομως ο πόλεμος στο Ιράκ και γενικότερα η ασίγαστη και ανελέητη ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη για τον έλεγχο και τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και των αγωγών μεταφοράς τους στις αγορές της Δύσης, ανέδειξαν τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, στην οποία οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της ΕΕ είχαν σπεύσει να πάρουν θέση ανοίγοντας «δουλιές» λόγω και του φτηνού εργατικού δυναμικού σε μια χώρα 70 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ακριβώς πριν από δύο χρόνια, το Δεκέμβρη του 2004, όταν αποφασίστηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη βάναυση καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, την κατοχή τμήματος κράτους - μέλους της ΕΕ, τη διατήρηση της απειλής πολέμου (casus belli) σε βάρος άλλου κράτους - μέλους (Ελλάδα) κ.ο.κ.

Αρνητικοί συσχετισμοί

Οι συσχετισμοί, λοιπόν, που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ είναι εξαιρετικά αρνητικοί για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που παραδέχτηκε δημόσια την περασμένη βδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία πασχίζει μέσω της ΕΕ να υποχρεώσει την Τουρκία να αναγνωρίσει, έστω ντε φάκτο, την Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Στροφή» έκανε πριν από λίγες μέρες ο γαλλογερμανικός άξονας, όταν Μέρκελ και Σιράκ αποφάσισαν να μην επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων και τελεσιγράφων στην Τουρκία λόγω της μη συμμόρφωσής της στο πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης, δηλαδή στην έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχαν προηγηθεί οι συστηματικές και απροκάλυπτες πιέσεις της Κομισιόν, της φιλανδικής προεδρίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να μην επιβληθεί καμία κύρωση και «ρήτρες επανεξέτασης» της προόδου της τουρκικής πορείας μετά από ένα χρονικό διάστημα (π.χ. 18 μηνών).

Στο «τραπέζι» παραμένει τυπικά η εισήγηση της Κομισιόν για επιβολή αστείων κυρώσεων (πάγωμα 8 από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα ελέγχου και συμμόρφωσης), που όμως ακόμα και αυτές το ισχυρό μπλοκ των «φίλων της Αγκυρας» θεωρεί ότι πρέπει να συρρικνωθούν παραπέρα ή να απαλειφθούν! Δηλώνουν μάλιστα ανοιχτά ότι είναι καιρός «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να πάψει να είναι όμηρος της Κύπρου»!

Σε αυτές τις συνθήκες συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Με την πλειοψηφία των κυβερνήσεων, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, να έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να τελειώσουν αύριο με το «θέμα της Κύπρου», ώστε να μην απασχολήσει το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Με δεδομένη τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η εισήγηση της Κομισιόν αποτελεί «βάση συζήτησης», σε αντίθεση με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης που θεωρεί ότι δεν ασκεί καμία πίεση στην Αγκυρα, είναι φανερό ότι η υπόθεση της Κύπρου θα περάσει δύσκολες ώρες τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες.

Η χρεοκοπία του «εξευρωπαϊσμού»

Αν κάτι πρέπει να επισημανθεί ακόμα από τα ευρωτουρκικά παζάρια είναι η ολοφάνερη χρεοκοπία της θεωρίας του «εξευρωπαϊσμού» της Τουρκίας, που εφάρμοσε με πάθος η ελληνική κυβέρνηση. Ιδού τι είχε πει ο Κ. Καραμανλής μετά τη σύνοδο της ΕΕ το Δεκέμβρη του 2004: «Η θετική αυτή η εξέλιξη (σ.σ. οι αποφάσεις της συνόδου) δημιουργεί προϋποθέσεις όχι μόνο για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, αλλά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας. Βοηθά, δηλαδή, να γίνει η γειτονιά μας μία γειτονιά συνεργασίας των χωρών στη βάση κοινών προοπτικών». Μετά από δύο χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει κανένας «εξευρωπαϊσμός» της Τουρκίας, αλλά η ίδια η ΕΕ έχει «προσχωρήσει» στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα έχουν κοινές «αξίες», από κοινού συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, άγρια εκμετάλλευση των λαών τους κ.ά. (Παρενθετικά, οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της νυν ηγεσίας του για τις σημερινές εξελίξεις είναι εγκληματικές).

Βέβαια, η «ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν εξαντλείται στα Ευρωτουρκικά. Περιλαμβάνει θέματα που από τη μια κλιμακώνουν την επίθεση κατά των λαών, μέσω της «ευελιξίας» των εργασιακών δικαιωμάτων, και από την άλλη θωρακίζουν το ευρωοικοδόμημα με νέους μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας των λαών της ΕΕ, αλλά και των ξένων μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι θα έρθουν προς επικύρωση οι αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για διεύρυνση της εφαρμογής του ευρωτρομονόμου, επέκταση του φακελώματος, ανεξέλεγκτη δράση της Γιούροπολ (βλέπε σήμερα στο «Ρ», σελ. 22) κ.ο.κ. Είναι φανερό ότι φοβούνται την αφύπνιση των λαών, αλλά ό,τι και αν κάνουν δε θα αποφύγουν το σάρωμα του εκμεταλλευτικού συστήματός τους από τη δίκαιη οργή των «από κάτω»...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ