Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
Αντιλαϊκός βίος και... πολιτεία

Ο Ρομάνο Πρόντι υπήρξε ο 10ος πρόεδρος της Κομισιόν το 1999, αρχιτέκτονας όλων των αντεργατικών μέτρων και ειδικά της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», της σημαίας του μεγάλου κεφαλαίου στην επίθεση της εργατικής τάξης σε όλα τα μέτωπα, αλλά και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του «Ευρωσυντάγματος», του δόγματος Σολάνα...

Από τις πρώτες μέρες της εκλογής του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας (9/4/2006), ο Ρομάνο Πρόντι και η «κεντροαριστερή» κυβέρνησή του (που τη στηρίζει και η «Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας») έσπευσε να δώσει έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δήλωνε ότι η κυβέρνησή του «θα εργαστεί με αποφασιστικότητα», για να βρεθεί λύση πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 σε ό,τι αφορά στο νέο «Ευρωσύνταγμα». Επισήμαινε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου «η Ευρώπη να καταστεί μια ισχυρή και ενιαία οντότητα στη διεθνή σκηνή».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ως πρώτο υπουργό της νέας κυβέρνησής του επέλεξε τον Τομάσο Παντόα Σιόπα, πρώην Ιταλό εκπρόσωπο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως υπουργό Οικονομικών της χώρας, ενώ στήριξη έλαβε και από τον πρόεδρο του Ιταλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων.

Αλλά και το 1996, ως πρωθυπουργός και πάλι υπογράφει με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του «Σύμφωνο απασχόλησης», το οποίο συνιστά και τη βάση για τη μεγάλη ανατροπή που φέρνει λίγο αργότερα ο νόμος 196/97, όπου για πρώτη φορά εισάγεται η μερική απασχόληση στην Ιταλία. Παράλληλα συγκροτεί «ομάδα σοφών» για να επεξεργαστεί την ανατροπή όλου του συστήματος Πρόνοιας και ανοίγει ο δρόμος για άσκηση ιδιωτικής επαγγελματικής δραστηριότητας των γιατρών στις δημόσιες κλινικές. Αξιοσημείωτο είναι πως το 1997 εισάγεται ο πιο σκληρός προϋπολογισμός λιτότητας μεταπολεμικά, με ευρείες περικοπές (περίπου 60 δισ. δολάρια στις κοινωνικές δαπάνες).

Και ας μην ξεχνάμε και τις διευκολύνσεις της Ιταλίας για τις επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και το ρόλο που έπαιξε στη συνωμοσία που οδήγησε στην απαγωγή και παράδοση του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην Τουρκία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ