Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ενα εκατομμύριο φωνές: «Τερματισμός του εμπάργκο τώρα!»

Με μια μεγαλειώδη και μαχητική διαδήλωση γιορτάστηκε η 26η Ιούλη - Ημέρα της Επανάστασης 

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.-

Αυτή η 26η Ιούλη είχε μία ξεχωριστή σημασία. Η επετειακή ημέρα της Επανάστασης μεταμορφώθηκε σε ημέρα «μαχητών», όταν ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ραούλ Κάστρο βρέθηκαν ανάμεσα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο Κουβανούς και ένωσαν τις φωνές τους σε μία κοινή και βροντερή απαίτηση: Να τερματιστεί το εμπάργκο και ο οικονομικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον κατά του νησιού της Επανάστασης σχεδόν 40 χρόνια τώρα.

Με αυτό το ξεχωριστό και μαχητικό τρόπο οι Κουβανοί στην Αβάνα γιόρτασαν την 47η επέτειο από τις επιθέσεις των ανταρτών στο στρατόπεδο Μονκάδα στο Σαντιάγκο δε Κούμπα και το στρατόπεδο Κάρλος Μανουέλ δε Σέσπεδες στο Μπαγιάμο, επιθέσεις που, αν και ήταν «αποτυχείς», σήμαναν τη γέννηση του κινήματος και το ξέσπασμα του ένοπλου αγώνα, που θα οδηγούσε 6 χρόνια μετά στη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων, την 1η Γενάρη του 1959.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «πορεία μαχόμενων πολιτών», ήταν η μεγαλύτερη και η πλέον σημαντική που οργανώθηκε στην κουβανική πρωτεύουσα κατά του εμπάργκο των ΗΠΑ, το οποίο έχει επιβληθεί από το 1962. Οπως τονίζει και το βρετανικό πρακτορείο BBC, η συγκέντρωση ξεκίνησε με την άφιξη των πρώτων διαδηλωτών λίγο πριν τα χαράματα για να σχηματιστεί μέχρι το μεσημέρι το τεράστιο ποτάμι, «εις το όνομα ενός πείσμονα εχθρού, κατά της διάδοσης του μίσους και του θανάτου, με τη δύναμη η οποία εμπεριέχεται στον αγώνα που κλείνει έναν αιώνα»...


Associated Press

Πάνω από τρεις ώρες...

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση είχε δύο σκέλη, όπως αναφέρει η χτεσινή «Γκράνμα», και διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Στο πρώτο τμήμα της πορείας επικεφαλής ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο ΥΠΕΞ Φελίπε Πέρες Ρόκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν. Στο δεύτερο τμήμα της πορείας επικεφαλής ήταν τα εν ζωή στελέχη του κινήματος της 26ης Ιούλη και ηγετικά στελέχη των επαναστατικών δυνάμεων που πήραν μέρος στον αγώνα κατά του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, Χουάν Αλμέιδα, Ραμίρο Βαλντές και Γκιγιέρμο Γκαρσία , καθώς και οι επικεφαλής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας, με τον Ραούλ Κάστρο. Τα δύο μέρη της πορείας κατέληξαν στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τομέας των Αμερικανικών Συμφερόντων στην Κούβα, χώρος όπου συχνά καταλήγουν διάφορες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις των Κουβανών.

... με την αλληλεγγύη όλου του πλανήτη

Ξεχωριστή σημασία είχε επίσης στο φετινό εορτασμό της Ημέρας της Επανάστασης, η παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας του «10ου Καραβανιού Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ», με επικεφαλής τον πάστορα Λούσιους Γουόκερ από το κίνημα «Πάστορες για την Ειρήνη» καθώς και μέλη διαφόρων Μπριγάδων από όλη την Ευρώπη, από το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης «Χοσέ Μαρτί» καθώς και πολλές μπριγάδες από τη Νορβηγία. Συνολικά περισσότεροι από 300 νέοι από 17 χώρες της Ευρώπης πήραν μέρος στη διαδήλωση, που ήταν το αποκορύφωμα της παρουσίας τους στο νησί για μία εβδομάδα ενημέρωσης και αλληλεγγύης προς την Κούβα.

Ενα τεράστιο μαχητικό ποτάμι πλημμύρισε την παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν, της Αβάνας
Ενα τεράστιο μαχητικό ποτάμι πλημμύρισε την παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν, της Αβάνας
«Κούβα, σε ευχαριστούμε για το παράδειγμά σου» αναφερόταν, σύμφωνα με την «Γκράνμα», σε ένα από τα πανό που κρατούσαν κάποια μέλη της βρετανικής μπριγάδας αλληλεγγύης, ενώ αντίστοιχα υπήρχαν από τη γαλλική, ισπανική, ιταλική, αλλά και από τη χώρα των Βάσκων .

Εντονη και πολυπληθής ήταν η παρουσία των ξένων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής της Λατινικής Αμερικής, καθώς κάποιος μπορούσε να διακρίνει σημαίες της Βενεζουέλας, της Αϊτής, της Ουρουγουάης και της Χιλής.

Δύο γεγονότα, που έλαβαν χώρα επίσης ήταν η παρουσίαση του διεθνούς βραβείου «Μπενίτο Χουάρες», που απένειμε η μεξικανική αντιπροσωπεία προς τον Φιντέλ Κάστρο, καθώς και η ανακοίνωση της ευμεγέθους οικονομικής και ιατροφαρμακευτικής, τεχνικής και υλικής βοήθειας που έφερε μαζί του το αμερικανικό καραβάνι της Αλληλεγγύης, που έφτασε στην Κούβα την περασμένη Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι και άλλες διαδηλώσεις κατά του αμερικανικού εμπάργκο έχουν προγραμματιστεί για τις προσεχείς ημέρες σε διάφορες κουβανικές μεγαλουπόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ