Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Μαργαριτάρια» χειραγώγησης στο βιβλίο των Μαθηματικών

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έγκαιρα, αναλυτικά και υπεύθυνα τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα των νέων βιβλίων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Επικέντρωσε την κριτική του στο περιεχόμενό τους - περιεχόμενο που το χαρακτηρίζουν η αποσπασματικότητα, η αντιεπιστημονικότητα, η ιδεολογική μεροληψία και μονομέρεια - αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το ρόλο που αυτά τα βιβλία καλούνται να παίξουν στο υπό οικοδόμηση σχολείο της αγοράς, με την επιχειρούμενη υποκατάσταση της γενικής παιδείας από τις δεξιότητες μιας απλής κατάρτισης.

Το ότι τα πολυδιαφημισμένα «νέα» σχολικά βιβλία υπηρετούν τις αξίες και τα συμφέροντα της καπιταλιστικής αγοράς - ζούγκλας, αποδεικνύεται όχι μόνο από τον τρόπο παραγωγής τους (έργο μεγάλων ιδιωτικών εκδοτικών οίκων που θησαυρίζουν επιπλέον και από τα «βοηθήματα»), αλλά και από το έντονα αντιδραστικό τους περιεχόμενο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, που να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, εύκολα βρίσκει κανείς στα βιβλία όλων των τάξεων (π.χ. Γλώσσας ή Ιστορίας), εντύπωση όμως προξενεί η απροκάλυπτη ιδεολογική μονομέρεια - παρέμβαση σε ένα φαινομενικά «ουδέτερο» μάθημα όπως αυτό των Μαθηματικών.

Ετσι στο βιβλίο «Μαθηματικά ΣΤ΄ Δημοτικού, Τετράδιο Εργασιών α΄ τεύχος» ζητείται από τους μαθητές (σ.17, πρόβλημα 1ο) να υπολογίσουν «πόσα χρήματα κέρδιζε το 2003 ο Bill Gates σε 1 λεπτό, σε 1 ώρα, σε 1 μέρα, σε 1 μήνα και σε 1 έτος» (!) νομιμοποιώντας στη συνείδηση των παιδιών και εθίζοντάς τα από μικρά στο καπιταλιστικό κέρδος, προβάλλοντας παράλληλα τον ιδιοκτήτη ενός πολυεθνικού κολοσσού, όπως η «Microsoft», ως κοινωνικό πρότυπο.

Πιο κάτω, στο ίδιο βιβλίο (σ. 20, πρόβλημα 2ο), οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού θα διδαχτούν ότι οι Σύλλογοι Γονέων - και όχι το κράτος - αναλαμβάνουν τον εξοπλισμό των σχολείων τους αφού «ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Κάσου αγόρασε για το σχολείο τρεις υπολογιστές»!

Ακόμα και η ωρομισθία, αυτή η απαράδεκτη κοινωνικά σχέση εργασίας, προβάλλεται (σ. 26, πρόβλημα 3ο) για να νομιμοποιηθεί ακόμα περισσότερο στη συνείδηση των παιδιών της εργατικής τάξης, προετοιμάζοντάς τα για το εφιαλτικό εργασιακό τους μέλλον. Ακόμα χειρότερα, η ερώτηση του παραπάνω προβλήματος δεν αφορά τη συνολική αμοιβή των «8 ωρομίσθιων υπαλλήλων μιας αλυσίδας καταστημάτων γρήγορου φαγητού», αλλά διατυπώνεται ως «πόσα είναι τα έξοδα της επιχείρησης για μισθοδοσία»! Το μεροκάματο, ο ιδρώτας λοιπόν των εργαζομένων, επιχειρείται ξεδιάντροπα να απαξιωθεί στις συνειδήσεις των παιδιών και παρουσιάζεται ως «έξοδα της επιχείρησης»!

Η επιχείρηση όμως της ιδεολογικής χειραγώγησης έχει και συνέχεια. Ετσι, στη διαθεματική «δραστηριότητα με προεκτάσεις»(!) της σ. 24 του ίδιου βιβλίου καλούνται οι μαθητές «να υπολογίσουν πόσο πρέπει να χρεώνεται για διόδια η διέλευση κάθε αυτοκινήτου από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου»! Ούτε λέξη, φυσικά, για τη γαλλική εταιρεία κατασκευής του έργου, που μόλις με 9% συμμετοχή στη συνολική δαπάνη κατασκευής του, έχει την αποκλειστική νομή των διοδίων της γέφυρας για την επόμενη εικοσαετία! Το δικαίωμα του λαού να χρησιμοποιεί δωρεάν έργα που ο ίδιος ο λαός ακριβοπλήρωσε, δεν μπόρεσε να χωρέσει στις «μοντέρνες» σελίδες των σχολικών βιβλίων...

Τα παραπάνω, ως μικρό δείγμα της αντιδραστικής πραγματικότητας των νέων σχολικών βιβλίων, καθιστούν αναγκαία και επιτακτική την υλοποίηση του αιτήματος του ΠΑΜΕ για την άμεση απόσυρσή τους. Εχοντας αυτό το στόχο, όλοι οι προοδευτικοί γονείς και εκπαιδευτικοί, με τη διδασκαλία και το αγωνιστικό μας παράδειγμα, αποκαλύπτοντας συνέχεια στους μαθητές και το λαό τον αντιδραστικό ρόλο των «νέων» προγραμμάτων και βιβλίων, να δώσουμε γερό χέρι βοήθειας στους μαθητές για να αγαπήσουν την πραγματική μόρφωση και να αντισταθούν στην ιδεολογική χειραγώγηση και ενσωμάτωση.

Να συμβάλουμε και με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού κινήματος παιδείας, να αγωνιστούμε από κοινού με το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για ΕΝΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.


Γιάννης ΔΕΛΗΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ