Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την έκλειψη και τα ... μάτια σας

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ, ανά τον κόσμο, αναμένεται να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου, σήμερα. Η τελευταία της δεύτερης χιλιετίας έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στη χώρα μας, από διάφορα σημεία, από τις 12.32 μ.μ. μέχρι τις 15.44 μ.μ. Στην Αθήνα, η μέγιστη κάλυψη (82%) του ήλιου από τη σελήνη θα είναι στις 2.10 μ.μ., οπότε μπορείτε να απολαύσετε καλύτερα το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο. Ενώ η μεγαλύτερη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (95%), θα είναι ορατή από την Ορεστιάδα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή. Σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει κανείς να βλέπει κατάματα τον ήλιο. Οι υπέρυθρες και υπεριώδες ακτίνες του μπορούν προκαλέσουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ανεπανόρθωτες ζημιές στα μάτια μας. Ο κίνδυνος, βέβαια, δε συνδέεται με το φαινόμενο της έκλειψης, αλλά με την προσπάθειά μας να το παρατηρήσουμε.Αν κάποιος κοιτάξει τον ήλιο, έστω και για δύο - τρία δευτερόλεπτα, τότε κινδυνεύσει να πάθει εγκαύματα στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών, τα οποία, όμως, δε γίνονται άμεσα αντιληπτά με πόνο ή τσούξιμο, παρά μόνο αν περάσουν αρκετές ώρες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η επίπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι προσθετική, δηλαδή κινδυνεύει το ίδιο και όποιος κοιτάξει στον ήλιο για ένα δευτερόλεπτο και μετά από λίγο για άλλο ένα κ.ο.κ.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο προειδοποιεί ότι κανένα από τα γυαλιά ηλίου, κιάλια, φωτογραφικά φιλμ, καπνισμένο γυαλί ή οτιδήποτε άλλο έχει φτάσει στα αυτιά μας, δεν είναι ικανό να μας προστατέψει. Υπογραμμίζει με έμφαση ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για την παρατήρηση της έκλειψης σε όλες τις λεπτομέρειές της είναι από ειδικές εκπομπές των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία θα καλύψουν το φαινόμενο από το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη.

Οπως διευκρινίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεν μπορούν να συστήσουν τα ειδικά γυαλιά με φίλτρα σχεδιασμένα για την έκλειψη, καθώς δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητά τους.Οσοι, πάντως, έχετε προμηθευτεί τέτοια γυαλιά, πρέπει να προσέξετε: Να μην έχει ανοιχτεί η συσκευασία. Να είναι ανέπαφα (δηλαδή να μην έχουν γδαρθεί, τρυπηθεί κλπ.). Να καλύπτουν πλήρως τα μάτια και να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά.

Πάντως ένας απλός, αλλά σίγουρος τρόπος είναι η παρακολούθηση του φαινομένου με την προβολή του ειδώλου του ήλιου και όχι απευθείας. Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά ως εξής: Κολλήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω σε ένα χαρτόνι. Με μια καρφίτσα, κάντε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του. Στρέψετε το χαρτόνι στον ήλιο. Από τη μικρή τρύπα θα περνά μια λεπτή δέσμη φωτός, την οποία προβάλλετε σε κάποιο άλλο χαρτί, σε μικρή απόσταση από το πρώτο, ή στον τοίχο, ή στο έδαφος. Μην κοιτάξετε μέσα από την τρύπα στον ήλιο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο σημειώνει ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν με ακρίβεια, τόσο τους χρόνους των φαινομένων, όσο και τους φυσικούς μηχανισμούς που τα προκαλούν, επομένως, δε δικαιολογείται κανενός είδους φόβος για οποιαδήποτε επίδραση του φαινομένου στον πλανήτη μας, πολύ περισσότερο, στην προσωπική μας ζωή. Τέλος, σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις στην Πεντέλη, απ' όπου οι αστρονόμοι θα παρατηρήσουν το φαινόμενο, δεν είναι σε θέση να δεχτούν παρά μικρό αριθμό επισκεπτών. Γι' αυτό, προς αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού και, μάλιστα, κάτω από τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπεται ότι θα επικρατούν κατά τη διάρκεια του φαινομένου, συνιστάται στο κοινό να αποφύγει την προσέλευση στο Αστεροσκοπείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διάβαση της Αφροδίτης(2004-06-13 00:00:00.0)
Το παράδοξο της ηλιακής κορόνας(2001-07-01 00:00:00.0)
Πώς συμβαίνουν οι εκλείψεις(1999-08-08 00:00:00.0)
Η πορεία της σεληνιακής σκιάς(1999-08-08 00:00:00.0)
Την έκλειψη και τα... μάτια σας(1999-08-07 00:00:00.0)
Προσοχή στα γυαλιά ηλίου(1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ