Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Τα συνδικάτα έτοιμα για τη μεγάλη απεργία της Τρίτης...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Μαζική συμμετοχή αναμένεται να έχει η προγραμματισμένη για μεθαύριο γενική απεργία που έχουν κηρύξει οι μεγαλύτερες νοτιοαφρικανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη χώρα, με κύριο αίτημα τις αυξήσεις των μισθών, αλλά και τις αλλαγές στους χειρισμούς της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι.

Στην απεργία, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση από το 1994, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν πάνω από 800.000 εκπαιδευτικούς, νοσοκόμους, αστυνόμους και άλλους δημόσιους λειτουργούς και αυτό παρά την αντίδραση της κυβέρνησης πως όσοι δημόσιοι λειτουργοί απεργήσουν, θα έχουν ως απάντηση διάφορα "αντίποινα".

Μάλιστα, σε χτεσινή συνεδρίαση του "Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων" (ΚΟΖΑΤΟΥ) στο Γιοχάνεσμπουργκ εγκρίθηκε η απόφαση για τη συμμετοχή σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης 14 συνδικαλιστικών οργανώσεων που δε μετέχουν στο "ΚΟΖΑΤΟΥ". Το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων συγκροτείται από τρεις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν περίπου το 50% των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα. Υπό τη σκέπη του "ΚΟΖΑΤΟΥ" δεν είναι κλάδοι εργαζόμενων λευκών Νοτιοαφρικανών εκπαιδευτικών και ορισμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας την ερχόμενη Τρίτη στάθηκε η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε συνδικάτα και κυβέρνηση σχετικά με τις νέες αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν στους μισθούς, αλλά και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπέκι ιδιαίτερα όσον αφορά την αδυναμία της για δραστική μείωση της ανεργίας που μαστίζει πάνω από το 40% των μαύρων Νοτιοαφρικανών.

Ο Μπέκι, που ανέλαβε την προεδρική εξουσία τον περασμένο Ιούνιο, διαμήνυσε, διά του αρμόδιου υπουργού, πως οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να λάβουν αυξήσεις λιγότερες του 6,3%. Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους διεκδικούν ένα ποσοστό μισθολογικών αυξήσεων όχι μικρότερο του 7,3%. Στα μέσα της περασμένης βδομάδας, η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Γεραλντίν Φρέιζερ - Μολεκέτι, αντιτάχθηκε στο αίτημα των συνδικαλιστών λέγοντας πως το αίτημά τους για αυξήσεις της τάξης του 7,3% ισοδυναμεί με κονδύλιο της τάξης των 114.000.000 δολαρίων, το οποίο και θα μπορούσε (κατά την υπουργό) να βλάψει σοβαρά τα σχέδια της κυβέρνησης για τον μετά το Απαρτχάιντ ανασχηματισμό της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας.

"Η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παροχή ακόμη και βασικών δημόσιων υπηρεσιών" αντέταξε η υπουργός στη διάρκεια συνέντευξής της σε νοτιοαφρικανικό ραδιοσταθμό.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η υπουργός προσπάθησε να συμβιβάσει τα πράγματα εγκρίνοντας μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 6,3%, αρχής γενομένης από το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η απάντηση του "ΚΟΖΑΤΟΥ" στη θέση του υπουργείου ήταν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δημιουργήσει "επικίνδυνο προηγούμενο" για τους κλάδους άλλων εργαζομένων.

Ωστόσο, η απεργία της Τρίτης δεν είναι η αρχή των εργατικών κινητοποιήσεων. Εδώ και πέντε μέρες απεργούν περίπου 30.000 υπάλληλοι στις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία, διεκδικώντας και αυτοί μισθολογικές αυξήσεις που θα κυμαίνονται ανάμεσα στο 10 με 14%, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες στο πραγματικό εισόδημα των εργαζόμενων εξαιτίας του πληθωρισμού που δεν ξεπερνά το 7%.

Επιπλέον, την Παρασκευή, πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας περίπου 4.000 ανθρακωρύχοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις άνθρακα "ΙΝΓΚΟΥΙΕ" και "ΑΓΚΛΟ - ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΟΟΥΛ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ