Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λειψυδρία αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη

Καθυστερούν αδικαιολόγητα τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα. Ο Οργανισμός Υδρευσης όχι μόνο αδυνατεί να καλύψει νέες περιοχές, αλλά περικόπτει την υδροδότηση σε άλλες περιοχές

Η αδυναμία παροχής νερού στις δεκάδες οικοδομές που χτίζονται ανατολικά του Δήμου Καλαμαριάς, μετά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης τον τελευταίο χρόνο, επαναφέρει με δραματικό τρόπο το οξύτατο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Η Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ξεκαθαρίζει στους εργολάβους ότι η επιχείρηση δε δεσμεύεται για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην περιοχή ανατολικά του Δήμου Καλαμαριάς πριν το 2002! Ισως όμως να είναι μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα αδυνατεί να υδροδοτεί τις υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές. Αν τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα καθυστερήσουν - κάτι που θεωρείται περισσότερο από βέβαιο - οι κάτοικοι αυτών των καινούριων κτιρίων θα χρειαστεί να χρυσοπληρώνουν για χρόνια το νερό, το οποίο θα είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται με άλλους διάφορους τρόπους. Ηδη σε κάποια οικιστικά συγκροτήματα στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Καλαμαριάς άρχισαν να γίνονται γεωτρήσεις προκειμένου να βρεθεί μια πρόχειρη λύση στο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό όμως, πέρα από το θέμα της κατάργησης κάθε έννοιας ορθολογικής εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων, υπάρχει και το πρόβλημα του ελέγχου που θα πρέπει να υφίσταται το νερό πριν φθάσει στις βρύσες των πολυκατοικιών. Αυτά βέβαια δεν εξασφαλίζονται με τις γεωτρήσεις που αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες. Υπάρχει όμως πρόσφατα και η άρνηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να παραχωρήσει άδειες για γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγείται η κατάσταση στο αδιέξοδο.

Ωστόσο, μέχρι να φθάσει το νερό από τον Αλιάκμονα, δε θα είναι το νερό είδος εν ανεπαρκεία μόνο στις περιοχές που εντάχθηκαν πρόσφατα στο σχέδιο. Ηδη, δίπλα στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, στις εργατικές κατοικίες του Αγ. Ιωάννη καθημερινό είναι το μαρτύριο με την έλλειψη του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να καλύψει τις ανάγκες της η Θεσσαλονίκη χρειάζονται κάθε μέρα 300.000 κυβικά μέτρα, αλλά η ΕΥΑΘ παρέχει μόνο 270.000. Το αποτέλεσμα είναι πολλές περιοχές της πόλης που βρίσκονται σε υψώματα, όπως οι Τούμπα,Καλαμαριά,Ανω Πόλη κ. ά., να δοκιμάζονται συχνά από λειψυδρία. Η ΕΥΑΘ, για να μετριάσει τα προβλήματα στις παραπάνω περιοχές, σταματά την τροφοδοσία νερού σε άλλες περιοχές της πόλης, όπως στο κέντρο. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα τις μέρες που ο πληθυσμός γυρίζει από τις διακοπές και συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα αντιμετωπιστεί ριζικά όταν ολοκληρωθούν τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα, προϋπολογισμού 32,9 δισ. που χρονικά προσδιορίζεται πριν το 2002. Ωστόσο, η πρόοδος των εργασιών είναι από μικρή έως ασήμαντη, γεγονός που κάνει τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Δ. Δημητριάδη να δηλώνει ότι "η Θεσσαλονίκη θα έχει τα πρώτα 150.000 κυβικά νερού από τον Αλιάκμονα το 2003". Χαρακτηριστικά η ολοκλήρωση του αγωγού προσαγωγής από τον ποταμό Αξιό μέχρι το αντλιοστάσιο Σίνδου, που θα έπρεπε να έχει γίνει από τις αρχές καλοκαιριού, έχει παγώσει από το Φλεβάρη. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και σε άλλα τμήματα του έργου, εντείνουν το φάσμα που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον εφιάλτη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα περιορίζεται η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής στον ήδη υφιστάμενο ασφυκτικό αστικό της ιστό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ