Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το Αιγαίο - θυσία στο βωμό της "Συμμαχίας"

Με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και την ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας, η Ελλάδα αποδέχεται την εκχώρηση του πρώτου ρόλου, για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, στο στρατηγείο της Νάπολης

Με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται και το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Ηδη το ΝΑΤΟ ενέκρινε και τυπικά τον Απρίλη στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας, στα πλαίσια της οποίας από την 1η Σεπτέμβρη 1999 ενεργοποιούνται όλα τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία - υποστρατηγεία.

Το στρατηγείο της Λάρισας (υποστρατηγείο του υπερστρατηγείου της Νάπολης) θα έχει Ελληνα διοικητή, Αμερικανό υποδιοικητή και Τούρκο επιτελάρχη. Ανάλογη σύνθεση, με Τούρκο όμως διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη, θα υπάρχει και στο υποστρατηγείο της Σμύρνης. Εκ πρώτης όψεως είναι "ισότιμη" η μεταχείριση των δύο χωρών από τον επικυρίαρχο. Ομως, τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Με την ίδρυση και την ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο για τα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και, ταυτόχρονα, η εξάρτηση βαθαίνει ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας τίθενται υπό περιορισμό.

Με τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, με δύο σκέλη το χερσαίο στον Τύρναβο,που ήδη λειτουργεί, και το αεροπορικό στο Κουτσόχερο που κατασκευάζεται, λήγει μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 1980 όταν επανεντάχθηκε η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και η χώρα γίνεται οργανικό κομμάτι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Το ΝΑΤΟ αποκτά πλέον νέα δικαιώματα για χρήση εγκαταστάσεων επί του ελληνικού εδάφους και άμεση πρόσβαση στη λειτουργία του ελληνικού αμυντικού συστήματος.

Το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, είναι ένα από τα 4 υποστρατηγεία (Σμύρνη Τουρκίας, Λάρισα Ελλάδας, Βερόνα Ιταλίας και Μαδρίτη Ισπανίας) που υπάγονται στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της οποίας υιοθετείται η αρχή του ενιαίου αμυντικού χώρου για ολόκληρη τη "Συμμαχία" και της εκτός συνόρων των κρατών - μελών δράσης, καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια. Ετσι και το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα βρίσκεται μεν επί ελληνικού εδάφους αλλά δεν καλύπτει κατ' ανάγκη την ελληνική επικράτεια και όποτε θελήσει η διοίκηση της Νάπολης μπορεί τμήματα του ελληνικού εθνικού χώρου, π. χ. στο Αιγαίο, να τα παραχωρεί επιχειρησιακά στο υπό τουρκικό έλεγχο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης, πράγμα που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αγκυρας.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τους ίδιους τους Αμερικανούς και τα όργανα του ΝΑΤΟ που θα είναι οι κυρίαρχοι του χώρου. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ έρχεται να βάλει τη σφραγίδα της στα όσα έχουν δρομολογηθεί. Το Αιγαίο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία αποτελεί "γκρίζα περιοχή",περιοχή με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας. Αυτό εξέφραζαν εξάλλου και τα αμερικανικής έμπνευσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που κατά καιρούς προωθούσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φόρμουλα επιβολής της τουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο υπό υψηλή επικυριαρχία των Αμερικανών. Τα μέτρα αυτά κατά ένα μέρος ξεπεράστηκαν στην πράξη με την αποδοχή από την Ελλάδα της νέας δομής του ΝΑΤΟ και του τρόπου λειτουργίας των ΝΑΤΟικών στρατηγείων.

Στην ουσία αυτό που τίθεται υπό αμφισβήτηση δεν είναι το ποιος θα έχει την εποπτεία, την επιχειρησιακή ευθύνη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, απλά των διεθνών υδάτων στο Αιγαίο και του διεθνούς εναέριου χώρου, αλλά μέσω αυτής συνολικά του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, όπως ελληνικών νησιών και προσβάσεων σε αυτά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Αιγαίο, θαλάσσιος και εναέριος χώρος, τίθεται εκτός ελληνικής αρμοδιότητας με πρόσχημα την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης.

Η θαλάσσια αυτή περιοχή που σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνώς (εναέριος και θαλάσσιος χώρος, όπως και FIR) ελεγχόταν επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς είναι μια περιοχή διάσπαρτη από ελληνικά νησιά, μετατρέπεται σε περιοχή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας με υψηλό επικυρίαρχο το στρατηγείο της Νάπολης, που θα εκχωρεί την αρμοδιότητα, κατά περίπτωση, στα υποστρατηγεία της Σμύρνης και της Λάρισας.

Το μόνο επιχείρημα υπό τη μορφή δικλίδας ασφαλείας που προβάλλει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι ότι αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη η χώρα θα προβάλλει βέτο στα όργανα του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως ούτε σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί καθώς όταν κάποιος παραιτείται από ένα κυριαρχικό του δικαίωμα είναι τουλάχιστον αστείο να λέει ότι στο μέλλον δε θα αφήσει να το πάρουν άλλοι. Το αποτέλεσμα θα είναι για πρώτη φορά - από τότε που το ελληνικό κράτος απέκτησε τα σημερινά του όρια - ο χώρος του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών και των ζωτικών διαύλων επικοινωνίας με αυτά, από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, να μην ελέγχεται επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ