Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΑ, ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΛΤΕΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
Εξοντωτικά τα ευρωπρόστιμα

- Η ΕΕ για άλλη μια χρονιά "τσεκούρωσε" με βαρύ ευρωπρόστιμο τους αγελαδοτρόφους, επειδή οι αγελάδες τους έβγαλαν παραπάνω γάλα από την ποσόστωση. Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί στους παραγωγούς αυτή η κατάσταση;

- Είναι η 5η χρονιά που μας χαρατσώνουν, μάλιστα φέτος με πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα. Τα χρηματικά ποσά που πληρώνουμε για τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και πέφτουν σε μια περίοδο που είμαστε πάνω στα μεγάλα έξοδα: Να αγοράσουμε τροφές, να κάνουμε οχυρώματα, να πληρώσουμε την τράπεζα. Ομως πού να βρούμε χρήματα, αφού μας τα "τρώνε" τα πρόστιμα; Εδώ στο χωριό μου, στο Βαλτερό, είμαστε εφτά παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος και όλοι πληρώνουμε πρόστιμο από 3.000.000 μέχρι 17.500.000 δραχμές. Για παράδειγμα εμένα μου έχει επιβληθεί πρόστιμο 12.800.000 δραχμές. Πώς να βγει ένα αγελαδοτρόφος, όταν πληρώνει τέτοια υπέρογκα πρόστιμα; Οι βιομηχανίες αγοράζουν το γάλα σε χαμηλή τιμή, 115 δραχμές το κιλό και από αυτές μας κρατάνε και 32 δραχμές το κιλό για την πληρωμή του προστίμου στην ΕΕ. Δηλαδή αν μας μένει και κάποιο κέρδος, αυτό μας το παίρνουν οι Βρυξέλλες για το πρόστιμο και εμείς μένουμε ρέστοι.

- Γιατί κατά τη γνώμη σας η ΕΕ ακολουθεί αυτή την πολιτική των ποσοστώσεων και ευρωπροστίμων;

- Είναι πλέον ξεκάθαρο γιατί οι Βρυξέλλες κι από κοντά οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν αυτήν την πολιτική: Θέλουν να συρρικνώσουν και να αφανίσουν την ελληνική κτηνοτροφία. Αλλωστε, το ίδιο κάνουν και στη γεωργία. Ομως στην περίπτωσή μας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τα επιτελεία των Βρυξελλών έβαλαν σκοπό να ξεπαστρέψουν την ελληνική κτηνοτροφία, για να μας πουλάνε οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί τα δικά τους προϊόντα, γάλα και κρέατα. Και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ούτε που τους νοιάζει αν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι βγούνε στην ανεργία. Το δυστύχημα είναι πως ούτε τις κυβερνήσεις δείχνει να τις ενδιαφέρει το αν χάνεται η κτηνοτροφία μας και αν οι Ελληνες καταναλωτές θα ακριβοπληρώνουν για να τρώνε διοξίνες και άλλα δηλητήρια εισαγωγής. Και το πιο εξοργιστικό στην περίπτωση με το αγελαδινό γάλα είναι ότι η χώρα μας έχει ποσόστωση μόνο 625.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της ξεπερνούν το 1.100.000 τόνους. Είμαστε με λίγα λόγια και κερατάδες και ζημιωμένοι.

- Τι πρέπει να γίνει ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα;

- Αυτό πάντως που δεν μπορεί να γίνει είναι... να μπουν κάνουλες στα μαστάρια των αγελάδων για να βγάζουν το γάλα που θέλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η κοροϊδία και τα καταστροφικά μέτρα σε βάρος των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος. Γιατί τώρα μας λένε για κάποια αύξηση 70.000 τόνων στην ποσόστωση. Ομως με αυτό δε γίνεται τίποτα. Οι αγελαδοτρόφοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν πρόστιμα και η χώρα να είναι ελλειμματική σε γάλα. Ασε που με την "Ατζέντα 2000" η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα θα πέσει κι άλλο. Αυτό που βλέπω εγώ σαν λύση είναι να αντιδράσουμε δυναμικά και να παλέψουμε για το δίκιο μας. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνει συντονισμός και με τους αγελαδοτρόφους των άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδος, όπου το πρόβλημα με τα ευρωπρόστιμα είναι πολύ έντονο και όλοι μαζί να αντιδράσουμε αγωνιστικά.

Φ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ