Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Μεθοδεύεται το ξεπούλημά τους

Ανακοίνωση- καταγγελία της συνδικαλιστικήςπαράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ»

Σε ρότα αποδιοργάνωσης και απαξίωσης βρίσκονται τα ΕΛΤΑ με ευθύνη κυβέρνησης, διοίκησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι «ομογάλακτοι» καταβάλλουν προσπάθειες για την υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, προκειμένου να προβληθεί πειστικότερα ως μόνος τρόπος εξυγίανσης η ιδιωτικοποίησή τους. Και μάλιστα η ιδιωτικοποίησή των χρυσοφόρων τμημάτων τους, που θα αποφέρουν σίγουρο και γρήγορο κέρδος για τους αετονύχηδες του ιδιωτικού τομέα.

Τα παραπάνω κάνει ξεκάθαρα, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ». Η παράταξη σημειώνει ότι η διοίκηση και οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων που τη στηρίζουν δεν απαντούν στα ερωτήματα σχετικά με το τι επένδυσαν για την ανάπτυξη του δικτύου των ΕΛΤΑ, τη μηχανοργάνωση των Ταχυδρομικών Γραφείων και την αυτοματοποίηση των θυρίδων συναλλαγής. Επενδύσεις που εάν γίνονταν, θα βοηθούσαν στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση, διοίκηση και κάποιοι συνδικαλιστές συνεργάζονται για να βρεθεί η φόρμουλα ιδιωτικοποίησης των Ταχυδρομείων. Θυμίζει ότι η κυβέρνηση προωθούσε και τροπολογία για να κατοχυρώσει την πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ αποκλειστικά από τις Τράπεζες, «ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την τακτική απαξίωσης του Ταχυδρομείου από κάθε ουσιαστική και κερδοφόρα δραστηριότητα».

Προσθέτει ότι η διοίκηση πρόσφατα άλλαξε το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, κατάργησε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα των εργαζομένων, κατάργησε ή δημιούργησε θέσεις κατά το δοκούν και μετέθεσε υπαλλήλους. Οτι διαλύει τη δομή του Ταχυδρομείου, διαχωρίζει την Υπηρεσία Συναλλαγής από τη Διανομή - Διαλογή και Μεταφορές και γενικά διαχωρίζει το δίκτυο διανομής από τον υπόλοιπο κορμό των ΕΛΤΑ.

«Αυτός ο βίαιος διαχωρισμός - σημειώνει η παράταξη - έχει να κάνει με την εκχώρηση του πανελλαδικού δικτύου των ΕΛΤΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο που καραδοκεί. Εχει να κάνει με την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, την είσοδο του "στρατηγικού επενδυτή" κλπ. Είναι καθαρό πως η Αστική Διανομή (μέσω της "ανεξαρτητοποίησης" από τον υπόλοιπο κορμό του Ταχυδρομείου) αποτελεί πλέον τον άμεσο στόχο εκποίησης και εκχώρησης στους ιδιώτες. Η διοίκηση σπάει το Ταχυδρομείο σε κομμάτια για να βρεθεί η φόρμουλα ιδιωτικοποίησής του».

Τέλος, η «Δημοκρατική Συνεργασία» προειδοποιεί κυβέρνηση, διοίκηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ανάπτυξη του Δημόσιου Ταχυδρομείου και τη διατήρηση του κοινωνικού του ρόλου και χαρακτήρα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης και «αναπόφευκτου» ξεπουλήματος ταχυδρομικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ