Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Φινλανδική «ντρίπλα»

Να «βολέψει» την Αγκυρα, παραβλέποντας τις θέσεις της Λευκωσίας, επιχειρεί η φινλανδική Προεδρία

Αντιδράσεις προκαλεί σε Αθήνα και Λευκωσία η προσπάθεια της φινλανδικής Προεδρίας να κατευνάσει την Αγκυρα προσφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, άρση του εμπορικού «αποκλεισμού» των Κατεχομένων, χωρίς ταυτόχρονα να ζητά την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Φινλανδία σε μια τελευταία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει έστω και έμμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία, σπεύδει να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα για εμπορικές συναλλαγές του ψευδοκράτους με την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Λευκωσία δεν έχει αντίρρηση στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, αρκεί ταυτόχρονα η Τουρκία να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους κατοίκους που εκδιώχτηκαν με την εισβολή του 1974. Η θέση των Κυπρίων υπήρχε στην πρώτη πρόταση, την οποία προ εβδομάδων διαπραγματεύτηκε η φινλανδική Προεδρία. Προφανώς μετά την απόρριψη της πρότασης από την Αγκυρα, οι Φινλανδοί επανέρχονται, αγνοώντας τις θέσεις της Λευκωσίας...

Η Ντόρα Μπακογιάννη, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα, σημείωσε ότι αν αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση, «τότε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η φινλανδική Προεδρία προχωρεί και συνεχίζει προτάσεις που είχαν ξεκινήσει επί της λουξεμβουργιανής Προεδρίας. Από τότε και μέχρι σήμερα το θέμα των Βαρωσίων δεν έπαψε ποτέ να είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πακέτου ιδεών. Θα πρόκειται δηλαδή, για μια υπαναχώρηση, η οποία, βεβαίως, θα οδηγήσει την προσπάθεια της Προεδρίας σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αν όχι, σε αδιέξοδο».

Αντίθετα, μετά τις ευνοϊκές για τη χώρα του προτάσεις της φινλανδικής Προεδρίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι δε θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την Κύπρο, που διεξάγονται με πρωτοβουλία της φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ. «Η φινλανδική Προεδρία διερευνά κάποιες ιδέες. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο. Δε θα αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες, βρισκόμαστε εκεί για να συνομιλήσουμε» είπε ο Τούρκος διπλωμάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο σχετικά με το περιεχόμενο της νέας τροποποιημένης πρότασης που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η φινλανδική Προεδρία, με στόχο να «διευκολύνει» την Αγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη ως τα τέλη της χρονιάς, αναφέρουν ότι η πρόταση πλέον επικεντρώνεται στην εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, χωρίς να «ακουμπάει» καθόλου το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων.

Περιγράφοντας την αντίδραση της Λευκωσίας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο σύμβουλος επικοινωνίας της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα Ανθος Λυκαύγης υποστήριξε ότι «η Λευκωσία δε συζητά, ούτε είναι δυνατόν να αποδεχτεί οποιοδήποτε πλαίσιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει την επιστροφή της κατεχόμενης πόλεως της Αμμοχώστου για την επιστροφή και επανεγκατάσταση των μόνιμων κατοίκων της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συστάσεις για «τόλμη» και «ρεαλισμό»(2021-07-16 00:00:00.0)
Μοχλός κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού παζαριού οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο(2020-10-08 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση με επίκεντρο τα Βαρώσια(2012-03-27 00:00:00.0)
Με ΗΠΑ - ΕΕ ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση(2006-10-31 00:00:00.0)
Οι Φινλανδοί βολιδοσκοπούν την κατάσταση(2006-10-19 00:00:00.0)
Στην «πρέσα» η Λευκωσία(2006-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ