Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφορά και άλλα δεινά

Προχωρά και ο Αύγουστος με βήματα τρελά, πότε υγρά και πότε καυτά, αλλά πάντα νωθρά και βαριεστημένα. Ο μήνας των διακοπών, των αποχωρισμών και των εκπτώσεων μετράει μόλις έξι μέρες. Εχουμε δηλαδή πολύ ακόμη μπροστά μας για να περάσει. Ετσι, λοιπόν, όσοι είμαστε εδώ και δεν έχουμε τίποτε άλλο καλύτερο να κάνουμε, τότε ας δούμε τηλεόραση. Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόγραμμα. Εχουμε και βλέπουμε λοιπόν:

Από την ΕΤ-1 στις 00.45 "Το λεωφορείο της συμφοράς" του Σλόμπονταν Σίτζαν. Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία γιουγκοσλαβικής παραγωγής του 1980, που αφηγείται την εξής ιστορία: Μια ομάδα ανθρώπων επιβιβάζεται σ' ένα λεωφορείο με προορισμό το Βελιγράδι την παραμονή της ναζιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή την άνοιξη του 1941. Ο καθένας από τους επιβάτες έχει τους δικούς του λόγους για να φτάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται στην πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού οι επιβάτες, προφανώς επηρεασμένοι από το κλίμα του πολέμου, αρχίζουν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους, με απρόβλεπτα αποτελέσματα... Με τον Ντράγκαν Νικόλιτς.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Η μπόχα του σώματος" του Ζίβαν Πάβλοβιτ.

Ο συγγραφέας διασκευάζει και σκηνοθετεί το ίδιο το μυθιστόρημά του. Και αφηγείται με λιτό κινηματογραφικό ύφος την ιστορία ενός σιδηροδρομικού που δεν αντέχει άλλο την επανάληψη, από τη μια να βλέπει στο σταθμό τα τρένα να περνούν και από την άλλη, στο σπίτι την ίδια τη γυναίκα του να τριγυρίζει. Η ρουτίνα τον σκοτώνει σιγά και αποφασίζει να δραπετεύσει. Επιχειρεί να ξεφύγει και τα παρατά όλα. Αλλάζει πόλη, φίλους, ακόμη και ερωτική σύντροφο, νομίζοντας ότι η καινούρια ζωή του θα περάσει χωρίς προβλήματα και θα είναι πιο συναρπαστική. Στην ουσία τίποτε δεν αλλάζει. Αντιθέτως. Τα ίδια άγχη, οι ίδιες επαναλήψεις συν τις τύψεις που τον κυριεύουν του κάνουν τη ζωή αβίωτη. Ταραχή, άγχος, ενοχή για την παραβίαση του καθήκοντος τον φέρνουν σε αδιέξοδο και επιλέγει το μαρτύριό του ως μοναδική λύτρωση. Με τον Ντούσαν Γιανίτσιεβιτς.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Τρελό φεγγάρι" του Αλαν Ιστμαν.

Ο Μπρους, ένα εκκεντρικό και πλούσιο αγόρι, ενοχλείται από τον αυταρχικό και ναρκομανή αδελφό του και από τη φιλενάδα του πατέρα του, ενώ πολύ σκέπτεται την εξαφάνιση της μητέρας του. Κάποια μέρα θα γνωρίσει μια κουφή κοπέλα, που είναι έξυπνη και κοινωνική παρά το πρόβλημά της και θα αναπτύξει μαζί της μια βαθιά φιλία, που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις αναστολές και τις ανασφάλειες. Η Αννα θα του μάθει να αγαπά πραγματικά και να μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικά την περίεργη οικογένειά του. Με τον Κίφερ Σάδερλαντ και την Βανέσα Βόγκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρελή» πορεία(1/2/2005)
Πολιτική που απαξιώνει τις αστικές συγκοινωνίες(30/11/2004)
Κίνδυνος από τους «σφιχτούς» χρόνους(18/7/2000)
"Φυγή με το τανγκό"(30/4/1997)
Το "ευρωπαϊκό λεωφορείο"(22/11/1996)
Παραλίγο επανάληψη της τραγωδίας(28/6/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org