Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Με τους εργαζόμενους στις 13 του Δεκέμβρη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή όπου γίνονται συλλαλητήρια απευθύνει η ΠΑΣΥ

Σ' αυτό τον προϋπολογισμό που υλοποιεί τη νέα ΚΑΠ, η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν

ICON

Σ' αυτό τον προϋπολογισμό που υλοποιεί τη νέα ΚΑΠ, η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν
Κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά να δώσει μαζικό αγωνιστικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που γίνονται στις 13 του Δεκέμβρη σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας, απευθύνει η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ). Η ΠΑΣΥ σε σχετική ανακοίνωσή της καλεί την αγροτιά να διαδηλώσει ενάντια στον προϋπολογισμό και στη νέα ΚΑΠ, συντονίζοντας την πάλη της μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα. Την καλεί να αγωνιστεί μαχητικά και επίμονα ενάντια στην πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ η οποία έχει ως εξής: «Βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού που αφορούν στην αγροτική οικονομία δείχνουν ότι και το 2007 θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, θα επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και θα ενταθεί η ασυδοσία και η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού φαίνεται ότι από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ οι αγροτικές επιδοτήσεις θα μειωθούν κατά 8,3% και αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, η μείωση θα ξεπεράσει το 11%. Η μείωση αυτή μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές θα αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα.

Τα πραγματικά κονδύλια για βασικά έργα υποδομής θα παραμείνουν παγωμένα για άλλη μια χρονιά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής και συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα να προκαλούν τεράστιες καταστροφές, η αποκατάσταση των οποίων χρειάζεται πολλαπλάσια ποσά από αυτά που χρειάζονται για να γίνουν τα έργα.

Πάνω από το 90% των κονδυλίων για δημιουργία και εκσυγχρονισμό εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων θα πάρουν οι εμποροβιομήχανοι και το υπόλοιπο οι συνεταιρισμοί, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η περιθωριοποίηση των συνεταιρισμών και να ενισχυθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και των κάθε είδους καρτέλ.

Παρόμοια κατανομή υπάρχει και στα κονδύλια της αλιείας όπου οι μεγάλες αλιευτικές και ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος για να μονοπωλήσουν τον κλάδο. Ενώ λίγα ψίχουλα θα δοθούν στους μικρομεσαίους ψαράδες για να διαλύσουν τα σκάφη τους και να βγουν στην πρόωρη σύνταξη.

Η επιχορήγηση του ΕΛΓΑ είναι περιορισμένη στα 150,5 εκατ. ευρώ όταν μόνο τα τοκοχρεολύσια είναι 190 εκατ. ευρώ και τα συνολικά χρέη που του φόρτωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φθάνουν στα 2,3 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρέη θα τα χρησιμοποιήσουν σαν δικαιολογία για να ιδιωτικοποιήσουν τις γεωργικές ασφαλίσεις όπως προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ.

Οι αγροτικές συντάξεις παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης θα παραμείνουν επιδόματα ελεημοσύνης επειδή και με τη νέα αύξηση, η κατώτερη αγροτική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 267 ευρώ τον μήνα καθαρά.

Από τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Υγεία - Πρόνοια, και Παιδεία επιβεβαιώνεται ότι θα συνεχιστεί η εμπορευματοποίηση αυτών των κοινωνικών αγαθών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των αγροτών και να υποβαθμιστεί η περίθαλψη των κατοίκων της υπαίθρου».

Αγωνιστική διεκδίκηση

«Σ' αυτό τον προϋπολογισμό που υλοποιεί τη νέα ΚΑΠ - τονίζεται ακολούθως στην ανακοίνωση - η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν. Να συντονίσουν την πάλη τους με όλα τα λαϊκά στρώματα και με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 13 Δεκέμβρη να διεκδικήσουν:

  • Ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατασκευή βασικών αγροτικών έργων υποδομής.
  • Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Κρατική ΑΤΕ με κοινωνικά χαρακτηριστικά, σταμάτημα του ξεπουλήματος των εταιρειών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των αγροτών και των συνεταιρισμών.
  • Αναπροσαρμογή του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ.
  • Καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς παρακρατήσεις στους δικαιούχους αγρότες και ένταξη όλων των νέων μικρομεσαίων αγροτών στα αντίστοιχα προγράμματα.
  • Καταβολή αποζημιώσεων στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους για τις ζημιές που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών.
  • Δημιουργία ασφαλών καταφυγίων, σύγχρονων ιχθυοσκαλών, χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.
  • Κατάργηση όλων των κανονισμών και αποφάσεων που συρρικνώνουν την παράκτια αλιεία, όπως περιορισμός της ιπποδύναμης, δήλωση κύριου αλιευτικού εργαλείου κ.ά. και εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Σταθερή επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
  • Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία».

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ καταλήγει με το κάλεσμα: «Ολοι στις συγκεντρώσεις στις 13 Δεκέμβρη, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό και στη νέα ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ