Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλείνει τα μάτια η ΕΕ

Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αφορμή τις πρόσφατες παραβιάσεις στην Κύπρο από τον κατοχικό τουρκικό στρατό

Την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου στην Κύπρο, από τον κατοχικό τουρκικό στρατό, που προώθησε τις θέσεις του καταλαμβάνοντας νέα εδάφη στην περιοχή Στροβίλια μέσα στην ουδέτερη ζώνη η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, καταδικάζει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε την ανάληψη ενεργειών για την απελευθέρωση της περιοχής αυτής καθώς και τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι «την παραμονή της έναρξης των εκ του σύνεγγυς διακοινοτικών συνομιλιών για την Κύπρο στη Γενεύη, ο κατοχικός τουρκικός στρατός προώθησε τις θέσεις του καταλαμβάνοντας μια ζώνη 200 -300 μέτρων στην περιοχή Στροβίλια της Κύπρου, δίπλα στις αγγλικές στρατιωτικές βάσεις και μέσα στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ».

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και του Ντενκτάς, σημειώνει ο Κ. Αλυσανδράκης, έρχεται να υπονομεύσει τις διακοινοτικές συνομιλίες της Γενεύης και αποτελεί περιφρόνηση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταλήγει ρωτώντας το Συμβούλιο αν καταδικάζει τη νέα αυτή πρόκληση και σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να απελευθερωθεί η ουδέτερη ζώνη από τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς και για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ρωτώντας «το Συμβούλιο αν θεωρεί παράνομη την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή του 38% της Κύπρου και αν ναι, γιατί δε θέτει την αποχώρησή τους ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Κ. Αλυσανδράκης, στο κείμενο της Ερώτησής του, υπογραμμίζει ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα, στο κεφάλαιο που αφορά στη διεύρυνση, αναφέρεται ως προς την Τουρκία, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει αυτή την πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη».

Αντίθετα, τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στα συμπεράσματα της Φέιρα δεν αναφέρεται πουθενά η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, που εξακολουθούν, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, να κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου, και ο σεβασμός στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ