Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με επίσημα στοιχεία: 150.000 νεκροί Ιρακινοί

Ο πραγματικός αριθμός, σύμφωνα με στοιχεία πανεπιστημίων της Βαγδάτης και των ΗΠΑ, είναι γύρω στους 655.000 νεκρούς

Μαζική ταφή δολοφονημένων στη Νατζάφ

Associated Press

Μαζική ταφή δολοφονημένων στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη δική του εκτίμηση για τις απώλειες του ιρακινού λαού, συνολικά, από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής μέχρι σήμερα έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα το ιρακινό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από το Μάρτη του 2003 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολίτες, αντάρτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Οπως υποστήριζε ο υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται απαραιτήτως για τελικές εκτιμήσεις, καθώς τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί με βάση τους νεκρούς που καταγράφονται στα νεκροτομεία και στα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για όσους δε φθάνουν ποτέ εκεί.

Τα στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Υγείας είναι σαφώς πολύ μικρότερα από τις εκτιμήσεις στις οποίες είχε καταλήξει έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστημιακό αμερικανικό νοσοκομείο Τζον Χόπκινς και την ιατρική σχολή της Βαγδάτης. Σύμφωνα με αυτήν, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη στην ιατρική βρετανική επιθεώρηση «Lancet», από το Μάρτη του 2003 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 655.000 Ιρακινοί, συνολικά. Οι παράμετροι που λάμβανε υπόψιν της η έρευνα αφορούσαν και τους θανάτους από έλλειψη υποδομών, τροφίμων, φαρμάκων κλπ., δηλαδή ουσιαστικά θανάτους λόγω της κατοχής. Τον αριθμό αυτό είχαν αμφισβητήσει ως «εξαιρετικά υπερβολικό» τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο.

Νέες επιθέσεις και μήνυμα αλ Μουχάτζιρ

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εντοπίστηκαν οι σοροί τους, χτες, στο Ιράκ. Οι πλέον μακάβριες, αριθμητικώς, ανακαλύψεις και οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε Μουκνταντίγια, Μαχμουντίγια, Μπαακούμπα, Κουτ, Βαγδάτη και Ταλ Αφάρ. Στην τελευταία πόλη, καμικάζι ανατινάχτηκε κοντά σε σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού σκοτώνοντας 6 στρατιώτες.

Από την άλλη, ηχογραφημένο μήνυμα του φερόμενου ως νέου ηγέτη της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ, Αμπού Χάμζα αλ Μουχάτζιρ, δημοσιοποιήθηκε, χτες. Ο Μουχάτζιρ φέρεται να χαρακτηρίζει εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, όπως και την απομάκρυνση Ράμσφελντ. Επίσης, «διευκρινίζει» ότι «αρχίζει η δεύτερη φάση του ιερού πολέμου», τονίζοντας πως στόχος είναι «η αποκατάσταση του ισλαμικού χαλιφάτου στον κόσμο» και ότι «οι μαχητές της Αλ Κάιντα δε θα σταματήσουν αν δε φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και δεν ανατινάξουν το Λευκό Οίκο». Ουδείς είχε επιβεβαιώσει, μέχρι αργά χτες, την αυθεντικότητα του μηνύματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ