Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Εκβιάζει η ΜΠΑΡΙΛΑ

Με τελεσίγραφό της, η εταιρία απειλεί τους εργαζόμενους για να μην αντιδράσουν στο κλείσιμο και μεταφορά της ΜΙΣΚΟ

Στον προκλητικό εκβιασμό των εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ στην Πάτρα προχώρησε η ιδιοκτήτριά της πολυεθνική ΜΠΑΡΙΛΑ,απειλώντας τους ότι θα διακόψει το πρόγραμμα "οικειοθελών αποχωρήσεων" με κίνητρα, στην περίπτωση που υπάρξουν "οποιασδήποτε μορφής" αντιδράσεις στο κλείσιμο και μεταφορά της επιχείρησης το Σεπτέμβρη!"Λουκέτο" μπαίνει και στην "ΑΛΤΖΙΝΤΑ", στο τέλος του μήνα!

Η ΜΠΑΡΙΛΑ έχει αποφασίσει να κλείσει τη ΜΙΣΚΟ στην Πάτρα και να μεταφέρει τις δραστηριότητες της επιχείρησης σε Θήβα, Βόλο και Θεσσαλονίκη,παίρνοντας μάλιστα και μια γενναία κρατική επιχορήγηση, που εκτιμάται στα 2 δισ. δραχμές,από τα 10 δισ. δραχμές που θα κοστίσει συνολικά η μεταφορά, σύμφωνα πάντα με την εταιρία.

Στα πλαίσια αυτά, η επιχείρηση δίνει διορία στους εργαζόμενους, μέχρι τις 18 Αυγούστου,για να δηλώσουν την οικειοθελή αποχώρησή τους από την επιχείρηση, με ορισμένα ανταλλάγματα, εάν "για προσωπικούς λόγους" δε θέλουν να ακολουθήσουν την εταιρία στις νέες της εγκαταστάσεις.

Στο τελεσίγραφό της - με έγγραφη "δήλωση - πρόσκληση" και ημερομηνία 23 Ιούλη - προειδοποιεί όμως ότι "οι οικειοθελείς παροχές προϋποθέτουν την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία του εργοστασίου των Πατρών μέχρι το κλείσιμό του και οποιασδήποτε μορφής ενέργειες, παραλείψεις, κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας κ. λ. π. που επηρεάζουν συνολικά ή μερικά τη λειτουργία του θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση της εταιρίας από την καταβολή των πρόσθετων οικειοθελών παροχών"!

Τους προειδοποιεί, επίσης, ότι στα πλαίσια "μείωσης του κόστους των παραγομένων προϊόντων, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά",θα εξετάσει τη μείωση των αποδοχών τους κατά 10%,ποσοστό που κατά την εταιρία αποτελεί "έκτακτη οικονομική ενίσχυση", την οποία "έχει επιφυλαχτεί να διακόψει"!

Ταυτόχρονα αμφισβητεί ευθέως και το δικαίωμα της ειδικότητας, αφού κρατά για τον εαυτό της τον καθορισμό της θέσης όπου θα απασχοληθούν όσοι εργαζόμενοι "μετεγκατασταθούν".

"Λουκέτο" και στην ΑΛΤΖΙΝΤΑ

Το "δρόμο" της ΜΠΑΡΙΛΑ,ως προς το κλείσιμο της επιχείρησης, ακολουθεί και η πολυεθνική UNILEVER HELLAS,η οποία έχει ανακοινώσει ότι με τη λήξη της παραγωγικής περιόδου, στις 31/8/99,το εργοστάσιο της παραγωγής παγωτών ΑΛΤΖΙΝΤΑ,θα διακόψει τη λειτουργία του! Ετσι, πάνω από 250 εργαζόμενοι και στα δυο εργοστάσια απειλούνται άμεσα από την ανεργία! Σύμφωνα με την πολυεθνική, η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς κρίθηκε συμφερότερη η εισαγωγή έτοιμου παγωτού από το εξωτερικό, από την εγχώρια παραγωγή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ