Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Επείγει η συντονισμένη αντίσταση όλων των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

«Η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της για την υγεία, αποποιείται την ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους και την καπιταλιστική εργοδοσία ανοίγει το δρόμο για το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο αμερικανικό μοντέλο υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση. Αυτόν το δρόμο, εξάλλου, τον προετοίμασε όλα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε οργασμό κερδών τον ιδιωτικό τομέα και αφήνοντας τον δημόσιο να φυτοζωεί και να απαξιώνεται συνεχώς με τα φαινόμενα της γραφειοκρατίας, ρουσφετολογίας, με τα "φακελάκια" και τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, με την έλλειψη κλινών, τεχνολογικού εξοπλισμού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ανθρώπους όλων των λαϊκών στρωμάτων, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ξεθεμελιώνει ακόμα και αυτά τα ισχνά στηρίγματα του σημερινού δημόσιου συστήματος, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για τη θριαμβευτική είσοδο σ' αυτό του ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας το επιβεβαιώνουν.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις ανατροπές στο σύστημα υγείας συνδέονται άμεσα και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο Ταμείο Υγείας θα δημιουργηθεί από τα λεφτά των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, που κυρίως είναι λεφτά των εργαζομένων και με αυτά θα αγοράζει υπηρεσίες τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς και το νέο Ταμείο θα αναγκαστεί να αυξήσει υπέρμετρα τα ασφάλιστρά του.

Η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, λειτουργίας και προμηθειών του δημόσιου συστήματος ουσιαστικά κάνει τον ιδιωτικό τομέα κυρίαρχο στο χώρο της υγείας και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για τις περισσότερες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποκλέψει τη συναίνεση του ελληνικού λαού και να διασκεδάσει τη δίκαιη αγανάκτησή του, προβάλλοντας ορισμένα μέτρα, που είναι αναποτελεσματικά και ανέξοδα έτσι όπως θέλει να τα εφαρμόσει.

Η αλλαγή του ρόλου ορισμένων μικρών νοσοκομείων ή και των πολυιατρείων του ΙΚΑ σε αστικού τύπου κέντρα υγείας δεν απαντά στο λαϊκό αίτημα για τη δημιουργία άμεσα κέντρων υγείας.

Η λειτουργία απογευματινών ιατρείων, εντός των δημοσίων νοσοκομείων, αποσκοπεί μόνο στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, στην ενίσχυση των μεγαλογιατρών και στη νομιμοποίηση ουσιαστικά του χρηματισμού τους.

Η πρόληψη δε συνδέεται με την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, τον καθορισμό του επαγγελματικού κινδύνου, το χαρακτηρισμό των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αλλά με αναδιατάξεις και συμπληρώσεις στους οργανισμούς του υπουργείου, των περιφερειών, των νομαρχιών στους σχετικούς τομείς».

Ολόκληρος ο λαός, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρέπει να αγωνιστεί:

  • Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αλλοδαπούς εργάτες, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους.
  • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.
  • Να προστατευτεί η δημόσια υγεία με μέτρα πρόληψης, που να συνδέονται οργανικά με όλες τις βαθμίδες υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και με εξασφάλιση ανάλογων υπηρεσιών στους χώρους εργασίας, κατοικίας και εκπαίδευσης.
  • Να αναπτυχθεί η κρατική βιομηχανία φαρμάκου, ιατρικής και βιοϊατρικής τεχνολογίας.
  • Να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, που υπολειτουργούν, ιδιαίτερα στην παραμεθόριο.
  • Να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υγείας, κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο.
  • Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας οι υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και να στελεχωθούν με ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Να πληρωθούν όλα τα κενά των οργανικών θέσεων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ικανοποιητικά αμειβόμενο και με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο κρατικό σύστημα υγείας.
  • Να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη που να συνδέονται οργανικά με όλες τις βαθμίδες υγείας και με εξασφάλιση υπηρεσιών στους χώρους εργασίας, κατοικίας και εκπαίδευσης.

«Επείγει άμεσα ο συντονισμός όλων των εργαζομένων για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, στα πλαίσια της πάλης για την ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της. Στα περί "διαλόγου" και "κοινωνικής συναίνεσης" ο λαός μας πρέπει να γυρίσει τις πλάτες. Μόνο η ενωμένη πάλη αποτελεί απάντηση στη θύελλα. Το πρόβλημα της υγείας είναι πολιτικό και ταξικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ