Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην αντεπίθεση με την «Πανεπιστημονική»

Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των άλλων παρατάξεων για το Ασφαλιστικό και τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων μηχανικών αποκαλύφθηκαν σε προχτεσινή εκδήλωση

Από πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία των μηχανικών ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Από πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία των μηχανικών ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Η πάλη των μηχανικών μέσα και έξω από το ΤΕΕ και η ενίσχυση της «Πανεπιστημονικής» στις αυριανές εκλογές, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια κοινής εκδήλωσης με τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που διοργάνωσε προχτές η «Πανεπιστημονική», με θέμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών, με αιχμές το Ασφαλιστικό και τις κατευθύνσεις της Μπολόνια - ΠΔ Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στη στάση του ΤΕΕ αναφέρθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, τονίζοντας τον ανταποδοτικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του, δηλαδή τη μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στον εργαζόμενο.

Παρουσιάζουν εικονική πραγματικότητα

Στη συνέχεια τόνισε: «Μάταια ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος προσπαθεί να εμφανίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου σαν ρύθμιση που αυξάνει τις συντάξεις και ξεκλειδώνει το απαράδεκτα χαμηλό ύψος τους. Στην πραγματικότητα, αυτό ακυρώνει ακόμα και τη βάση υπολογισμού της σύνταξης που υπήρχε στο παλιό νομοθετικό πλαίσιο και κατοχύρωνε τουλάχιστον την ετήσια αναπροσαρμογή της σύνταξης (με βάση το μισθό Δημοσίου Υπαλλήλου Β΄ βαθμού).

Το ΤΣΜΕΔΕ δεν έδινε για χρόνια αυτές τις ετήσιες αναπροσαρμογές. Υστερα από προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας υπήρξε τελεσίδικη απόφαση που κατοχύρωνε πολύ υψηλότερο ύψος συντάξεων από αυτό που παραχωρεί εικονικά το Σχέδιο Νόμου. Λέμε εικονικά, γιατί το ύψος της σύνταξης των 1.901 ευρώ για τους παλιούς ασφαλισμένους βρίσκεται στον αέρα και μπορεί εύκολα να μεταβληθεί με την επόμενη Αναλογιστική Μελέτη».

Αναφερόμενος στη σχέση εισφορών - παροχών, ο Μ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «θα υπάρξει επιδείνωση για τους νέους εργαζόμενους που εργάζονται είτε σαν μισθωτοί είτε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Προβλέπονται μηνιαίες αυξήσεις εισφορών έως 76 ευρώ άμεσα και έως 127 ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ πολλοί νέοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις σημερινές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία κρατικής συμμετοχής και εργοδοτικής εισφοράς σε αρκετούς κλάδους του Ταμείου (εκτός του κλάδου της κύριας σύνταξης) αποδεικνύει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του σημερινού σχεδίου νόμου. Αποτελεί, επομένως, πρόκληση η σύγκριση που κάνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τη χειρότερη σχέση εισφορών προς παροχές για τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να αντικρούσει την κατηγορία "περί ανταποδοτικότητας".

Η σύγκριση είναι βέβαια αποκαλυπτική και για τις χειρότερες μέρες που φέρνει η κυβέρνηση με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής, της οποίας βασικός μέτοχος είναι το ΤΣΜΕΔΕ. Πρόκειται για κίνηση προετοιμασίας της ληστείας των αποθεματικών του Ταμείου, για την οποία δε λέει λέξη η ΔΕ του ΤΕΕ».

Αρνούνται τους αγώνες

«Η συμμαχία των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του ΣΥΝ ("Συμπαράταξη") αποπροσανατολίζουν, λέγοντας ότι το αίτημα για απόσυρση του Σχεδίου Νόμου ισοδυναμεί τάχα με αποδοχή του άδικου προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου - επισήμανε σε άλλο σημείο ο Μ. Παπαδόπουλος. Καλλιεργούν, επίσης, μαζί με την ΠΑΣΚ αυταπάτες για μελλοντικές ψευτοδιορθώσεις (πάγωμα εισφορών, εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου στον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης, μικρότερες αυξήσεις εισφορών μετά την πενταετία, κ.λπ.), αφού εγκριθεί το σχέδιο νόμου.

Αρνούνται, δηλαδή, τον αγώνα των εργαζομένων μηχανικών ενάντια και στο προτεινόμενο και στο παλιό νομοθετικό πλαίσιο, με γνώμονα τις ανάγκες τους. Αρνούνται να διεκδικήσουν ταυτόχρονα ουσιαστική μείωση των εισφορών και ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, καθώς και την πλήρη κατάργηση του διαχωρισμού παλιών και νέων ασφαλισμένων, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των τελευταίων.

Δε θέτουν σαν στόχο, να αναλάβει τα ασφαλιστικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος, αφού ορκίζονται στο ευρωενωσιακό πλαίσιο και στις επιταγές της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι δυνάμεις της "Πανεπιστημονικής" κινούνται στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ, αγωνιστικά και όχι στα λόγια, όπως έδειξαν και με τις συμβολικές καταλήψεις του ΤΣΜΕΔΕ, το Μάρτη και τον Οκτώβρη του 2006. Αγωνίζονται μαζί με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος για αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση».

Στις παρεμβάσεις τους, ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Μπάφας, αναφέρθηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον ιδιαίτερα των νέων μηχανικών, των κατευθύνσεων της Μπολόνια και της περιβόητης «απελευθέρωσης» των κλειστών επαγγελμάτων. Ανέλυσαν τις συνέπειες από την αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τον Ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών και τη μετατροπή του σε διαβατήριο για συνεχείς εξετάσεις αξιολόγησης από μηχανισμούς της αγοράς και του κεφαλαίου.

Επισήμαναν, τέλος, ότι το ΤΕΕ που αποτελεί τεχνικό Σύμβουλο του κράτους και φορέα υποχρεωτικής συνύπαρξης μεγαλοεργοδοτών και μισθωτών, δε νομιμοποιείται να παριστάνει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων μηχανικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό(3/10/2012)
Εφτασε ο κόμπος στο χτένι(13/11/2007)
Σήμερα η συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ(26/10/2006)
Δυσοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές για τους μηχανικούς(2/4/2005)
Οι μηχανικοί ψηφίζουν «Πανεπιστημονική»(22/11/2000)
Μπλόκο στον αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα(23/3/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org