Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στα ασφαλιστικά ταμεία

Την πλήρη απόσυρση του νομοθετήματος, που χαρίζει στους εργοδότες εκατομμύρια ευρώ από τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ, απαίτησε το ΚΚΕ

Την κατακραυγή των εργαζομένων έχει ξεσηκώσει η νέα χαριστική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση (φωτ. από παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στη συνεδρίασητης διοίκησηςτου ΙΚΑ)
Την κατακραυγή των εργαζομένων έχει ξεσηκώσει η νέα χαριστική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση (φωτ. από παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στη συνεδρίασητης διοίκησηςτου ΙΚΑ)
Αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η αντιασφαλιστική επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο τη σκανδαλώδη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, αποτελεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, με το οποίο ρυθμίζονται οι διάφορες οφειλές των μεγαλοεργοδοτών προς το ΙΚΑ, ενώ χτυπιούνται παραπέρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών και άλλων εργαζομένων.

Η συζήτηση του λεγόμενου μίνι ασφαλιστικού άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, χαρίζει «στους κλέφτες χρήματα των εργαζομένων». Οι βιομήχανοι, είπε, παρακρατάνε τις εισφορές των εργαζομένων και αντί να τις καταβάλλουν στο ΙΚΑ τις βάζουν στα ταμεία τους. Πρόκειται, κατήγγειλε, για «καραμπινάτη» υπεξαίρεση και κλοπή και αντί οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή επιβραβεύονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών.

Να αποσυρθεί τώρα

Την ίδια στιγμή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνεχίζεται η συνεχής υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ, κάτι που αποτελεί συνειδητή πράξη τόσο της σημερινής όσων και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνο από τις επιβεβαιωμένες οφειλές, τόνισε, προκύπτει ένα ποσό 3,6 δισ. ευρώ που καρπώνονται οι βιομήχανοι και αυτό είναι διπλάσιο από την κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ. Ο Δ. Τσιόγκας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για έναν φαύλο κύκλο εισφοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ότι στο διάστημα από το 2002 μέχρι το 2004 υπερδιπλασιάστηκαν οι εισφορές που δεν αποδίδονται στο ΙΚΑ.

Αποτέλεσμα, είπε, είναι 970.000 συνταξιούχοι του Ιδρύματος να παίρνουν σύνταξη 503 ευρώ και την ίδια στιγμή να χαρίζονται 2,3 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές κλινικές. Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο χτυπιούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών, ενώ εργάτες της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων μεταφέρονται από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν εισφορές οι εργοδότες και να μειώνονται οι συντάξεις τους.

Καταλήγοντας, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την καταβολή όλων των εισφορών που οφείλονται στο ΙΚΑ, ενώ αναπτύσσοντας τις προτάσεις του Κόμματος ζήτησε μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό σύστημα να είναι αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό.

«Κριτική» και στάχτη στα μάτια

Για το «θεαθήναι» ήταν η «κριτική» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (έκαναν λόγο για «ανερμάτιστο» νομοσχέδιο!), αφού και οι δικές του κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών προς το ΙΚΑ ευνοώντας έτσι τους «μπαταχτσήδες» βιομήχανους. Ενώ, κατά τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, οι διατάξεις του νομοσχεδίου απλώς εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ο υπουργός εξήγγειλε ότι μέσα στο 2007 θα ρυθμιστούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αναφερόμενος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είπε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα προβλέπουν μεταβατική περίοδο.

Για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να κατευνάσει την κατακραυγή για την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ για όσους χρωστάνε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ο υπουργός τροποποίησε τη διάταξη και έτσι η ρύθμιση θα γίνεται ενιαία, ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλεται. Επίσης μείωσε τη μηνιαία δόση για την εξόφληση χρεών από τα 150 ευρώ στα 100. Ακόμα, στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλεπόταν ότι εάν δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ κάνουν δεύτερη δουλιά σε άλλο εργοδότη με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, τότε θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά και στο ΤΕΒΕ. Η διάταξη άλλαξε και αντί για το ΤΕΒΕ θα ασφαλίζονται στο ΤΣΠΕΑΘ με καταβολή εισφοράς, που θα βαρύνει τον ασφαλισμένο, 8,5% επί του συνόλου των ακαθάριστων αμοιβών που αναγράφονται στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ