Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Υποθάλπει το ρατσισμό»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είμαι αριστερός, δεν είμαι όμως κομμουνιστής. Εντούτοις, η εικόνα που ο ντε Μπερνιέρ δίνει για τους Ελληνες κομμουνιστές είναι απαράδεκτη και παντελώς λαθεμένη. Το να αποκαλείς τους Ελληνες βάρβαρους, που σκότωναν από ευχαρίστηση, δεν είναι μόνο λάθος και άδικο, αλλά υποθάλπει το ρατσισμό. Εζησα ανάμεσά τους για 14 μήνες και αυτό το διάστημα ήταν για μένα μια αξέχαστη εμπειρία, λόγω των σταθερών αισθημάτων καλοσύνης, αλτρουισμού και αδελφοσύνης που διέθεταν».

Ο άνθρωπος, που λέει τα παραπάνω λόγια στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», είναι ο Αμος Παμπαλόνι, ο επικεφαλής αξιωματικός του ιταλικού πυροβολικού, στην Κεφαλονιά, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε και οι εκεί 11.000 Ιταλοί αρνήθηκαν να παραδώσουν το νησί στους Γερμανούς και αρκετοί εξ αυτών εντάχθηκαν στις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Είναι ο άνθρωπος, του οποίου η δράση υποτίθεται πως ενέπνευσε τον συγγραφέα Λουί ντε Μπερνιέρ, να γράψει το διαβόητο αντικομμουνιστικό βιβλίο, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση, για την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που γυρίζεται τον καιρό αυτό στην Κεφαλονιά, από χολιγουντιανές εταιρίες.

Και, βέβαια, δεν αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο αντιιστορικός και συκοφαντικός χαρακτήρας του βιβλίου του ντε Μπερνιέρ. Τα γυρίσματα της ταινίας, όμως, συνεχίζονται, με την ολόπλευρη βοήθεια και του ελληνικού δημοσίου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ