Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
«Μετεξέλιξη» σε παγκόσμιο χωροφύλακα

Ο «μετασχηματισμός» του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα και η υποστήριξη των στρατιωτικών επεμβάσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του κόσμου, με πρώτο το Αφγανιστάν, αποτελούν τα βασικότερα θέματα της Συνόδου Κορυφής της «ατλαντικής συμμαχίας» που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 28 και 29 Νοέμβρη.

Οι 26 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα πάρουν μια σειρά αποφάσεις για να δώσουν ώθηση στα μεγαλεπήβολα σχέδια για τη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε «ευέλικτη» και «αποτελεσματική» μηχανή του πολέμου που θα είναι σε θέση να επεμβαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κρίσιμη προϋπόθεση όμως θεωρούν τη «θετική έκβαση» της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, που αποτελεί την πρώτη εκτός Ευρώπης επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί θα ζητήσουν από τους «Ευρωπαίους συμμάχους» περισσότερα χρήματα και στρατό, αίτημα που δεν είναι ωστόσο εύκολο να ικανοποιηθεί.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η διεύρυνση της «Συμμαχίας» προς χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, προφανώς για να έρθει πιο κοντά στις ενεργειακές πηγές του πλανήτη, όπου σχεδιάζει να αναλάβει ρόλο στην «ασφάλεια ενέργειας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και ο ρόλος της συμμαχίας στο Κόσσοβο θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κατά το δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί όχι μόνο στη στρατιωτική πτυχή των επιχειρήσεων, αλλά και στην πτυχή που σχετίζεται με την οικονομική υποστήριξη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναμένεται να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

Το θέμα του Ιράκ, αλλά και τις εξελίξεις στο Νταρφούρ αναμένεται να θίξει και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Παράλληλα, στο άτυπο δείπνο των υπουργών Αμυνας θα συζητηθεί ο στρατιωτικός μετασχηματισμός της «Συμμαχίας», η συγκρότηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, το θέμα των στρατιωτικών μεταφορών της «Συμμαχίας», όπως η «συλλογική χρήση» του καινούριου αεροσκάφους C-17, καθώς και το θέμα της εκπαίδευσης Ιρακινών ταγματασφαλιτών.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με μία τελετή, κατά την οποία θα τιμηθούν, παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματικοί χωρών της συμμαχίας που έλαβαν μέρος στις επεμβατικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Η Διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Οι «26» αναμένεται να «κλείσουν πονηρά το μάτι» στην Κροατία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία για ενδεχόμενη ένταξή τους μετά το 2008, καλώντας τες να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ακόμη, οι ΗΠΑ αναμένεται να θίξουν το θέμα μιας ενδεχόμενης διεύρυνσης προς τη Γεωργία και την Ουκρανία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις αρκετών χωρών του ΝΑΤΟ, που συμμερίζονται στο θέμα αυτό τις ανησυχίες της Ρωσίας.

Εξάλλου, την ίδια ημέρα, τα 26 μέλη της «Συμμαχίας» θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της λεγόμενης Εταιρικής Σχέσης για την Ειρήνη προς τη Σερβία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Επιπλέον, στη συζήτηση για το μετασχηματισμό των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν να επεκταθεί η «διευρυμένη εταιρική σχέση» προς την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, τη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, τόσο με χρήματα, όσο και με στρατό και ως εκ τούτου αναζητούνται τρόποι ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις.

Η Σύνοδος θα εξετάσει την κατάσταση στο Νταρφούρ, τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και θα μελετήσει την «προστασία των πηγών και των αγωγών ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ