Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές σήμερα σε δύο κρατίδια: Το SPD μάλλον χαμένο

Σε δύο γερμανικά κρατίδια, το Σάαρ και το Βραδεμβούργο (στο δεύτερο πρωτεύουσα η γνωστή πόλη του Πότσνταμ) γίνονται σήμερα (5 Σεπτέμβρη) βουλευτικές εκλογές. Και στα δύο την κυβέρνηση την έχουν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), στο Βραδεμβούργο μάλιστα, με πρωθυπουργό τον Μάνφρεντ Στόλπε, οι σοσιαλδημοκράτες έχουν απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά και στο Σάαρ το SPD, με πρωθυπουργό τον φίλο του Οσκαρ Λαφοντέν, τον Ράινχαρντ Κλιμτ, έχει μονοκομματική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Τι θα βγει από τις σημερινές κάλπες; Θα συνεχίσει το κόμμα αυτό να κυβερνάει στα δύο κρατίδια ή θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα άλλο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης και με ποιο;

Τα προγνωστικά της προεκλογικής περιόδου δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για τους σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με το ινστιτούτο διερεύνησης της κοινής γνώμης "Infratest" στο Σάαρ π. χ. η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) με ποσοστό 45% προηγείται κατά 2 μονάδες από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (43%). Αλλά στη συμπάθεια των εκλογέων ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κλιμτ προηγείται του αντιπάλου του Χριστιανοδημοκράτη Πέτερ Μίλερ κατά 14 μονάδες. Κατά τη γνώμη έγκυρων παρατηρητών αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κλιμτ είχε πρόσφατα δημόσια επικρίνει τη διαβόητη συμφωνία ("μανιφέστο") Σρέντερ - Μπλερ και έδινε την εντύπωση ότι επικρίνοντας εν μέρει τα μέτρα "οικονομίας" του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των χαμηλόμισθων, των ανέργων και γενικά των κοινωνικά περιθωριοποιημένων Γερμανών. Οπως όμως και αν έχουν τα πράγματα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι το SPD έχει χάσει στην εκτίμηση των εκλογέων και αν το κατρακύλισμα είναι μεγάλο, θα χρειαστεί να σχηματίσει όχι μονοκομματική κυβέρνηση, όπως ως τώρα, αλλά μαζί με τους "Πράσινους", εφόσον αυτοί ξεπεράσουν το 5% και μπουν στην τοπική Βουλή. Βέβαια δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς και ποια επιρροή θα έχει στους εκλογείς ο προσωπικός αντίπαλος του Σρέντερ Οσκαρ Λαφοντέν.

Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Και εδώ τα προγνωστικά φέρνουν μειωμένη τη δύναμη του SPD και σοβαροί παρατηρητές θεωρούν ενδεχόμενο το κόμμα αυτό όχι μόνο να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά τα ποσοστά του να μειωθούν σε βαθμό ώστε να χρειαστεί τη στήριξη ενός άλλου κόμματος. Ο σημερινός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να αποκλείει συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, οπότε το στήριγμα θα πρέπει να προέρχεται από τους "Πράσινους" ή από το "Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού" (ΚΟΔΗΣΟ). Οι "Πράσινοι" δε φαίνεται να συγκεντρώνουν το 5%, οπότε απομένει το ΚΟΔΗΣΟ, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να βοηθήσει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών. Αυτό ανταποκρίνεται στη γενική πολιτική του ΚΟΔΗΣΟ, που υποστηρίζει σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Παρά τη σχετική κριτική που ασκεί στην πολιτική του Καγκελαρίου Σρέντερ, θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνουν το φθινόπωρο και σε άλλα δύο κρατίδια: Του Βερολίνου και της Σαξωνίας. Στο Βερολίνο συνεργάζονται οι Χριστιανοδημοκράτες (με πλειοψηφία) με τους σοσιαλδημοκράτες, ενώ στη Σαξωνία οι Χριστιανοδημοκράτες σχηματίζουν, ως τώρα, μονοκομματική κυβέρνηση. Εφόσον στις σημερινές εκλογές επιβεβαιωθούν τα προαναφερόμενα προγνωστικά, αυτά θα αποτελέσουν ενίσχυση της παρατηρούμενης τάσης για αποστασιοποίηση από τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική, που στις εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη είχε υποσχεθεί "δίκαιη" αντιμετώπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά στην πραγματικότητα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική (της προηγούμενης κυβέρνησης), την οποία οι εκλογείς είχαν αποδοκιμάσει. Και αυτό φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στην εσωτερική, αλλά και στην ίδια εξωτερική πολιτική, όπως επί κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ. Ενα δείγμα της αποδοκιμασίας του SPD θα αποτελεί και η αύξηση της δύναμης του ΚΟΔΗΣΟ, του μη μαρξιστικού - λενινιστικού, ωστόσο αριστερού κόμματος, που υπερασπίζεται ως ένα μεγάλο βαθμό τα λαϊκά συμφέροντα.

Τέλος θα ήταν ευχάριστο, αν τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα δεν παρουσίαζαν αρνητική έκπληξη με την αύξηση των φιλοφασιστικών δυνάμεων, όπως είχε γίνει προηγούμενα στο κρατίδιο της Σαξωνίας - Ανχάλτης.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ