Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Καίει» εργαζόμενους ο καύσωνας

Σοβαρές παραβιάσεις και παραλείψεις, που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τις ημέρες του καύσωνα, διαπίστωσε κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των τεχνικών ασφαλείας της Επιθεώρησης Εργασίας, στους ελέγχους που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στα εργοστάσια του νομού. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας, επισήμανε ότι στα εργοστάσια δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων από τον καύσωνα, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το θερμόμετρο στη Λάρισα χτυπάει «κόκκινο» και αγγίζει ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου. Τόνισε ότι οι εργοδότες δε λαμβάνουν ούτε τα απαραίτητα παθητικά μέτρα, για παράδειγμα να υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι στα εργοστάσια, να τοποθετηθούν μονώσεις στις θερμές επιφάνειες, ούτε και τα ενεργητικά, όπως να γίνονται συχνά διαλείμματα, να περιορίζεται ο χρόνος εργασίας κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κτιρίου όπου στεγάζεται η αμερικανική πολυεθνική επιχείρηση «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ», το οποίο κατασκευάστηκε το 1976 και από τότε δεν έχει εκσυγχρονιστεί.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας και αναφέρθηκε, επιπλέον, και στα πολλά εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται στο νομό, εξαιτίας της εργοδοτικής ασυδοσίας που ενισχύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο Τάκης Τσιόγκας υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους εργαζόμενους σε συνθήκες καύσωνα είναι πολλοί και το Εργατικό Κέντρο επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, για τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των εργαζομένων. Και τόνισε ότι, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, πρέπει οι εργαζόμενοι τις μέρες του καύσωνα να σχολούν στις 12 το μεσημέρι, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους, να γίνονται συχνά διαλείμματα, να περιοριστεί η εργασία στο 75% με ανάπαυλα στο 25% ανά ώρα και, τέλος, να εξαερίζονται και να κλιματίζονται οι χώροι εργασίας. Και καταλήγοντας επισήμανε ότι το Εργατικό Κέντρο θα προχωρήσει και σε καταγγελίες, για τη μη τήρηση αυτών των κανόνων, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει με την αγωνιστική στάση τους να βάλουν σε εφαρμογή τα στοιχειώδη αυτά μέτρα και να αντισταθούν στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και την εργοδοτική ασυδοσία(2023-07-14 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων(2021-07-30 00:00:00.0)
Μέτρα για τον καύσωνα ζητάει το ΕΚ Λάρισας(2014-06-25 00:00:00.0)
Μέτρα για τον καύσωνα(2002-08-07 00:00:00.0)
«Καύσωνας» παραβιάσεων(2001-08-10 00:00:00.0)
Προσοχή στη θερμοπληξία!(1999-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ