Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ
Λαϊκή απαίτηση η μη υπογραφή της συμφωνίας για τις βάσεις

Οι οικοδόμοι συμμετέχουν μαχητικά στις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις αύριο Πέμπτη και στις 3 Οκτώβρη στην περικύκλωση της βάσης του Αραξου

Με ψήφισμα - ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Σύσκεψη των Οικοδομικών Σωματείων της Πελοποννήσου και Νησιών,που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα, συντάσσεται στον κοινό αγώνα με το φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στη συμφωνία παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Αναλυτικά στο ψήφισμα αυτό τονίζεται: "Η πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου, με την προσπάθεια επιβολής της βαρβαρότητας από τη ΝΑΤΟική "νέα τάξη πραγμάτων", κάνουν πιο επιτακτικό, πιο ζωτικό και αναγκαίο από κάθε άλλη φορά τον αγώνα για την ανατροπή της.

Στα χρόνια που πέρασαν η περιοχή των Βαλκανίων βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Ο βρώμικος ευρωΝΑΤΟικός πόλεμος σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, με τη ΝΑΤΟική κατοχή του Κόσσοβου. Η παρουσία των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για μια γενικευμένη αλλαγή συνόρων. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Δημιουργήθηκε νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα και προετοιμάζεται η ανανέωση της επαίσχυντης συμφωνίας των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της Σούδας, του Αραξου και του Ακτιου.

Ολα αυτά υπηρετούν τη νέα δομή και τα επιθετικά δόγματα του ΝΑΤΟ, εγκυμονούν κινδύνους για το λαό μας και για όλους τους λαούς. Οδηγούν στην παράδοση του Αιγαίου στην αμερικανική κυριαρχία και προωθούν τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου".

Αναφορικά με τη βάση που βρίσκεται στην περιοχή οι οικοδόμοι επισημαίνουν:

"Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου και τα πυρηνικά αποτελούν πολεμικό ορμητήριο κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής και είναι κέντρο υπονόμευσης της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Το 1992 οι Αμερικανοί εγκατέστησαν στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες.

Τότε, μάλιστα, ζήτησαν και ελληνικά αεροπλάνα τύπου F-16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη των ατομικών βομβών.

Η τελευταία συμφωνία για τις βάσεις υπογράφτηκε το 1990 και είχε ισχύ 8 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1998. Εν κρυπτώ δόθηκε παράταση από την κυβέρνηση για 1 χρόνο και τελειώνει τον προσεχή Νοέμβρη".

"Η σύσκεψή μας, καταλήγει η ανακοίνωση των σωματείων, εκφράζει την απαίτηση των οικοδόμων να μην υπογράψει η κυβέρνηση την παραμονή των βάσεων.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ".

Δηλώνουν ταυτόχρονα την ενεργό συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου και Νήσων την Κυριακή 29 Αυγούστου, για διοργάνωση νομαρχιακών συλλαλητηρίων την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη και παμπελοποννησιακή περικύκλωση της βάσης του Αραξου την Κυριακή 3 Οκτώβρη.Επίσης δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν και οικονομικά τις προσπάθειες της Επιτροπής Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ