Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Γεωργία το 99%

Από τους πανηγυρισμούς μετά το αποτέλεσμα στη Ν. Οσετία
Από τους πανηγυρισμούς μετά το αποτέλεσμα στη Ν. Οσετία
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στο δημοψήφισμα έλαβε μέρος το 94% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και από αυτούς το 99% τάχθηκε υπέρ της «ανεξαρτησίας» από τη Γεωργία. Επίσης στο αξίωμα του Προέδρου της Νότιας Οσετίας επανεκλέχτηκε με ποσοστό 98% ο νυν Πρόεδρος Ε. Κοκόιτα.

Να θυμίσουμε ότι η Ν. Οσετία, όπως και η Αμπχαζία, έχουν εδώ και χρόνια αποσχιστεί από τη Γεωργία, μετά από αιματηρές διεθνικές συγκρούσεις. Εχουν ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» τους, που βέβαια δεν αναγνωρίζεται από άλλα κράτη, ενώ η Αμπχαζία ζήτησε να ενταχθεί και στη Ρωσική Ομοσπονδία (ΡΟ). Μάλιστα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σ' αυτές τις περιοχές έχει ήδη φροντίσει να πάρει και τη ρωσική υπηκοότητα.

Το δημοψήφισμα στη Ν. Οσετία δεν είναι το πρώτο. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο, για την ανεξαρτησία του, δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και στην Υπερδνειστερία, την περιοχή της Μολδαβίας που έχει αποσχιστεί. Και εκεί το 97% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας και της προοπτικής ένταξης στη ΡΟ.

Από τη μεριά τους οι αρχές της Γεωργίας όχι μόνο δεν αναγνώρισαν το δημοψήφισμα στη Νότια Οσετία, αλλά προσπάθησαν σε ορισμένα χωριά, όπου οι κάτοικοι είναι Γεωργιανοί, να πραγματοποιήσουν «εναλλακτικές εκλογές», χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Η θέση της Ρωσίας

Για να γίνει πιο κατανοητή η συνθετότητα της κατάστασης, να σημειώσουμε πως η Βόρεια Οσετία, είναι ήδη αυτόνομη Δημοκρατία στα πλαίσια της Ρωσίας, από την εποχή του σοσιαλισμού. Σήμερα, από τη μεριά της η Ρωσία δε βιάζεται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα στη Νότια Οσετία, αλλά ούτε και να το καταδικάσει, όπως έκαναν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Οπως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών: «Ανεξάρτητα από το αν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Νότια Οσετία θα τύχουν διεθνούς αναγνώρισης, σε κάθε περίπτωση είναι ένας δείκτης των διαθέσεων και προτιμήσεων του λαού της Νότιας Οσετίας, κάτι που πρέπει να υπολογίζεται στη ρεαλιστική πολιτική».

Οπως είναι γνωστό, πριν λίγο διάστημα ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν είχε συνδέσει το όποιο καθεστώς δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο με ανάλογη εφαρμογή αυτής της λύσης στα προβλήματα της Νότιας Οσετίας, της Αμπχαζίας και της Υπερδνειστερίας!

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν κι άλλες περιοχές, όπως το αποσχισμένο από το Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, ή τη μόνη αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, την Κριμαία, και γι' αυτό παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή, αφού μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και ραγδαίες εξελίξεις.

Δύο μέτρα και σταθμά από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, καταδίκασε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία, δηλώνοντας ότι αυτό θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Σε ειδική δήλωση του Σέφερ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ απορρίπτει το δημοψήφισμα, γιατί δεν εξυπηρετεί άλλους σκοπούς παρά τη χειροτέρευση της κατάστασης στο Νότιο Καύκασο. Ο Σέφερ προσθέτει ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι της υπόλοιπης λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας», δηλαδή της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και των ΗΠΑ, δείχνοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο πως χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά, υποστηρίζοντας τις αποσχιστικές τάσεις και τις «ανεξαρτησίες» μόνο σ' εκείνες τις περιπτώσεις που αυτές συμβαδίζουν με τα στρατηγικά συμφέροντά τους (Κόσσοβο, Τσετσενία κ.ά.), ενώ είναι κάθετα αντίθετοι όταν τα ίδια «αιτήματα» κι επιχειρήματα χρησιμοποιούνται σε άλλες περιπτώσεις.


Ι.Π. - Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ