Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συντηρείται η οικονομική αφαίμαξη των δημοτών

"Θύμα" της φορομπηχτικής πολιτικής της δημοτικής αρχής οι δημότες της Αθήνας

Οι κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή οι ίδιοι οι δημότες, είναι το μεγάλο "θύμα" της οικονομικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων, όπως κατήγγειλε η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταψηφίζοντας συγχρόνως τον οικονομικό απολογισμό του δήμου για το 1998, τον οποίο έφερε για ψήφιση η δημοτική αρχή μετά από αναβολή. Ο Στέλιος Λάμπρου,δημοτικός σύμβουλος με τη "Συμπαράταξη", υπογράμμισε ότι ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώνει ότι ο δήμος λειτουργεί μόνο και μόνο για να συντηρεί μια άθλια κατάσταση στη ζωή των Αθηναίων. Πιο συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι από τα προϋπολογισθέντα έσοδα, ύψους 118,4 δισεκατομμυρίων δρχ.,εισπράχθηκαν μόλις τα 89,3 δισ.,από τα οποία μάλιστα τα 8 δισ. είναι προκαταβολή του 1999. Ετσι, το πραγματικό ποσοστό υλοποίησης των εσόδων του δήμου δεν ξεπερνά το 68,6%.Γεγονός που, όπως σημείωσε ο Στ. Λάμπρου, δείχνει την ανύπαρκτη οργάνωση των υπηρεσιών, αλλά και την πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί στις υπηρεσίες να ασχολούνται με την επιβολή των φόρων και των τελών,αφού κάποιος πρέπει να "βουλώσει" τα κενά που δημιουργούν οι μεγαλοοφειλέτες του δήμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι το 96% των εσόδων καλύπτει ανελαστικές δαπάνες, ενώ για επενδύσεις δαπανήθηκε μόνο το 34,1% των προϋπολογισθέντων ή 3,9 δισ. έναντι 11,9 δισ. "Δε χρειάζεται φιλοσοφία" σημείωσε ο σύμβουλος "για να καταλάβουμε ότι όσο δεν καλύπτονται τα έσοδα, θα "κόβεται" το κοινωνικό έργο, αφού οι ανελαστικές δαπάνες δεν μπορούν να "κοπούν"".

Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε από τον Λεων. Αυδή,επικεφαλής της "Συμπαράταξης", το αίτημα για ενημέρωση του ΔΣ από τη δημοτική αρχή, πάνω σε έναν άξονα εννέα "καυτών" ζητημάτων για την πόλη, για τα οποία η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση. Για τα περισσότερα από αυτά τα θέματα, ο Λ. Αυδής είχε αποστείλει και επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΣ. Πρόκειται για: Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων,την κατασκευή τριών υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων σε ισάριθμες κεντρικές πλατείες,το μέλλον του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί,το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας,τη δημοτική αστυνομία,τους οίκους ανοχής και το άγαλμα του Τρούμαν.

Επίσης, ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης" επέστησε την προσοχή στον άμεσο κίνδυνο να πέσει στα χέρια ιδιωτών η περιοχή στην οποία βρίσκεται και ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδας στο Μετς, λόγω της ανεξήγητης (αν όχι ύποπτης) καθυστέρησης, επί δύο χρόνια, της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει το χώρο. Κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 18 Αυγούστου. Ο Λ. Αυδής κατήγγειλε πως υπάρχει ισχυρό πρόσωπο που ενδιαφέρεται επιχειρηματικά για το χώρο - "παράγοντα με μεγάλη ισχύ" τον χαρακτήρισε - και κάλεσε το δήμο να ασκήσει πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ) για να μη χαθεί ο χώρος.

Τελικά, το ΔΣ ψήφισε ομόφωνα κείμενο με το οποίο απαιτείται η άμεση απαλλοτρίωση από το κράτος του χώρου και καθίσταται υπεύθυνη η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο ναός πέσει στα χέρια ιδιωτών.

Τέλος, ο Λ. Αυδής έθεσε και το ζήτημα της παραχώρησης από την κυβέρνηση του άλσους της Ρηγίλλης στην οικογένεια Γουλανδρή για την κατασκευή μουσείου. Υπενθύμισε μάλιστα την παλιότερη θέση της κυβέρνησης, που είχε εκφραστεί μέσω του πρώην υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, με την οποία αποκλειόταν ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά και σχετική απόφαση του ΔΣ, με την οποία δε συμφωνεί ο δήμος στην παραχώρηση. Η απάντηση της δημοτικής αρχής για όλα αυτά ήταν πως θα γίνουν σχετικές συζητήσεις στο ΔΣ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει στο δρόμο του Λεων. Αυδή η «Συμπαράταξη»(2002-09-25 00:00:00.0)
Πάντα παρών ο Λεων. Αυδής(2001-01-24 00:00:00.0)
Τίμησαν έναν γενναίο(2000-09-26 00:00:00.0)
Προστασία των εργατικών κατακτήσεων(1998-09-15 00:00:00.0)
Δε θέλουν καν συζήτηση για τα μέτρα(1998-03-20 00:00:00.0)
Νέο χαράτσι για έργα βιτρίνας(1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ