Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διογκώνονται τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Τα "εγκλήματα μίσους" συνεχίζονται και διογκώνονται στις ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη ανησυχία του αμερικανικού λαού και, ιδιαίτερα, των εθνικών μειονοτήτων, που αποτελούν και τα κύρια θύματα.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν οι αγριότητες που διέπραξε στις αρχές του Ιούλη σε δύο μεσοδυτικές Πολιτείες ο 21χρονος φοιτητής Μπέντζαμιν Σμιθ, μέλος της "Παγκόσμιας Εκκλησίας του Δημιουργού", μιας νεοναζιστικής παραφυάδας, που εδρεύει στην πόλη Ιστ Πιόρια του Ιλινόις.

Το τριήμερο εξοντωτικό του όργιο άρχισε τη νύχτα της Παρασκευής 2/7. Οδηγώντας αυτοκίνητο, περιφερόταν στα προάστια του Σικάγου, όπου μεγάλωσε, βάλλοντας εναντίον εβραίων, μαύρων και ασιατών. Το αποτέλεσμα; Σκότωσε, πυροβολώντας τον πισώπλατα, τον 43χρονο μαύρο Ρίκι Μπίρνσονγκ, πρώην προπονητή της ομάδας καλαθόσφαιρας του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν, καθώς έτρεχε με τα δύο παιδιά του κοντά στο σπίτι τους.

Το Σάββατο 3/7 συνέχισε τους πυροβολισμούς του εναντίον μαύρων και ασιατών, κοντά στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, από το οποίο είχε αποχωρήσει το Φλεβάρη 1998, προτού αποβληθεί, με την κατηγορία ότι προκαλούσε αναταραχές, κατείχε μαριχουάνα και τοιχοκολλούσε στο κτίριο κείμενα με ρατσιστικό περιεχόμενο.

Το πρωί της 4ης Ιούλη - εθνική γιορτή των ΗΠΑ - γύρισε στο Μπούμινγκτον, όπου μόλις είχε τελειώσει τον τρίτο χρόνο κολεγιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας. Εδώ σκότωσε, πυροβολώντας και αυτόν πισώπλατα, τον 26χρονο Κορεάτη Ουόν - Τζόον Γιουν, που μόλις είχε εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας, με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής σπουδαστών μεταξύ των δύο χωρών. Τον δολοφόνησε, ενώ βρισκόταν έξω από την Κορεατική Ενιαία Μεθοδιστική Εκκλησία στην ίδια αυτή πόλη.

Εκτός από τους δύο αυτούς νεκρούς, στις τρεις επιδρομές του ο αφηνιασμένος τρομοκράτης τραυμάτισε άλλους 9 εβραίους, μαύρους και ασιάτες.Το μακελειό τερματίστηκε αργά τη νύχτα της 4/7, όταν ο δολοφόνος, που είχε κλέψει ένα ημιφορτηγό αυτοκίνητο στη νότια περιοχή του Ιλινόις και καταδιώκονταν από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε.

Εγινε τώρα γνωστό ότι είχε προμηθευτεί το οπλοστάσιό του από τη μαύρη αγορά, λίγες μέρες αφότου ένα "νόμιμο κατάστημα όπλων" τον απέρριψε. Τα όπλα ήταν: Ενα ημιαυτόματο και ένα πιστόλι, με το οποίο πυροβολούσε, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Ωστόσο, η Μυστική Ασφάλεια (FBI) των ΗΠΑ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τους πυροβολισμούς αυτούς σαν "εγκλήματα μίσους", γιατί, όπως είπε εκπρόσωπός της, ο Σμιθ δεν είχε εκστομίσει ρατσιστικές ύβρεις κατά των θυμάτων του...

Ο Σμιθ ξεκίνησε το ρατσιστικό του όργιο την άνοιξη του 1998. Εχοντας τότε ένα μικρό αυτοκίνητο "Φορντ", περιφερόταν στις γειτονιές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας, σκορπώντας μικρές πλαστικές σακούλες με φυλλάδια, όπου διακηρύσσονταν πως η λευκή φυλή εκτοπίζεται από τους εβραίους, τους μαύρους και τους "ανθρώπους της λάσπης", όπως αποκαλούνταν περιφρονητικά οι ασιάτες.

Εξάλλου, όπως έγραψε (7/7) σε κύριο άρθρο της η δεξιά εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ποστ" (ΝΥΡ), ο Σμιθ πήρε αυτόν τον κακό δρόμο πριν εφτά χρόνια, όταν άρχισε να μελετάει το Ολοκαύτωμα των εβραίων στην όγδοη τάξη. Και συμπλήρωνε η "ΝΥΡ": "Αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πρωταρχικές του σκέψεις καταστροφής, όπως αυτές των δολοφόνων στο Γυμνάσιο του Λίτελτον του Κολοράντο, πήραν κατεύθυνση και σκοπό, όταν ανακάλυψε τα νεοναζιστικά και άλλα τέτοια θέματα στο Ιντερνετ".

Ηταν τόσο αχαλίνωτο το ρατσιστικό μένος του δολοφόνου, που είχε δηλώσει σε ένα δημοσιογράφο πως ήθελε να αποκαλείται Ογκαστ (Αύγουστος) Σμιθ, όχι πια Μπέντζαμιν (Βενιαμίν), γιατί αυτό το όνομα "ακουγόταν πολύ εβραϊκό".

Σε συνέντευξή του πέρσι σε μια "εναλλακτική" εφημερίδα, ο Σμιθ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ρατσιστικές απόψεις πριν μπει στο πανεπιστήμιο. Αισθάνθηκε άβολα, είπε, περιβαλλόμενος από τόσο πολλούς ξένους σπουδαστές και καθηγητές. Ετσι, άρχισε να διαβάζει νεοναζιστικά κείμενα και συναντήθηκε με τον Μάθιου Χέιλ, της πόλης Ιστ Πιόρια, που αναφέραμε παραπάνω, ο οποίος στρατολογούσε από τον πανεπιστημιακό χώρο για τη ρατσιστική οργάνωσή του "Παγκόσμια Εκκλησία του Δημιουργού", που, παρά τον τίτλο της, είναι και αντιχριστιανική.

Αυξάνουν τα μέλη τους οι ρατσιστικές οργανώσεις

Το ότι ο Σμιθ δε ζει πια, δεν κάνει την πόλη Μπούμιγκτον να νιώθει ασφαλέστερη. "Ο Μπεν Σμιθ μπορεί να αυτοκτόνησε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει εκεί πάρα πολύ μίσος, στην κοινότητα, στον κόσμο", δήλωσε η Σου Σίφρον, που ασκεί καθήκοντα ραβίνου σ' αυτή την πόλη. Και πρόσθεσε: "Ενώ αυτός μπορεί να έφυγε, οργάνωση της οποίας ήταν μέλος και άλλες οργανώσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν".

Πράγματι, όπως ανέφεραν και οργανώσεις που παρακολουθούν τη ρατσιστική βιαιότητα, η διαβόητη "Κου Κλουξ Κλαν", ορισμένες εκκλησίες που πιστεύουν στην υπεροχή της λευκής φυλής και ομάδες με παρόμοιες ιδεολογικές αποχρώσεις αύξησαν σημαντικά τα μέλη τους στη δεκαετία του 1990.

Χαρακτηριστικό αυτού του πνεύματος είναι και το υμνολόγιο του Χέιλ πως ο Σμιθ δεν ήταν βίαιος! Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" (5/7), είχε πει σχετικά: "Ο Μπεν πάντα μου έδινε την εντύπωση ότι ήταν ένα ευγενικό πρόσωπο, ευφυέστατο. Μου έκανε εντύπωση η ειλικρίνειά του, η αφοσίωσή του και η πράγματι ψυχραιμία του"...

Δικαιολογημένη, έπειτα από όλα αυτά, ήταν η δήλωση του προέδρου της μεγάλης οργάνωσης Αφρο-Αμερικανών "Εθνικός Σύνδεσμος για την Ανάπτυξη Εγχρώμων" (NAACP - National Association for the Advancement of Colored People), Κβίσι Μφούμε, ότι οι φοβερές αυτές δολοφονίες υπογραμμίζουν την υπέρτατη ανάγκη, όπως το Κογκρέσο εγκρίνει το "Νομοσχέδιο Πρόληψης Εγκλημάτων Μίσους", που έχει υποβάλει ο μαύρος Δημοκρατικός ομοσπονδιακός βουλευτής από την πολιτεία Μίσιγκαν, Τζον Κόνιερς. Σημείωνε κατόπιν ο Μφούμε: "Οι σκέψεις μας στρέφονται προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά πρέπει να ρωτήσουμε, γιατί στον άνθρωπο αυτόν επιτράπηκε να περιφέρεται με ένα ημιαυτόματο όπλο. Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο έλεγχο όπλων και, επίσης, μια νομοθεσία κατά του εγκλήματος μίσους, για να σταματήσει αυτή η παραφροσύνη".

Αναφερόμενο στο σοβαρότατο αυτό θέμα, το όργανο του ΚΚ ΗΠΑ "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ" έγραφε (10/7) σε κύριο άρθρο του:

"Οταν ένας οπλοφόρος προσεκτικά επιλέγει σαν στόχους έναν μαύρο άνδρα, 6 εβραίους προερχόμενους από συναγωγή και κάμποσους ασιάτες, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό δεν είναι "τυχαία πράξη ανόητης βίας". Είναι ένα έγκλημα μίσους του πιο ολοφάνερου και ακραίου είδους".

Πιο κάτω τόνιζε το "PWW": "Είναι καιρός οι αστυνομίες σε όλη τη χώρα να συμμορφωθούν με την πραγματικότητα, ότι τα εγκλήματα μίσους είναι σοβαρή παράβαση, όχι μόνο εναντίον μειονοτικών ατόμων, αλλά εναντίον όλης της αμερικανικής κοινωνίας. Τέτοια εγκλήματα πρέπει να διώκονται ποινικά και δραστήρια.

Μέτρα πρέπει να παρθούν, που θα αποτρέπουν τέτοιες πράξεις, που είναι τόσο καταστρεπτικές στην ασφάλεια και στην ευημερία των θυμάτων. Το οργανωμένο δίκτυο των ομάδων ρατσιστικού μίσους πρέπει να τεθεί υπό σημείωση, ότι θα παρακολουθούνται εντατικά και θα διώκονται όλες οι ρατσιστικές πράξεις, περιλαμβανόμενου του ρατσιστικού λόγου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος(2024-02-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση καταδίκης των ρατσιστικών πρακτικών και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες(2016-09-15 00:00:00.0)
Η γενιά του μίσους(2006-06-22 00:00:00.0)
Απώλεια για την τζαζ(2002-09-03 00:00:00.0)
Μαθήματα...(1999-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ