Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ: ΧΑΣΙΜ ΧΑΤΣΙ

Η κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, με τις μειονότητες της επαρχίας να γεμίζουν τις μαύρες λίστες των θυμάτων, φαίνεται μεταξύ άλλων πως έχει "άρει" την "περίοδο χάριτος" μερίδας του διεθνούς Τύπου έναντι του "UCK". Ετσι, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ" για το λαθρεμπόριο όπλων της οργάνωσης στην Ευρώπη και τις έμμεσες πλην σαφείς επικρίσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Δύσης, ο 30χρονος ηγέτης του "UCK", Χασίμ Χάτσι, κάλεσε τους ξένους δημοσιογράφους, αν όχι για να "απολογηθεί",να δώσει "εξηγήσεις" εν σχέσει με την ταυτότητα της βίας.

Κατά τον Χάτσι, λοιπόν, η βία στο Κόσσοβο εξαπολύεται από άτομα ή εγκληματικές ομάδες, που δολοφονούν και τρομοκρατούν Σέρβους και άλλες μειονότητες για να "σπιλώσουν" τον αγώνα του "Απελευθερωτικού Στρατού". Δεν παρέλειψε δε να προβεί σε επίθεση κατά των ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για "παραπληροφόρηση με στόχο τη δυσφήμιση του "UCK"".

Αν και δεν είναι ψευδής η αναφορά του Χάτσι στη δράση ξένων "εγκληματικών στοιχείων" (λόγω της έκδηλης πρόσβασης στο Κόσσοβο φορέων του οργανωμένου εγκλήματος από την Αλβανία), εντούτοις αυτό είναι μόνον η μισή αλήθεια, που ως γνωστόν λίγο απέχει από το ψέμα. Ενας μεγάλος αριθμός ατόμων που συλλαμβάνει η "ΚFOR" για κατοχή όπλων, πυρπολήσεις σπιτιών ή και διάπραξη φόνων είναι ως επί το πλείστον ντόπιοι και όχι Αλβανοί του "εξωτερικού".

Αλλά πέρα και από τις περιπτώσεις ποινικού δικαίου, ταραχές όπως οι πρόσφατες συμπλοκές Γάλλων στρατιωτών και "πρώην" ανταρτών δεν ήταν τυχαίες εκδηλώσεις "λαϊκής αγανάκτησης", αλλά ενορχηστρωμένες κινήσεις περιφερειακών στελεχών και παραγόντων του "Απελευθερωτικού Στρατού", στο όνομα της εξουσίας. Οπερ και εδείχθη από το γεγονός πως για να σταματήσουν οι ταραχές δε χρειάστηκε παρά η λεκτική παρότρυνση του αυτόκλητου (Κοσσοβάρου Αλβανού) δημάρχου της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα...

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ