Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποδοτικότητα για την αντιλαϊκή πολιτική

Βασικός στόχος του αυταρχικού θεσμικού πλαισίου και των αντιυπαλληλικών μέτρων είναι ο περιβόητη αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο. Πρόκειται βέβαια για έναν αντιλαϊκό στόχο, που από τη μια θα χειροτερέψει τις προσφερόμενες υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα και από την άλλη θα καταστήσει τον κρατικό μηχανισμό περισσότερο αποτελεσματικό για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ολα αυτά βέβαια επιχειρούνται στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά είναι σίγουρο ότι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα μόνο μια μικρή μειοψηφία, που και σήμερα εξυπηρετείται.

Το υπουργείο επιδιώκει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή των δεικτών που θα μετρούν τις λειτουργίες υπηρεσιών και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Ηδη η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό ολοκληρώνει την επεξεργασία, με βάση τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και την εμπειρία άλλων κρατών.

Αμεση εφαρμογή επιδιώκεται στα νοσοκομεία. Ο Κ. Σημίτης, κατά την επίσκεψή του πριν από μερικούς μήνες στο υπουργείο Εσωτερικών, περιέγραψε με σαφήνεια τους επιδιωκόμενους στόχους και τους δείκτες μέτρησης της παραγωγικότητας ειδικά στα νοσοκομεία: "Μέτρηση αποδοτικότητας και όσον αφορά τις μονάδες διοίκησης και όσον αφορά τους υπαλλήλους. Παράδειγμα τα νοσοκομεία: Πόσες μέρες κάθεται ο ασθενής στο ένα νοσοκομεία, πόσες στο άλλο. Αυτός είναι ένας δείκτης αποδοτικότητας. Πόσες μέρες μεσολαβούν από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία; Και αυτός είναι ένας δείκτης αποτελεσματικότητας. Πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον κάθε ασθενή; Και αυτός είναι ένας δείκτης αποτελεσματικότητας"!

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει όταν ο δείκτης παραγωγικότητας που θα "κατακτηθεί" σε ένα νοσοκομείο, π.χ. για το πόσες μέρες κάθεται ο ασθενής, καθοριστεί ως δείκτης - πρότυπο που πρέπει να κατακτήσουν και τα υπόλοιπα...

Το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει αρχίσει να εκπονεί σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία τέτοιους δείκτες αποτελεσματικότητας. Ηδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνονται συντονισμένες ενέργειες ώστε να υπάρξουν κοινοί και συγκρίσιμοι δείκτες παραγωγικότητας σε όλα τα κράτη -μέλη. Μάλιστα έχει τεθεί στόχος την άνοιξη του 2000 να αρχίσει η μέτρηση των υπηρεσιών με βάση τους δείκτες παραγωγικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ