Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι

Την έξαρση της αντεργατικής επίθεσης στο νησί καταγγέλλει η ΝΕ του ΚΚΕ

Τη βάναυση καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τους μεγαλοεργοδότες, κυρίως ξενοδοχειακών αλλά και άλλων επιχειρήσεων, στην Κέρκυρα, με τη στήριξη της κυβέρνησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα από την κυβέρνηση, η οποία υπηρετεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

"Στην Κέρκυρα πολλές επιχειρήσεις - υπογραμμίζεται - παρακρατούν δεδουλευμένα, άδειες, επιδόματα, άλλες επιχειρήσεις παρακρατούν και ένσημα εκβιάζοντας τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα εφαρμόζουν καθεστώς τρομοκράτησης των εργαζομένων".

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα στοιχεία για το εργασιακό καθεστώς στα ξενοδοχεία, που αναφέρονται στην παρέμβαση της "Νομαρχιακής Συμπαράταξης Κέρκυρας" στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. "Υπάρχουν - σημειώνεται - μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αν και έχουν τεράστια έσοδα, παρακρατούν τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων για χρόνια ή μήνες, π.χ. στο "Ακτή Μεσσογγή" του κ. Γεωργούλη,στο "Εύα Palace" του κ. Λεβέντη,στο "Κέρκυρα Golf" του κ. Λούη κ. α.". Επίσης ότι "σε πολλά ξενοδοχεία ("Μιραμάρε", "Μαρμπέλλα", ξενοδοχεία Ρίζου, "Gelina" κλπ.) οι εργοδότες έχουν καταργήσει στην πράξη την ειδικότητα του κάθε ξενοδοχοϋπαλλήλου και τους έχουν μετατρέψει με την απειλή της απόλυσης ή της μη επαναπρόσληψης σε ανθρώπους για όλες τις δουλιές, όπως π.χ. σερβιτόροι αναγκάζονται να κουβαλάνε βαλίτσες...".

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι εργοδότες αξιοποιούν το γεγονός ότι η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ δεν έχουν μηχανισμούς ελέγχου για να δρουν ασύδοτα, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολύ αδύναμο και διακατέχεται από συμβιβαστική αντίληψη, απραξία και αδράνεια (κυρίως η ηγεσία του).

Τονίζει ότι επιπλέον οι μεγαλοεργοδότες, θέλοντας να ξεμπερδεύουν με κάθε φωνή αντίστασης στους χώρους δουλιάς, ασκούν σε βάρος αγωνιστών συνδικαλιστών διώξεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία. Καταλήγοντας σημειώνει πως "αυτή η μεθόδευση δεν μπορεί να περάσει. Τα σωματεία πρέπει να συμπαρασταθούν, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο να παρέμβουν άμεσα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν. Οι εκπρόσωποι της πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κοινή γνώμη και οι τοπικοί φορείς πρέπει να καταδικάσουν τέτοιες μεθοδεύσεις".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ