Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αστυνομικοί προβοκάτορες

Τη μέρα που χιλιάδες Αθηναίοι διαδήλωναν για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη, ένας 19χρονος πρωτοετής φοιτητής της Νομικής κατέβηκε στη διαδήλωση φωνάζοντας συνθήματα και κουνώντας με ενθουσιασμό την υψωμένη γροθιά του σε μπλοκ διαδηλωτών. Η πορεία κυλούσε ήσυχα. Μπροστά του ήταν ένα άλλο μπλοκ διαδηλωτών. Ανάμεσά τους διέκρινε κάποιους με κουκούλες. Πιο δίπλα ισχυρές δυνάμεις κρανοφόρων αστυνομικών ακολουθούσαν κατά πόδας.

Κάποια στιγμή πέτρες και ξύλα άρχισαν να πέφτουν προς τους κρανοφόρους. Ξαφνιασμένος ένιωσε τα πνευμόνια του να σκάνε, τα μάτια του να τσούζουν και να δακρύζουν, ενώ κόσμος έτρεχε πάνω-κάτω για να γλιτώσει από τα κλομπς των κρανοφόρων. Πανικοβλημένος, έμεινε ακίνητος. Κάποια στιγμή τρεις άνδρες με κουκούλες τον αρπάζουν. Ο ένας από το λαιμό, οι άλλοι από τα χέρια. Δυο κρανοφόροι πλησιάζουν και αρχίζουν να τον κλοτσούν. Είχε χάσει τη φωνή του από την τρομάρα του. Οι κουκουλοφόροι τον ρίχνουν στο έδαφος. Το πρόσωπό του είναι γεμάτο αίματα. Αρχισε να φωνάζει: «Βοήθεια! Αστυνομία!».

Εκπληκτος ακούει έναν από τους κουκουλοφόρους να του απαντά: «Εμείς είμαστε Αστυνομία»! Τόλμησε να ρωτήσει γιατί τον έπιασαν. «Σκάσε!», ήταν η απάντηση, ενώ αμέσως άρχισαν να πέφτουν πάλι μπουνιές και κλοτσιές σε διάφορα σημεία του σώματός του. «Σηκωτό» τον μετέφεραν σε «κλούβα», όπου συνεχίστηκαν οι ...περιποιήσεις από κρανοφόρους. Στην Ασφάλεια, όπου τον οδήγησαν, ήταν κι άλλοι. Δεν μπορούσε να καταλάβει ποιοι ήταν διαδηλωτές και ποιοι όχι. Είδε και τους κουκουλοφόρους του μπροστινού μπλοκ που πετούσαν πέτρες και ξύλα στους κρανοφόρους. Κάπου εκεί, κατάλαβε τι είχε συμβεί...

Το περιστατικό δεν είναι φανταστικό. Οπως δεν είναι φανταστική και η παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας σε συλλαλητήρια, οι οποίοι, μεταμφιεσμένοι σε διαδηλωτές, οι λεγόμενοι γνωστοί-άγνωστοι, δρουν με τακτικές διείσδυσης, για να πάρουν πληροφορίες που θα ενισχύσουν το έργο των ΜΑΤ, να κάνουν συλλήψεις ή να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες για να ξεδιπλώνεται η άγρια κρατική καταστολή. Ανάλογα με τις διαταγές που τους δίνονται. Διαταγές που προέρχονται από αντιστρατήγους, αλλά έχουν πολιτική κάλυψη αν όχι εντολή από το υπουργείο τους, την κυβέρνηση, γι' αυτή τη δράση τους. Για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη και απαντώντας σε ερώτηση για τις «παραθεσμικές δραστηριότητες» της Αστυνομίας, άφηνε να εννοηθεί πως πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδιά της. Ο δε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή, αμφισβήτησε το γεγονός του ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για ...μείξη ρόλων και προσώπων!

Αυτή τη «μείξη» των μεταμφιεσμένων σε διαδηλωτές αστυνομικών επιδιώκουν αυτού του είδους οι πρακτικές ενάντια στο κίνημα. Αλλωστε, ανάλογες έγιναν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στη γλώσσα του λαϊκού κινήματος αυτή η ταχτική και δράση αποκαλείται προβοκάτσια. Οπως αυτή που συνέβη τη μέρα της διαδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη. Το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ρωτά αν η κυβέρνηση θα διατηρήσει αυτούς τους μηχανισμούς που πρωτοστατούν σε προβοκάτσιες και κακοποιήσεις πολιτών. Ενα, πάντως, είναι το σίγουρο: Οσες προβοκάτσιες κι αν αποπειραθούν, είναι αδύνατο να ανακόψουν τον αγώνα του λαού. Ας το πάρουν απόφαση...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ