Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Διεθνούπολη

Πάνω από 25 νεολαιίστικες οργανώσεις από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης θα συμμετάσχουν φέτος στο 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Θα φιλοξενηθούν όπως πάντα στο χώρο της Διεθνούπολης με δικά τους περίπτερα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν με τους χιλιάδες επισκέπτες του, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα του διεθνούς προοδευτικού κινήματος.

Ο μεγάλος κατάλογος των ξένων αντιπροσωπειών που θα παραβρεθούν είναι: Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), ΚΝ Βιετνάμ,Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Κορέας,Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας,Ενωση Νέων Κομμουνιστών Ρωσικής Ομοσπονδίας (Νεολαία ΚΚΡΟ),Νεολαία ΚΕΚΡ,ΚΝ Αρμενίας,Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία (FDJ),ΚΝ Γιουγκοσλαβίας,ΕΔΟΝ Κύπρου,Αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων Φοιτητών,Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας,Σοσιαλιστική Νεολαία Μαρόκου,Ενωση Νέων Αιθιοπίας,Σουδανική Ενωση Νεολαίας,ΚΝ Ισραήλ,Δημοκρατική Ομοσπονδία Νέων Ιράκ,Προοδευτική Νεολαία Παλαιστίνης,Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών,Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Συρίας,ΚΝ Αλβανίας,Νέοι του ΚΚ Τουρκίας -"Σπίθα",Κόμμα Εργασίας Τουρκίας,Ενωση Νέων Μπαγκλαντές,Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας Νεπάλ,ΚΝ Νορβηγίας,ΚΝ Αυστρίας.

Κάποιες απ' αυτές θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενώ σημαντικό είναι ότι η ΚΝ Κούβας, η ΚΝ Ισραήλ, η ΚΝ Αρμενίας, η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Ρωσικής Ομοσπονδίας και η ΚΝ Νορβηγίας θα παραβρεθούν με αντιπροσωπείες, στις οποίες θα είναι επικεφαλής οι Γραμματείς των Οργανώσεων.

Διεθνές Σεμινάριο

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές σεμινάριο, με τη συμμετοχή των παραπάνω οργανώσεων, με θέμα "Η πάλη της νεολαίας για ειρήνη και η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ". Οι εργασίες του σεμιναρίου, που είναι το πρώτο που γίνεται μετά την εφαρμογή του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ, θα γίνουν στις 16 και 17/9, μεταξύ 9 π.μ. και 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ και θα συμμετέχουν επίσης η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Μιλώντας για τη σημασία και το σκοπό του σεμιναρίου, ο Νίκος Σερετάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει: "θα αναπτυχθεί από τις Οργανώσεις ο προβληματισμός και η εμπειρία από τη δράση τους στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτό το σεμινάριο να δοθεί νέα ώθηση στην πάλη της νεολαίας ενάντια στο ΝΑΤΟ, να αναδειχτεί ο νέος του ρόλος σαν ένα διεθνές πρόβλημα".

Φυσικά, το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν αποτελεί τη μοναδική αντίστοιχη πρωτοβουλία της ΚΝΕ. Οπως εξηγεί ο Ν. Σερετάκης "κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, που αποτέλεσε ένα "γενικό τεστ" της νέας στρατηγικής του, η ΚΝΕ πήρε και στήριξε πρωτοβουλίες, από κοινού με άλλες Οργανώσεις, με βασικότερες τις δυο αποστολές της ΠΟΔΝ στο Βελιγράδι και την κοινή διακήρυξη και πρωτοβουλία των 12 Νεολαιών Κομμουνιστικών Κομμάτων. Η τελευταία μάλιστα, κατέληξε και σε ταυτόχρονη κινητοποίηση και στις 12 χώρες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Απρίλη. Στο φόντο του πολέμου και των πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από διάφορες Οργανώσεις, ωρίμασε περισσότερο η ανάγκη της κοινής πάλης της νεολαίας ενάντια σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό".

Ιδιαίτερο στοιχείο όμως σήμερα, είναι το ότι εκτός από τις κλασικές περιοχές που παρενέβαινε μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή), με την επικύρωσή του ως "διεθνή μπαμπούλα", υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σε σχέση και με τη Λατινική Αμερική και με άλλες περιοχές του κόσμου. Μπροστά στις νέες εξελίξεις λοιπόν, ο Ν. Σερετάκης τονίζει: "φιλοδοξούμε, και αυτή η προσπάθεια να συμβάλλει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ληφθούν πρωτοβουλίες στο μέλλον, ενάντια στο ΝΑΤΟ, σε διεθνές επίπεδο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ