Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποχή και ταλαιπωρία για τους μετεξεταστέους στην Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στη λαιμητόμο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, μπήκαν από προχτές και οι μετεξεταστέοι μαθητές της Β Λυκείου της Εύβοιας, όπου το γενικό ποσοστό αποτυχίας ήταν απ' τα υψηλότερα στη χώρα, υπερβαίνοντας το 35%.Από τους 1.716 οι 603 παραπέμφθηκαν για το Σεπτέμβρη, ενώ σε ορισμένες λαϊκές περιοχές το ποσοστό αποτυχίας κυμάνθηκε από 50% έως 100%. Τέτοιες περιοχές ήταν το 4ο Λύκειο Χαλκίδας (77,47%), το 2ο Λύκειο Αλιβερίου(63,44%), τα Λύκεια Ψαχνών (51,68%), Αγ. Αννας (64%), Στύρων (100%), Αυλωναρίου (55,17%), Κονιστρών (53,84%) και Σκύρου (76,47%) για το οποίο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη μη σύσταση εξεταστικού κέντρου στο νησί με αποτέλεσμα "την ταλαιπωρία των μαθητών και την καταδίκη τους σε σίγουρη αποτυχία", αφού θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν και να διαμένουν στο κοντινότερο εξεταστικό κέντρο που είναι στο Αλιβέρι (τουλάχιστον 5 ώρες το πήγαινε - έλα).

Στην προχτεσινή εξέταση στο μάθημα της Χημείας είχαν δικαίωμα συμμετοχής 592 μαθητές (από τους 603 παραπεμφθέντες) και συμμετείχαν 492, ενώ 100 απείχαν (ποσοστό 18%). Αναλυτικά: Στο εξεταστικό κέντρο του 1ου Λυκείου Χαλκίδας οι μετεξεταστέοι ήταν 356 και συμμετείχαν 305 μαθητές (51 μαθητές δεν έλαβαν μέρος), στο εξεταστικό κέντρο του 1ου Λυκείου Αλιβερίου από τους 131 μαθητές, συμμετείχαν οι 100, στο εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Αιδηψού από τους 81 μαθητές οι 69 και στο εξεταστικό κέντρο Καρύστου από τους 24 μαθητές συμμετείχαν οι 17.

Με την έναρξη της μετεξεταστικής περιόδου, στο άγχος και στην αγωνία των μαθητών ήρθε να προστεθεί και η ταλαιπωρία και οι χαμένες ώρες, λόγω του μικρού αριθμού εξεταστικών κέντρων στο νομό (μόλις τέσσερα) και των μεγάλων αποστάσεων που είναι υποχρεωμένοι να διανύουν. Τα εξεταστικά κέντρα στην Εύβοια καθορίστηκε να είναι τρία (Χαλκίδα, Αλιβέρι, Αιδηψό) και τελευταία στιγμή έγινε άλλο ένα στην Κάρυστο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας πράττουν οτιδήποτε, για να δημιουργήσουν συνθήκες... αποτροπής συνέχισης του Λυκείου. Ηδη, δημιουργείται "κύμα" εγγραφής μαθητών στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ.

Τα παραπάνω προβλήματα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νομού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ."Φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να βάλει μόνο ένα ισχυρό μαθητικό κίνημα. Ενα κίνημα που θα αγωνιστεί μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαζί με όλο το λαό για την οικοδόμηση του Μετώπου Παιδείας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Του μετώπου που θα διεκδικεί ένα Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλους", τονίζει, καλώντας παράλληλα τη νεολαία να πάρει μέρος στο 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που θα γίνει στις 9 και 10 Σεπτέμβρη στο πάρκο του Βούρκου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ