Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Καμιά ώρα χαμένη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

"Η μόνη προοπτική των αντιδραστικών νόμων είναι η κατάργησή τους. Η κυβέρνηση, στην αναμέτρηση με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της δουλιάς, θα χάσει. Νικητής θα βγει η μόρφωση, η παιδεία για όλους, οι μαθητές",υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,μιλώντας σε προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης, στην Ορμίλια Χαλκιδικής. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του:

"Στην ενιαία επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και την προοπτική των εργαζόμενων και της νεολαίας, ειδική θέση και βάρος έχει η πολιτική της για την παιδεία. Οι νόμοι "Αρσένη" επιδιώκουν, σε αρμονία με τη συνολικότερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να φτιάξουν μια νεολαία μισομορφωμένη, ψευτοκαταρτισμένη, χωρίς επαγγελματικά εφόδια και δικαιώματα. Μια νεολαία απασχολήσιμη, που "διά βίου" θα ψάχνει για εργασία, όταν, όπου και για όσο διάστημα τη χρειάζεται η εργοδοσία. Γι' αυτό φτιάχνουν νέα φίλτρα στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ και στα ΙΕΚ, που έχουν παραδοθεί στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Εμείς, εδώ και τρία χρόνια, αποκαλύπταμε τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης, που εντάσσονται στις επιταγές της ΟΝΕ. Τώρα όλοι βλέπουν τις χειροπιαστές αποδείξεις της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση. Η σφαγή των μαθητών στην Α και Β Λυκείου αποδεικνύει όχι την απουσία ικανοτήτων των μαθητών, αλλά το μέγεθος των αντιδραστικών μέτρων. Ενώ σήμερα το 90% των αποφοίτων Γυμνασίου παίρνει απολυτήριο Λυκείου, με την εφαρμογή των νέων μέτρων το ποσοστό θα πέσει στο 40% με 45%. Ετσι, προχωρούν στη συρρίκνωση των Λυκείων σε όλη τη χώρα, παραδίδοντας τους μαθητές στην ιδιωτική παιδεία, παραπαιδεία, κατάρτιση.

Το μαθητικό κίνημα, που διεκδίκησε στους δρόμους του αγώνα το δικαίωμα στη μόρφωση, όχι μόνο στρίμωξε την κυβέρνηση, αλλά άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της.Αυτό το κίνημα δεν αρνήθηκε μόνο τους νόμους και τα μέτρα της κυβέρνησης, καταρρίπτοντας την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμισή της. Διεκδίκησε μια άλλη παιδεία δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, για όλους. Πάλεψε για Ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο που θα δίνει εφόδια, γνώση, προοπτική. Συναντήθηκε με καθηγητές, γονείς, εργάτες, κάνοντας υπόθεση όλου του λαού τον αγώνα για παιδεία.

Η κυβέρνηση φοβάται.Οργανώνει συσκέψεις για την αντιμετώπιση των αγώνων. Οι πληρωμένοι γραφιάδες της, σε εφημερίδες, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για να σταθεί αρνητικά στους αγώνες που έρχονται. Ξέρουν καλά ότι οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές δε θα παρακολουθήσουν απλά τα γεγονότα. Δε θα μείνουν θεατές στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα.

Καλούμε τους μαθητές να πάρουν τη δική τους υπόθεση ξανά στα χέρια τους. Καμιά ώρα χαμένη, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κάθε Λύκειο και ΤΕΕ κέντρο του αγώνα. Τα Συντονιστικά του Αγώνα, ο νους και η ψυχή του μεγαλειώδους κινήματος, να βρεθούν απ' την πρώτη βδομάδα σε θέση μάχης. Μαζί με καθηγητές, γονείς, συνδικάτα και όλους τους φορείς.

Η μόνη προοπτική των αντιδραστικών νόμων είναι η κατάργησή τους. Η κυβέρνηση, στην αναμέτρηση με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της δουλιάς, θα χάσει. Νικητής θα βγει η μόρφωση, η παιδεία για όλους, οι μαθητές".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ