Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Θεσμοφοριάζουσες"

Τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη,παρουσιάζει την Τετάρτη και Πέμπτη (25 και 26 Αυγούστου), στο θέατρο Βράχων "Μ. Μερκούρη", στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Βύρωνα, η "Θεατρική Διαδρομή",σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη,ενώ στις 27 Αυγούστου η ίδια παράσταση ανοίγει την αυλαία του δεύτερου κύκλου των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πέτρας. Ερμηνεύουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Χρήστος Μπίρος κ. ά. Οι "Θεσμοφοριάζουσες" διδάχτηκαν το 411 π. Χ., την ίδια χρονιά με τη"Λυσιστράτη", αλλά σε άλλη γιορτή. Τα γεγονότα του έργου εκτυλίσσονται στο πλαίσιο της γιορτής των Θεσμοφορίων. Τα Θεσμοφόρια ήταν πανάρχαια και ιδιόμορφη γυναικεία γιορτή, όπου δοξάζονταν οι γυναίκες θεές, κυρίως η Δήμητρα και η Περσεφόνη, γίνονταν αναφορές και έπαινοι στο ρόλο των γυναικών, επιβραβεύονταν γυναίκες που ξεχώριζαν, καταγγέλλονταν καταστρατηγήσεις και συμπεριφορές εις βάρος των γυναικών κλπ.

Στη σκιά των Βράχων

Σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 12ου Φεστιβάλ Βύρωνα και στον κύκλο "Παγκοσμιότητα των ποιητών της ειρήνης", η Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει το έργο "Η Εξαίρεση και ο Κανόνας" του Μπρεχτ,σε μετάφρασηΝάντιας Βαλαβάνη,σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου,σκηνικά Γιάννη Σκαρπερού και Στράτου Σαραντίδη,κοστούμια Νίκου Αδειλίνη,μουσικήΤάσου Καρακατσάνη.Παίζουν: Γιάννης Τσικής, Νίκος Νικολαϊδης, Μιχάλης Θεοδώρου, Νίκος Ξυθάλης, Κατερίνα Αναστασίου, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Δέσποινα Μαλανδρενιώτη, Γιάννης Καλατζόπουλος.Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου, το Σάββατο 28 Αυγούστου, το "Σχολείον της νυκτός" θα δώσει παράσταση με το έργο του Γιάννη Ρίτσου "Ορέστης" σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη και ερμηνευτή τον Ισίδωρο Σταμούλη.

Αύριο, στον κύκλο "Μορφές του ελληνικού τραγουδιού" θα δώσει συναυλία ο Κώστας Χατζής.Την Τρίτη, στο πλαίσιο του κύκλου "Αφιερώματα", το Θέατρο Καισαριανής θα δώσει μια μουσική θεατρική παράσταση με τίτλο "Νίκος Καββαδίας - Ο εραστής της θάλασσας",που βασίζεται όχι μόνο στην ποίηση τουΚαββαδία,αλλά και σε κείμενά του - θεατροποιημένα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθώς επίσης και στη βιογραφία του. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Λαζαρίδη,τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου,η χορογραφία της Νανάς Κανδύλη και η θεατροποίηση των κειμένων των Θάνου Κανούση και Τάκη Χρυσούλη.Παίζουν: Χάρης Αρώνης, Νίκος Γριζάνης, Βαγγέλης Δρούγκας, Θάνος Κανούσης, Αλίκη Κατσαβού, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Μελίνα Παπανέστωρος, Τάκης Χρυσούλης.Συμμετέχει ζωντανή εξαμελής ορχήστρα και ο Γιάννης Κούτρας,που θα ερμηνεύσει τραγούδια σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και Γιάννη Σπανού.

Με Τσιτσάνη στο Ηρώδειο

"Αρχόντισσα", "Βάρκα γιαλό", "Γκιουλ Μπαχάρ", "Κάνε λιγάκι υπομονή", "Κάποια μάνα αναστενάζει", "Κατηγορώ την κοινωνία", "Οι Φάμπρικες", "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Σαν απόκληρος γυρίζω"... Είκοσι πέντε αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη,ενορχηστρωμένα από τον Σταύρο Ξαρχάκο, συνθέτουν το πρόγραμμα της μουσικής παράστασης "Νύχτες Μαγικές",που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής,αύριο, στο Ηρώδειο.Πρόκειται για ένα μουσικό αφιέρωμα στον αξέχαστο συνθέτη, 15 χρόνια από το θάνατό του, με το οποίο η ΚΟΕΜ περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Δήμου, Μαρία Σουλτάτου, Στέλιος Διονυσίου και Μιχάλης Δημητριάδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ