Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ υπέρ Τουρκίας

Ασφυκτικό χαρακτήρα αποκτούν οι συνεχείς παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, με στόχο να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υποστηρίζοντας για το σκοπό αυτό τη «συμβιβαστική» φόρμουλα της φινλανδικής Προεδρίας.

Λίγες βδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 14 και 15 Δεκέμβρη και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της φινλανδικής Προεδρίας, ο διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάγκλας Σίλιμαν είχε συνεχείς επαφές στις Βρυξέλλες με Κοινοτικούς αξιωματούχους για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινοτικής Τρόικας και συγκεκριμένα με εκπροσώπους της φινλανδικής Προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας, η οποία το επόμενο εξάμηνο αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ.

Ο Ντ. Σίλιμαν στις επαφές του με τους Ευρωπαίους συνομιλητές επισήμανε ότι η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι στις συζητήσεις του Ντ. Σίλιμαν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η θέση της Ουάσιγκτον συνοψίζεται στο ότι «μια Τουρκία κοντά στην Ευρώπη θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών». Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Ντ. Σίλιμαν εξέφρασε την υποστήριξή του στη φινλανδική πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι είναι μια φόρμουλα επωφελής για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές - προσπάθειες στις οποίες, κατά τ' άλλα, η αμερικανική πλευρά δεν έχει εμπλακεί. Βέβαια, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί παρέμβασης λέγοντας ότι η Αγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, εάν επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαμήνυσε ακόμη στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για την επανένωση της νήσου είναι μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τους Ευρωπαίους διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον δεν ασκεί πιέσεις. Σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα της φινλανδικής Προεδρίας για τα Βαρώσια, η αμερικανική πλευρά, χωρίς να αποσαφηνίζει τη θέση της, υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθεί λύση με την οποία θα συμφωνούν Κύπρος και Τουρκία και πως αν αυτό συμβεί τότε οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να φέρουν αντιρρήσεις.

Διαβλέπουν αποτυχία στη Λευκωσία

Σαφή προοπτική αποτυχίας της φινλανδικής πρωτοβουλίας διαβλέπει η κυπριακή κυβέρνηση εξαιτίας των τουρκικών θέσεων για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας τις τουρκικές θέσεις για μη επιστροφή της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσε ότι είναι σαφής η πιθανότητα να αποτύχει η πρωτοβουλία της φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

Τις συνέπειες, είπε, θα πρέπει να τις δει η ΕΕ, αν και, όπως ανέφερε, δεν είναι βέβαιος ότι θα προχωρήσει και σε απόδοση της ευθύνης της αποτυχίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές κατηγορίες Ταλάτ, εναντίον του προέδρου Παπαδόπουλου, επισημαίνοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά μένει συνεπής στην πολιτική της και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και γι' αυτό δε θα απαντά σε ύβρεις και κατηγορίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ