Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Από το Φλεβάρη του '96, όταν άλλοι ζούσαν τον εθνικιστικό παροξυσμό της πρόσφατης κρίσης στα Ιμια, το ΚΚΕ έπαιρνε δημόσια θέση για τα προβλήματα της μειονότητας στη Θράκη, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ τόνιζε απευθυνόμενη στο λαό της περιοχής, πως οι προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση των "οξυμένων προβλημάτων της μειονότητας, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μετώπων πάλης, για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου του λαού της περιοχής", με στόχο "την ενίσχυση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών για την ειρηνική και αρμονική συμβίωση όλου του πληθυσμού της Θράκης, όπως είναι η αλληλοκατανόηση, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός".

"Οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται ανάμεσα στην ολιγαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας - σημείωνε το ΚΚΕ - δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα όλων των πολιτών της χώρας μας, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία", αλλά "εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τους σχεδιασμούς της ελληνικής και τουρκικής ολιγαρχίας...".

"Το ΚΚΕ, ξεκινά από την παραδοχή ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει σεβαστή και αποδεκτή από όλους" και "υπογραμμίζει ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης της φιλίας ανάμεσα στους λαούς... Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα της μειονότητας στη Δυτ. Θράκη, δηλαδή των Ελλήνων υπηκόων, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, τουρκικής, πομακικής και αθιγγανικής καταγωγής".

Το ΚΚΕ, συνέχιζαν οι Θέσεις του Κόμματος, "πάντοτε υποστήριζε, την ανάγκη της ουσιαστικής και τυπικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μειονότητας, την ισότιμη συμμετοχή της στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία, χωρίς διακρίσεις σε βάρος της", αφού, όπως τονιζόταν, "η μειονότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, περιθώριο στο οποίο έχει καταδικαστεί συνολικά όλος ο λαός της περιοχής της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης", εξαιτίας της πολιτικής "τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ", που "δεν αντιμετώπισαν αυτά τα προβλήματα". "Τις αιτίες και τους βασικούς υπεύθυνους πρέπει να τους αναζητήσουμε στις πολιτικές των κομμάτων που υπηρετούν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων στη χώρα μας", έλεγε το ΚΚΕ.

Στις προτάσεις της η ΚΟ του ΚΚΕ, επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι:

1. α). Για τη μειονοτική εκπαίδευση απαιτείται η παροχή ίσων ευκαιριών για μόρφωση, αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν σύγχρονης λαϊκής παιδείας που πρέπει να παρέχεται, ενιαία, ισότιμα και ολοκληρωμένα, χωρίς διακρίσεις και με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του λειτουργικού αναλφαβητισμού.

β) Για τα μειονοτικά σχολεία και το πρόβλημα της γλώσσας, να εξασφαλιστεί για τα παιδιά της μειονότητας η διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας και στη μητρική τους γλώσσα η διδασκαλία η σχετική με τη θρησκεία τους καθώς και η ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για όσα παιδιά το επιθυμούν στα πλαίσια του βασικού σχολείου. Επίσης να γραφούν σύγχρονα βιβλία με την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με επιτροπή δασκάλων από τη μειονότητα.

γ) Για ορισμένα θέματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, να αναβαθμιστεί ηΕΠΑΘ και να εξομοιωθεί με την Ανώτατη Παιδαγωγική Ακαδημία, ενώ μεταξύ άλλων απαιτείται ο διορισμός αδιόριστων μουσουλμάνων Ελλήνων υπηκόων καθηγητών, για να καλυφθούν τα κενά, τα οποία καλύπτονται (πάντα καθυστερημένα) από μετακλητούς καθηγητές από την Τουρκία.

2. Από τότε το ΚΚΕ ζητούσε να καταργηθεί το άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας που, όπως σημείωνε, η ισχύς του "δίνει τη δυνατότητα παραβίασης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Η ρύθμιση του θέματος από την κυβέρνηση, πρόσφατα, χωρίς όμως να δοθεί αναδρομική ισχύ στις νέες διατάξεις, άφησε το θέμα ανολοκλήρωτο.

3. Να τροποποιηθεί ο νόμος 1920/90 έτσι που ο μουφτής να ορίζεται από την κυβέρνηση, μετά από πρόταση θρησκευτικών παραγόντων, στην οποία θα καταλήγουν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι μετά από εξέταση των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί, αλλά και μετά από σχετική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ