Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση ανάδειξης του μεγαλείου του ΔΣΕ

Τι κι αν σε κάθε βήμα τους παραμόνευε ο θάνατος. Το τραγούδι, ο χορός, η απαγγελία ποιημάτων δεν έλειπαν ούτε και στη διάρκεια των επιχειρήσεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς για εκείνους που πάλευαν να θριαμβεύσει η ζωή, ακόμα κι αν το τίμημα ήταν η δική τους.

Από το βιβλίο του Γιώργη Τρικαλινού «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι» αντιγράφουμε ένα περιστατικό που συνέβη το 1950 στο Πήλιο:

«Τρώγοντας κάστανα, ελιές και μήλα για δείπνο, θυμηθήκαμε πως η 21 του Γενάρη είναι μέρα σημαδιακή, μέρα των τριών Λ., όπως λέγαμε τότε, μέρα που πέθανε ο Λένιν, που δολοφονήθηκαν τα διαλεχτά παιδιά του γερμανικού λαού, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπγκνεχτ (...). Η πορεία μας είναι βασανιστική (...). Το βράδυ καταυλιζόμαστε πάνω στα χιόνια, κάτω από φοβερό κρύο. Ομως η θέρμη της καρδιάς μας, η αγάπη του λαού μας, τα μεγάλα ιδανικά μάς κάνουν να τα δεχόμαστε (...). Ενας από μας διηγήθηκε όσα ήξερε και θυμούνταν γύρω από τη ζωή και τη δράση τους (...). Αλλος, νομίζω η Φώνη, θυμήθηκε μερικούς στίχους από ένα ποίημα του Μαγιακόφσκι για τον Λένιν: "Το κόμμα κι ο Λένιν - δίδυμα αδέρφια - ποιος είναι πιο ακριβός στη μάνα ιστορία;/ Λέμε Λένιν κι εννοούμε το Κόμμα./ Λέμε Κόμμα κι εννοούμε τον Λένιν". Αυτά και πολλά άλλα είπαμε εκείνο το βράδυ, χωμένοι μέσα στο χιόνι γύρω απ' τη φωτιά, ενώ ο βοριάς λυσσομανούσε και το χιόνι συνέχιζε να πέφτει "με το τσουβάλι". Αν και τα μάτια μας κλείναν, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε από το πολύ κρύο. Κι όλο σφιγγόταν ο ένας πλάι στον άλλον (...)».

Από όποια γωνιά κι αν κοιτάξει κανείς τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στην κάθε του στιγμή, στη μάχη και την ανάπαυλα, θα δει μεγαλείο. Αυτό το μεγαλείο έρχεται να αναδείξει και να τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ με την εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στον Περισσό με καλεσμένους τούς εν ζωή μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και τις οικογένειες όσων έχουν «φύγει».

Να αναδείξει την «ένδοξη και ηρωική αυτή σελίδα της ιστορίας του Κόμματός μας, του μεγαλείου και της προσφοράς όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο πλαίσιό της θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου, όπως και σύγχρονες φωτογραφίες από τον Γράμμο που απεικονίζουν «αποτυπώματα» της πορείας και δράσης του ΔΣΕ, καθώς και τμήματα του πολεμικού εξοπλισμού των μαχητών που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα πεδία όπου διεξήχθησαν οι μάχες. Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση, το οποίο θα περιέχει και αποσπάσματα κινηματογράφησης και εικόνων εκείνης της ιστορικής περιόδου από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ, που προβάλλονται για πρώτη φορά.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ