Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ Α1
"Ζητούνται διερμηνείς"

Για άλλη μια φορά οι ομάδες ακολούθησαν τη γνωστή συνταγή της επιλογής παικτών από κάθε σημείο του πλανήτη αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους Ελληνες παίκτες

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα... λέει μια λαϊκή ρήση και εάν θελήσουμε να σχολιάσουμε με μερικές μόνο λέξεις τη μεταγραφική περίοδο που έκλεισε πριν λίγες ημέρες, για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, σίγουρα δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τρόπος. Μια από τα ίδια λοιπόν... Αγγλοι Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ισραηλινοί, Αργεντίνοι ακόμα και Ιρλανδοί και βέβαια οι μόνιμοι θαμώνες Αμερικανοί, Γιουγκοσλάβοι και Ρώσοι θα δώσουν το "παρών" για μια ακόμη φορά στο (για πολλούς) καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η ελληνοποίηση του μπάσκετ, που εδώ και μερικά χρόνια είναι το μεγάλο όνειρο των φιλάθλων αλλά και της Ομοσπονδίας, για άλλη μια φορά πήρε αναβολή.

Οσοι πίστευαν ότι το σκηνικό θα μπορούσε να αλλάξει φέτος απογοητεύτηκαν οικτρά. Για άλλη μια χρονιά οι φίλαθλοι θα "έχουν την ευκαιρία" να παρακολουθήσουν στα γήπεδα του μπάσκετ... όλες τις φυλές του Ισράηλ. Βλέπετε, ο αθέμιτος ανταγωνισμός για την κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων διακρίσεων, που παράλληλα θα φέρουν στα ταμεία των ομάδων και αρκετά δισεκατομμύρια, δεν επιτρέπει "συναισθηματισμούς".

Περάστε... κόσμε

Η ενίσχυση της ομάδας είναι αυτή που καίει περισσότερο τους διοικούντες των συλλόγων κάνοντάς τους να ψάχνουν εναγωνίως για παίκτες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Εκτός βέβαια από τη χώρα τους... Αλλωστε οι επιτήδειοι μάνατζερ εδώ και μερικά χρόνια έχουν βρει τη γη της Επαγγελίας τους στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, φέρνοντας λογιών λογιών παίκτες. Και ο χορός τους καλά κράτησε και φέτος. Πολλοί από τους παίκτες που ήρθαν ίσως και να μη βγάλουν μήνα στη χώρα μας. Λίγο όμως ενδιαφέρουν τους υπεύθυνους αυτά. Κάποιον άλλο θα βρουν για να φέρουν. Οι μάνατζερ να είναι καλά και από προσφορές άλλο τίποτα. Αλλωστε, δε λειτουργούν από μόνοι τους. Η ίδια η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ (ΦΙΜΠΑ) στα μέσα καλοκαιριού τους έλυσε τα χέρια. Η απόφασή της για ελεύθερη μετακίνηση των Κοινοτικών παικτών άνοιξε την κάνουλα. Ετσι φέτος ο αριθμός των κοινοτικών παικτών που θα αγωνιστούν στην Α1 είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, αφού "αισίως" φθάνουν τους 32. Κοινοτικοί δηλαδή τρόπος του λέγειν, αφού τα "παραθυράκια" στους νόμους καλά κρατούν... Αμερικανοί με πορτογαλικό γαλλικό ή ελβετικό διαβατήριο, Ρουμάνος με γερμανικό διαβατήριο και πολλοί άλλοι συνθέτουν την εικόνα της Α1 για φέτος. Σε αυτούς βέβαια θα πρέπει να προστεθούν και 28 παίκτες που θα αγωνιστούν ως "καθαρόαιμοι" ξένοι (ναι υπάρχουν και τέτοιοι), ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το χρόνιο πρόβλημα των ομογενοποιημένων, αφού και φέτος κάποιοι ξαφνικά έγιναν "συμπατριώτες" μας. Κλασικές περιπτώσεις ο Μπαζάρεβιτς στον ΠΑΟΚ και ο Πέτκοβιτς στον Αρη.

Συνολικά λοιπόν 77 παίκτες από κάθε σημείο του πλανήτη θα παρελάσουν στα ελληνικά γήπεδα....

Στον... κουβά οι Ελληνες

Για άλλη μια χρονιά οι Ελληνες παίκτες πέρασαν στη δεύτερη μοίρα του ενδιαφέροντος για τις ομάδες. Συνολικά στα ρόστερ των 14 μονομάχων της Α1 ανέρχονται στους 117. Αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος σε σχέση με άλλες χρονιές. Ομως το πρόβλημα είναι πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να αγωνιστούν. Εάν λάβουμε υπόψη μάλιστα και από το προφίλ που έδειξαν οι ομάδες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, τότε τα Ελληνόπουλα μάλλον έχουν εξασφαλίσει από τώρα ένα κάθισμα στον πάγκο των ομάδων τους. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός διαθέτει στο ρόστερ του τέσσερις αμιγώς Ελληνες παίκτες, Παπανικολάου Σούλη, Πέττα, Λάππα από τους οποίος μόνον ο πρώτος κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να δώσει το "παρών" στην αρχική πεντάδα. Μπορεί στα μέσα του καλοκαιριού ο Σωκράτης Κόκκαλης μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη να μίλησαν για ελληνοποίηση της ομάδας, όμως κάπου στα μισά ο δρόμος άλλαξε. Τόσο πολύ που πέρασε και τον Ατλαντικό, αφού οι "ερυθρόλευκοι" εγκατέλειψαν το σέρβικο μοντέλο και στράφηκαν στην πέρα όχθη του Ατλαντικού αγοράζοντας μια πεντάδα αμερικανούς... Ρίσπερτ, Ρόμπινσον, Μόρις, Γκραντ, Μπράουν έπιασαν φέτος το λιμάνι. Από αυτούς βέβαια, οι τρεις έχουν κοινοτικό διαβατήριο, αλλά ωστόσο μην απορήσετε εάν σε κάποιο αγώνα δείτε πέντε έγχρωμους παίκτες να φοράνε τα ερυθρόλευκα. Θα είναι ο Ολυμπιακός του 2000. Αναφορικά ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι η μόνη ελληνική ομάδα με τους λιγότερους Ελληνες από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα για τους Κοινοτικούς παίκτες.

Μια από τα ίδια ισχύουν και για τον ΠΑΟΚ, αφού οι δυο αντίπαλοι της Α1 φάνηκαν φέτος το καλοκαίρι να συμφωνούν σε κάτι.. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι και οι δυο προτίμησαν να ασχοληθούν με περιπτώσεις παικτών εκτός συνόρων. Στην πεντάδα του "Δικεφάλου" ο μόνος Ελληνας που δίνει το "παρών" είναι ο Γιαννούλης και οι υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνονται από ξένους, Κοινοτικούς ή ελληνοποιημένους (Αλεξάντερ, Εντουαρντς, Κολντεμπέλα, Μπαζάρεβιτς). Και πάλι καλά δηλαδή...

Στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό τα πράγματα μπορεί τυπικά να φαίνονται καλύτερα, ουσιαστικά όμως ισχύουν τα ίδια... Και αυτό γιατί μπορεί στη σύνθεση των "πρασίνων" να υπάρχουν επτά Ελληνες παίκτες, εντούτοις στην πιο καλή των περιπτώσεων μόνο οι 5 θα περιλαμβάνονται στην 14άδα, ενώ για βασικός προορίζεται μόνο ένας (Αλβέρτης).

Οι εξαιρέσεις

Μπορεί το σκηνικό να μην άλλαξε, όμως υπάρχουν φέτος και οι εξαιρέσεις, αφού τρεις ομάδες έδειξαν να κάνουν στροφή προς το εσωτερικό. Η ΑΕΚ, μοναδική από τους λεγόμενους μεγάλους, ο Εσπερος και το Ηράκλειο αποφάσισαν φέτος να πάρουν διαφορετικό δρόμο. Η έλευση του Ντούσαν Ιβκοβιτς στους "κιτρινόμαυρους" και η προτίμησή του να δουλεύει με νέους παίκτες έκανε τους υπεύθυνους της ομάδας να διατηρήσουν το βασικό της κορμό. Αλλωστε από ταλέντα στο "Δικέφαλο" έχουν περίσσευμα. Ετσι αναμένεται να διατηρήσουν τη θέση τους στην πεντάδα οι Κορωνιός, Χατζής, Τσακαλίδης, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και ο Κακιούζης, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το Σέρβο κόουτς.

Τριπλή ελληνική παρουσία αναμένεται να έχουμε και στην πεντάδα του Αρη, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Σιγάλας, Λιαδέλης με την ενσωμάτωση και του Μυριούνη θα ξεκινούν τον αγώνα. Και στον Ηρακλή ο Σάκοτα μπορεί να διαθέτει αρκετούς Κοινοτικούς, εντούτοις τους Παπαδόπουλο και Χατζηβρέτα μάλλον τους κρατάει στους βασικούς.

Από "όλα είχε το πανέρι" και για τον Πανιώνιο... Και ξένοι αποκτήθηκαν και Κοινοτικοί και Ελληνες. Παίκτες όλων των ειδών. Ετοιμοι για πεντάδα, αλλά και για επένδυση στο μέλλον αποτελούν την ομάδα της Νέας Σμύρνης για τη νέα χρονιά.

Πάντως την πιο ελληνική ομάδα της φετινής περιόδου έχουν ο Εσπερος και το Ηράκλειο. Ο "νεοφώτιστος" Εσπερος μετά τη φυγή και του Ιρλανδού Μπερκ έχει μια 12άδα καθαρά ελληνική και σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία του. Το ίδιο ισχύει και για τους Κρητικούς, οι οποίοι διαθέτουν 12 Ελληνες, δυο ξένους και έναν Κοινοτικό (τον Τροουβιγιόν) τον οποίον όμως μετά την αποκατάσταση της υγείας του Χαρίση μάλλον θα αποδεσμεύσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ