Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατευμένοι στο ΝΑΤΟ

Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει αναλάβει την εφαρμογή μεγάλου μέρους της πολιτικής του ΝΑΤΟ, είτε αυτή αφορά τη στρατηγική της "νέας τάξης", είτε την υλοποίηση των κατευθύνσεων της νέας στρατιωτικής του δομής. Τα δημοσιεύματα, που τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη στρατιωτική θητεία, έχουν άμεση σχέση μ' αυτήν την προσπάθεια. Την προετοιμασία, δηλαδή, του εδάφους για την εφαρμογή αντιδραστικών ρυθμίσεων. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ είναι σαφείς: Περισσότερος μισθοφορικός στρατός, ευέλικτες δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης, στρατιωτικό προσωπικό πλήρως ενταγμένο στη ΝΑΤΟική λογική, άβουλα όντα, χωρίς αρχές και αξίες, που θα λειτουργούν σαν εξαρτήματα της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής μηχανής.

Στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων, ένα μεγάλο εμπόδιο είναι η καθολική στράτευση των παιδιών του λαού. Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, αισθάνονται ότι υπηρετούν την πατρίδα και δεν είναι διατεθειμένοι να λειτουργήσουν ούτε σαν πραιτοριανοί ούτε σαν στρατός κατοχής σε βάρος κάποιου άλλου λαού. Γι' αυτό καθιέρωσαν το θεσμό των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης. Ατομα, δηλαδή, με μισθοφορική σχέση με το στρατό, που δεν εντάσσονται σ' αυτόν για μια καριέρα, όπως τα μόνιμα στελέχη, αλλά μόνο για ένα μισθό. Το πρόσχημα που προβάλλεται, ότι οι πενταετείς οπλίτες χρειάζονται για την επάνδρωση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δεν αντιστοιχεί στα γεγονότα και τις πραγματικές ανάγκες, γιατί και οι στρατεύσιμοι, κατόπιν της σχετικής εκπαίδευσης, μπορούν με άψογο τρόπο να ανταποκριθούν. Εξάλλου, αυτοί δε θα κοστίζουν, καθώς δεν πληρώνονται.

Οσο για το άλλο επιχείρημα, της μείωσης της απόδοσης των κλάσεων, λόγω δημογραφικού προβλήματος, και αυτό είναι προσχηματικό. Η μείωση αυτή των στρατευσίμων ισοσκελίζεται με τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και της οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, μέσω των οποίων εξοικονομείται μεγάλος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού. Αξίζει μόνο να πούμε ότι τα νέα συστήματα, όπως, π.χ., του πυροβολικού (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων κλπ.), χρειάζονται το 1/10 του προσωπικού, που απαιτούνταν για ανάλογη δύναμη πυρός.

Κατά συνέπεια, τα σχέδια για υποχρεωτική στράτευση όλων των νέων στα 18, με την παράλληλη κατάργηση των αναβολών, αλλού αποβλέπουν. Το παραδέχονται έμμεσα, εξάλλου, και οι ίδιοι, αφού, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της θητείας στους 12 μήνες. Επομένως, σήμερα με 18 μήνες, δε θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα, ούτε, βέβαια, ανάγκη για την πρόσληψη 10.000 οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης. Στόχος τους είναι η καθυπόταξη της νεολαίας, η καθυπόταξη της συνείδησης του Ελληνα στρατιώτη σε μια εύπλαστη ηλικία και η παράδοσή του προς "αξιοποίηση" στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Το άλλο σκέλος του στρατεύματος θα αποτελείται από τους μισθοφόρους, δηλαδή ένα στράτευμα στεγανοποιημένο και αποκομμένο από την κοινωνία, το οποίο θα εκτελεί "τυφλά" εντολές. Ετσι λοιπόν, είναι περισσότερο από σαφές ότι τα σχέδια αυτά εντάσσονται στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων. Η κυβέρνηση, που με κάθε ευκαιρία θέλει να δείξει ότι είναι "ο πιο καλός ο μαθητής" στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, παίζει, και στην περίπτωση αυτή, το ρόλο της. Η ελληνική νεολαία, όμως, έχει άλλη άποψη και θα τη δείξει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ΝΑΤΟ η πραγματική αιτία...(2011-08-10 00:00:00.0)
Ενισχύεται η μισθοφορική αντίληψη(2010-08-18 00:00:00.0)
Θητεία προσαρμοσμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2009-10-21 00:00:00.0)
Θητεία στα μέτρα του ΝΑΤΟ(2009-02-17 00:00:00.0)
Ενα ακόμα βήμα προς το μισθοφορικό στρατό(2008-04-30 00:00:00.0)
Από το θρανίο στο χακί(2007-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ