Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα Μαμιδάκη - ΕΛΠΕ στα... Σκόπια

"Ανήθικη πρακτική", καταλογίζουν οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρίας στους ανταγωνιστές τους. Το λόγο έχουν τα... μεγέθη, απαντά η διοίκηση των ΕΛΠΕ

Για ανήθικη πρακτική στη δραστηριοποίησή τους στα Βαλκάνια καταγγέλλει, με πληρωμένη καταχώρισή του ο Ομιλος Μαμιδάκης τα "Ελληνικά Πετρέλαια", με αφορμή την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο πρώτος κατά των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ της ΠΓΔΜ για ακύρωση συμφωνίας των οποίων το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (54%) έχει εξαγοραστεί από τα "Ελληνικά Πετρέλαια" και την τεχνική εταιρία ΜΕΤΩΝ, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση για την ακύρωση της συμφωνίας ελήφθη από τα ΕΛΠΕ και τη ΜΕΤΩΝ.

Ο Ομιλος Μαμιδάκη, μέσω της πληρωμένης καταχώρισης, εμφανίζεται ως ο πρώτος τη τάξει προμηθευτής τού εν λόγω διυλιστηρίου και σημειώνει ότι ενώ ετησίως τα ΟΚΤΑ υποχρεούντο να αγοράζουν 500.000 τόνους αργού πετρελαίου, φέτος έχουν παραλάβει μόνο 283.000 τόνους, και αντί να συνεχίσουν την παραλαβή άρχισαν να αγοράζουν από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στη συνέχεια η καταχώριση του Ομίλου Μαμιδάκη κατηγορεί τα ΕΛΠΕ ότι από θέση ισχύος και χωρίς καμία "ηθική αναστολή" προσπαθούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στα Βαλκάνια εις βάρος μιας άλλης ελληνικής ιδιωτικής εταιρίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την... πικρία του για το ότι τα ΕΛΠΕ δεν επιδίωξαν τη συνεργασία με τον Ομιλο Μαμιδάκη και προτίμησαν να συνεργαστούν με άλλους που ουδεμία σχέση έχουν με τον κλάδο, όπως επίσης δεν έχουν και καμία σχέση με τα Βαλκάνια. Οσον δε, αφορά την εξαγορά των ΟΚΤΑ από τα ΕΛΠΕ, ο Ομιλος Μαμιδάκη σημειώνει ότι είχε καταθέσει προσφορά, αλλά εν μια νυκτί πέρασαν στα χέρια των ΕΠΛΕ και της ΜΕΤΩΝ, ενώ με την εξαγορά, αναφέρεται ότι ο νέος φορέας δεν αναλαμβάνει τη συνέχιση της εκτέλεσης των συμβολαίων με τον Ομιλο Μαμιδάκη, τα οποία για το νέο φορέα θεωρούνται τερματισθέντα.

Κατά την προσφυγή του στα αγγλικά δικαστήρια ο Ομιλος Μαμιδάκη δικαιώθηκε, όμως όπως καταγγέλλει ο Ομιλος, τα ΕΛΠΕ με διάφορα τεχνάσματα προσπαθούν να παρακάμψουν την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου. Ωστόσο, η δικαστική διαμάχη μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε κατ' απαίτηση του Ομίλου Μαμιδάκη τη συντηρητική κατάσχεση φορτίου πετρελαίου που κατευθυνόταν προς τα ΟΚΤΑ, προκειμένου να αποζημιωθεί ο Ομιλος για την ακύρωση της συμφωνίας, εντούτοις το ίδιο δικαστήριο λίγο αργότερα ακύρωσε την πρώτη απόφαση.

Τέλος, ο Ομιλος Μαμιδάκη κατηγορεί τα ΕΛΠΕ για αυτή τους τη στάση, επισημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί σκάνδαλο στη γειτονική χώρα και κλείνει με"εκείνο που εμείς θεωρούμε σίγουρο είναι ότι θα δικαιωθούμε και οι προσπάθειες κάποιων που θέλουν να επαναφέρουν πρακτικές και οράματα της 10ετίας του '80, πρακτικές τις οποίες και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει καταδικάσει, θα πέσουν στο κενό, περιμένετε και θα δείτε".

Από την πλευρά τους τα ΕΛΠΕ, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι η πολιτική τους είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών επενδυτικών ευκαιριών στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η εξαγορά των ΟΚΤΑ, για να κλείσουν ότι "ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια είναι ανοιχτός σε κάθε είδους επενδυτική συνεργασία, θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν ότι τα επίπεδα και τα μεγέθη των επενδυτικών σχεδίων που προωθούν τα ΕΛΠΕ δεν έχουν καμία σχέση με απλές πράξεις εμπορίας πετρελαιοειδών".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ