Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ιδιος στόχος με αλλαγή «πλεύσης» από την έκθεση Μπέικερ

Συλλήψεις Ιρακινών από δοσιλόγους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων στην Μπαακούμπα

Associated Press

Συλλήψεις Ιρακινών από δοσιλόγους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων στην Μπαακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά σοβαρή και διαρκώς επιδεινούμενη... Αν συνεχίσει έτσι, η χώρα οδηγείται στο χάος, ενώ καθημερινά μειώνεται η δυνατότητα επιρροής των τεκταινομένων από τις ΗΠΑ.... Η, μέχρι σήμερα, ακολουθούμενη τακτική δε φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα...». Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, επισημαίνονται στην 142σέλιδη συμβουλευτική έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής Μελέτης για το Ιράκ υπό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεπουμπλικανό Τζέιμς Μπέικερ και τον Δημοκρατικό πρώην Γερουσιαστή Λι Χάμιλτον. Το περιεχόμενό της, αν και δεν είναι δεσμευτικό για το Λευκό Οίκο, προκάλεσε κλυδωνισμούς εντός και εκτός ΗΠΑ.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «δε γίνονται γνωστά τα πραγματικά επίπεδα βίας στο Ιράκ», ενώ αναφέρονται ως παράγοντες της κλιμάκωσης «η σουνιτική αντίσταση, οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τα τάγματα θανάτου, το κοινό έγκλημα και η αλ Κάιντα». Η διακομματική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να «πετύχει το έργο της σταθεροποίησης της χώρας και της βελτίωσης της ασφάλειας, θα πρέπει η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε ευρύτερες διπλωματικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, κατ' αρχάς εμπλεκόμενη ενεργότερα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες με στόχο την κατάληξη σε οριστική συμφωνία και επιδιώκοντας γενικότερα μια οριστική ισραηλινο-αραβική ειρήνη». Επίσης, κρίνεται αναγκαίο να αρχίσει διάλογος για όλα αυτά και για το Ιράκ με Ιράν και Συρία.

Συγκεκριμένα για το Ιράκ, τονίζεται ότι «δεν προτείνεται ούτε πρόωρη αποχώρηση, αλλά ούτε και επ' άπειρον δέσμευση». Αν και δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζεται ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα, μέσα από μια επιτάχυνση της διαδικασίας εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων, θα πρέπει να φύγουν από την πρώτη γραμμή και να υιοθετήσουν υποστηρικτικό ρόλο, έτσι ώστε σταδιακά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2008 να υπάρξει μια σημαντικότατη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας». Τέλος, προτείνεται «να απειληθεί η ιρακινή κυβέρνηση με την πιθανότητα αμερικανικής αποχώρησης για να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια».

Αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ο Πρόεδρος Μπους θα μελετήσει «προσεκτικά» τις 79 προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Από την άλλη, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών σε Γερουσία και σε Κογκρέσο εκτιμούσαν ότι «η έκθεση αποτελεί καταπέλτη για την πολιτική Μπους».

Δυσαρέσκεια εξέφρασαν και Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δήλωναν ότι «είναι αναγκαία η αμερικανική παρουσία και υποστήριξη», ενώ οψίμως θυμούνταν ότι «ο αμερικανικός στρατός είναι στρατός κατοχής και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης φέρει την ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση». Αντιρρήσεις, φυσικά, έσπευσε να εκφράσει και το Ισραήλ, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο η κατάσταση στο Ιράκ «επηρεάζεται από μια προσπάθεια επίλυσης των ισραηλινο-αραβικών ζητημάτων συνολικά»!

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, από επίθεση όλμων σε ανοιχτή αγορά στη συνοικία Ρουσάφα της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 8 πολίτες και τραυματίστηκαν 40. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ακόμη αγνοούνται 56 από τους απαχθέντες από το υπουργείο Εκπαίδευσης στις 14 Νοέμβρη, γεγονός που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού αλ Μάλικι ότι «το θέμα είναι λήξαν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ