Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χωρίς προϋποθέσεις οι συνομιλίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα στον Ραούφ Ντενκτάς, είτε προ των συνομιλιών, είτε στη διάρκειά τους, να εξασφαλίσει ικανοποίηση των όρων που έχει θέσει για να προσέλθει στο διάλογο.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη θέση ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν χωρίς προϋποθέσεις. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει σύσκεψη για συνομιλίες για το Κυπριακό είναι περισσότερες από το να μην τη συγκαλέσει. Επισήμανε, όμως, ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα αναμένεται να ληφθεί γύρω στο τέλος Σεπτέμβρη. Ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει πως ο Κόφι Αναν πρέπει να καλέσει σε συνομιλίες και εκείνη η πλευρά που θα αρνηθεί να προσέλθει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έκανε τις δηλώσεις προχτές το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τη Διάσκεψη Κορυφής του Σεράγεβο, για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης, είπε ότι είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με μια σειρά από ηγέτες, περιλαμβανομένου του Προέδρου Κλίντον.

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, όμως, είπε, ότι είχε την ευκαιρία ν' αναφερθεί σε συντομία στο Κυπριακό και χαρακτήρισε τη συνομιλία τους εγκάρδια.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε στην επιστολή που του απηύθυνε πρόσφατα ο Πρόεδρος Κληρίδης για το Κυπριακό και χαρακτήρισε την απάντηση θετική.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις

Ο Δήμος Ακανθούς ξεκίνησε το δεκαπενθήμερο των αντικατοχικών του εκδηλώσεων, από το οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας", με εκδήλωση για τους αγνοουμένους.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο δήμαρχος της Ακανθούς, Σωτήρης Χάιλος, εξέφρασε το θαυμασμό του για την ψυχική καρτερία και υπομονή των συγγενών των αγνοουμένων, 25 χρόνια τώρα, και τόνισε ότι οι Ακανθιώτες θα συνδράμουν στις προσπάθειες για ανεύρεση των αγνοουμένων.

Οι εκδηλώσεις του δήμου θα συνεχιστούν με αιμοδοσία σήμερα, Τρίτη, ενώ στις 9 Αυγούστου θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα γίνει τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 14 Αυγούστου, με συμμετοχή στη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν στη Δερύνεια δήμοι και κοινότητες της επαρχίας Αμμόχωστου.

Υποβάλλεται σε εξετάσεις ο Δ. Χριστόφιας

Σε προεγχειρητικές εξετάσεις υποβάλλονται σήμερα στο Λονδίνο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και η αδελφή του Δέσποινα, η οποία θα του δώσει τον ένα της νεφρό.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων καθορίστηκε σε χτεσινή συνάντηση του κ. Χριστόφια με το νεφρολόγο του νοσοκομείου "Σεντ Μέριτς", όπου τον περασμένο Μάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νεφρολόγου του νοσοκομείου, οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η μεταμόσχευση. Ο Δ. Χριστόφιας θα παραμείνει στο νοσοκομείο επτά έως δέκα μέρες και η δότρια για μια περίπου εβδομάδα. Στο Λονδίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, θα παραμείνει συνολικά για τέσσερις περίπου εβδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ