Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανατολίτικο παζάρι

Στο Τάμπερε - με μόνιμα ριγμένο το λαό της Κύπρου - μεταφέρονται την ερχόμενη Δευτέρα οι κόντρες των ευρωενωσιακών συμφερόντων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Τάμπερε της Φινλανδίας, για να βρουν λύση στο θέμα της συνέχισης της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Τύποις η ΕΕ μελετά το ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, καιρό τώρα οι Βρυξέλλες ψάχνουν τρόπο να παρακάμψουν τον ενοχλητικό για τα συμφέροντά τους σκόπελο της Λευκωσίας, της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Τυπικά, η φινλανδική προεδρία έχει δώσει στην Αγκυρα προθεσμία μέχρι τις 6 Δεκέμβρη να προχωρήσει σε άνοιγμα, λέγοντας ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει αρνητικές επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία. Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να λάβουν απόφαση επ' αυτού στις 11 Δεκέμβρη βάσει πρότασης της Κομισιόν. Ωστόσο, τελευταία ακούγεται εντόνως ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με το ψευδοκράτος θα ξεκινήσουν ως (άλλο ένα) ευρωενωσιακό δώρο στον «Αττίλα», χωρίς καν την επιστροφή των κατεχόμενων Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, την ελάχιστη προϋπόθεση που θέτει η Λευκωσία.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη ένα χρονικό περιθώριο, για να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις της ΕΕ, συμπλήρωσε όμως ότι τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, «δεν έχουμε βάσιμους λόγους να αισιοδοξούμε ότι θα συμμορφωθεί». Συνέχισε ότι «αντίθετα, έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αρνητική της στάση και αναπόφευκτα προκύπτει θέμα λήψης μέτρων και επιβολής κυρώσεων σε βάρος της από το Συμβούλιο Κορυφής, στα μέσα του ερχόμενου μήνα».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Τάμπερε για διαβουλεύσεις με τη φινλανδική Προεδρία. Πρόσθεσε ότι δεν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ. Και ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στην επιστροφή των Βαρωσίων.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι χρειάζεται μια ισόρροπη προσέγγιση, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, στα οποία προσκρούουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Πρέπει να βρούμε μια ζυγισμένη θέση ενόψει του επόμενου συμβουλίου κορυφής της ΕΕ, ώστε οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να προχωρήσουν παρά τις σημερινές δυσκολίες», τόνισε μετά από συνάντησή του με τον Ζακ Σιράκ. Και επισήμανε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος συμμερίζεται την άποψη αυτή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ