Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ
Απλήρωτοι οι εργάτες εδώ και πέντε μήνες!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σπεύδει να στηρίξει ποικιλότροπα τον Κ. Βαρβούτη, που δεν εφαρμόζει τους όρους ούτε αυτής της σκανδαλώδους σύμβασης με την οποία του παραχωρήθηκε η επιχείρηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πάνω από πέντε μήνες (!) παραμένουν απλήρωτοι οι 300 περίπου εργαζόμενοι στη "ΒΙΟΜΑΓΝ" (συγκρότημα πρώην Σκαλιστήρη), ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Κ. Βαρβούτης,έχει "εξαφανιστεί" και κανένα ενδιαφέρον δε δείχνει, όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, αν δεν υπάρξει "κρατική αρωγή"! Αξίζει να σημειωθεί ότι και από αυτή τη σκανδαλώδη σύμβαση εξαγοράς της επιχείρησης είναι υποχρεωμένος να τη λειτουργήσει τουλάχιστον για μια 5ετία!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Ανάπτυξης "ψάχνουν" να βρουν τρόπους "αρωγής" στον μεγαλοεπιχειρηματία με "ζεστό" χρήμα του ελληνικού λαού (λέγεται για ποσό 600 εκατομμυρίων δραχμών που ζητάει δάνειο ο Κ. Βαρβούτης!), χωρίς να έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωσή του προς το ελληνικό δημόσιο και οργανισμούς (ΔΕΗ, ΙΚΑ κ.ά.).

Η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών και μπροστά στο αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους και το λαό της Εύβοιας η αντιλαϊκή - αντεργατική, ταξική πολιτική της, προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις κάνοντας "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη διασπάθιση των χρημάτων του ελληνικού λαού σε δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, ως κύρια υπεύθυνη της γενικότερης πορείας μαρασμού του παραγωγικού πλούτου της χώρας, όπως είναι και ο λευκόλιθος, και της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης της περιοχής Μαντουδίου, ενώ δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και τη συνέχιση της λειτουργίας του έργου, συνεργάζεται άψογα με τον εργοδότη κάνοντας τον "μεσάζοντα" για την είσπραξη των χρημάτων του από τρίτες χώρες όπου έχει κάνει εξαγωγές λευκολίθου! Επιπλέον, παραχωρεί και λιγνιτικά πεδία (στη Β. Ελλάδα) στην άλλη εταιρία του, τη "ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ", που είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της ΔΕΗ.

Στο έργο τους αυτό κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο πλευρό τους και τους φιλοκυβερνητικούς, εκλεγμένους δημάρχους της περιοχής (δήμαρχοι Κηρέως και Νηλέως), που όλο αυτό το καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της απορρόφησης των "κραδασμών" και της άσκησης πιέσεων, ενώ τεράστιες ευθύνες έχει και η διοίκηση του σωματείου, που παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις σε σημείο να μην την εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση, η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή αποφάσισε την προσφυγή στον εισαγγελέα Χαλκίδας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων πέντε μηνών και κατάληψη των γραφείων του εργοταξίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ