Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστρατεύονται αυταρχικές και αντιδραστικές διατάξεις

Η κυβέρνηση Σημίτη δε νεκρανάστησε τις διατάξεις του εμφυλιοπολεμικού κώδικα του 1951, που είχαν αχρηστευτεί κάτω από αγώνες δεκαετιών, για να τις αφήσει ανενεργείς. Από τις 9 του περασμένου Φλεβάρη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο υπαλληλικός κώδικας (νόμος 2683/99), το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι Διευθύνσεις Διοικητικού των υπηρεσιών του δημοσίου για την εφαρμογή των διατάξεων του "νέου" κώδικα. Η αρχή γίνεται με τα δύο βασικά εργαλεία που θα αναλάβουν την εφαρμογή του κώδικα. Δηλαδή, από τη συγκρότηση των διορισμένων υπηρεσιακών συμβουλίων, που καθορίζουν την κατάσταση και εξέλιξη του υπαλλήλου, και από τον έλεγχο της ανώτερης βαθμίδας της ιεραρχίας (διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης όμως είναι να επιστρατεύσει τις αυταρχικές και αντιδραστικές διατάξεις του τμήματος που αφορούν στο "πειθαρχικό δίκαιο", για να εξουδετερώσει κάθε διάθεση αντίστασης στις επιλογές της. Σε κάθε ευκαιρία η κυβερνητική προπαγάνδα μαζί με την καλλιέργεια του παραμυθιού για "ανεύθυνους και τεμπέληδες υπαλλήλους", επισείει την απειλή των πειθαρχικών μέτρων. Ομως, τώρα πλέον, δεν είναι μόνο απειλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε στα μέσα του Ιούλη, μόνο στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία) έχουν παραπεμφθεί στα υπηρεσιακά συμβούλια 350 υπάλληλοι. Δεν υπάρχουν όμως πληροφορίες για τα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει.

Πειθαρχικές διώξεις

Υπάρχουν όμως δύο πειθαρχικές διώξεις κατά εκπαιδευτικών που είναι εξόχως αποκαλυπτικές για τους στόχους της κυβέρνησης, που δεν είναι παρά η φαλκίδευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η χειραγώγησή τους.

Αξίζει να αναφερθούν τα συγκεκριμένα παραδείγματα και τα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν οι κατηγορούμενοι:

1. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Θεσσαλονίκης άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά της Ειρήνης Τερτζιβασιλειάδου, μέλους του ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, επειδή άσκησε δημόσια κριτική στον προϊστάμενό της (!), γιατί εκδηλώθηκε υπέρ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων και γιατί χρησιμοποίησε τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητά της προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ!

2. Στη Λέσβο, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Στ. Γιακουμής κάλεσε σε απολογία τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Παν. Νικολού επειδή αρθρογράφησε σε τοπική εφημερίδα για τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο άρθρο "δημοσιεύονται κρίσεις και συμπεράσματα αυθαίρετα"!

Πειθαρχικό Δίκαιο - Παραπτώματα

Οι παραπάνω διώξεις, και προφανώς και άλλες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στηρίζονται στις αντιδραστικές διατάξεις του εκτρωματικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Τι ορίζει ο κώδικας ως πειθαρχικό παράπτωμα;

"Το πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που συντελείται με υπαίτια πράξη ή παράλειψη και μπορεί να καταλογιστεί στον υπάλληλο (άρθρο 106). Το υπαλληλικό καθήκον προσδιορίζεται τόσο από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, οι εντολές και οδηγίες, όσο και από τη συμπεριφορά που πρέπει να τηρεί ο υπάλληλος και εκτός της υπηρεσίες ώστε να μη θίγεται το κύρος αυτής".

Στο άρθρο 107 ορίζεται ποια είναι τα πειθαρχικά παραπτώματα. Ενδεικτικά:Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας (!). Η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρησιμοποίηση εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με προδήλως απρεπείς εκφράσεις (!).

Δε χρειάζεται περισσότερα η "ιεραρχία" για να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον υπάλληλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την "εξέλιξή" του και όχι μόνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μεταξύ των "ποινών" περιλαμβάνεται και η απόλυση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει τα στοιχεία όσων απήργησαν!(2008-06-27 00:00:00.0)
Μέσο για την ένταση της επίθεσης στις κατακτήσεις των εργαζομένων(2007-06-03 00:00:00.0)
Επιστρατεύονται αυταρχικές και αντιδραστικές διατάξεις(1999-08-08 00:00:00.0)
Η "διαφθορά" όχημα για αυταρχικά μέτρα(1999-07-14 00:00:00.0)
Επιστροφή στο ...1951 (! )(1997-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ