Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Χέρι χέρι» η ΕΕ με τις ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Τις μυστικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στην Κούβα, που συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στο νησί, κατήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εουμέλιο Καβαγιέρο Ροντρίγκες, κατά τη διάρκεια της 13ης Συνάντησης Αλληλεγγύης προς τους δήμους της Αβάνας, στην οποία πήραν μέρος περίπου 200 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δήμων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιτροπών αλληλεγγύης προς την Κούβα.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι ενέργειες αυτές στοχεύουν ενάντια στην Κούβα και το λαό της και οι συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση Μπους αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται ο κουβανικός λαός να οικοδομήσει μια δίκαιη και κυρίαρχη χώρα. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να καταδικαστούν αυτές οι ενέργειες. Ο Κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε μάλιστα ότι καθώς εντείνεται η αλληλεγγύη προς την Κούβα από τους λαούς της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις αυξάνουν την εχθρότητα ενάντια στην κουβανική επανάσταση. Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, χρειάζεται να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Κούβα και να ξεσκεπαστούν οι ελιγμοί της ΕΕ.

Οι εργασίες της Συνάντησης έληξαν την Πέμπτη, όπου οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεργαστούν και να προσφέρουν υλικά για να χρησιμοποιηθούν στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και αλλού.

Στην τελική διακήρυξη της Συνάντησης οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη και την πρόθεση της ενίσχυσης της αλληλεγγύης τους, ενώ απαίτησαν να ενταθεί η πάλη ενάντια στον οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στην Κούβα και στους ελιγμούς της ΕΕ και να απελευθερωθούν οι 5 Κουβανοί αγωνιστές φυλακισμένοι άδικα στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ